POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
RYSSLAND
32v

Wada-kommitténs rekommendation - Ryssland kan mista värdskap för EM 2020

Foto: Bildbyrån.

S:t Petersburg är värdstad i EM 2020.
Nu har en oberoende Wada-kommitté lagt fram en rekommendation om att Ryssland - efter dopningsskandalen - inte får vara värd för stora idrottsevenemang.
Däremot kan landet få arrangera redan tilldelade evenemang. 
- Jag vet inte vad Wada har tänkt sig, säger Lars-Christer Olsson, medlem i Uefas exekutivkommitté, till Fotbollskanalen. 

Den tyska tv-kanalen ARD avslöjade under 2014 omfattande dopning inom rysk idrott och efter det slog det internationella antidopningorganet Wada till mot ett dopninglaboratorium i Moskva, där fler än 3000 prover konfiskerades. Wadas så kallade McLaren-rapport visade senare på statsstödd dopning och Ryssland blev därmed stoppat från flera mästerskap, däribland vinter-OS 2018, även om idrottare från landet fick tävla under olympisk flagg. 

Sedan dess har ärendet fortsatt. ARD rapporterade i fjol om att även ryska fotbollsspelare misstänkts i dopningsskandalen, då tv-kanalen kunde visa att det ryska dopninglabbet Rusada har markerat positiva dopningprov som negativa. Ryssland klassades samtidigt av Wada, under ett antal år, som "ej samarbetsvilliga", men i höstas i fjol ändrades det till "samarbetsvilliga" och då var kravet att Wada skulle få tillgång till Rusadas antidopningbyrå i Moskva. 

Wada har fortsatt utredningen, genom en oberoende kommitté, och släppte i måndags i förra veckan ett uttalande om att kommittén kommer att släppa en formell rekommendation till Wadas exekutivkommitté. 

Nu är den rekommendationen släppt. 

Wadas oberoende kommitté skriver bland annat i rekommendationen att "ryska regeringstjänstemän och företrädare" under en fyraårsperiod inte får delta eller närvara vid OS (sommar och vinter), Paralympiska spelen (sommar och vinter), ungdoms-OS (sommar och vinter) eller något annat evenemang arrangerat av en stor organisation. Det ryska fotbollslandslaget skulle därmed möjligen kunna uteslutas från EM 2020. 

Däremot är Wadas kommitté tydlig med att ryska idrottare under fyraårsperioden får delta i arrangemang där de kan visa att de inte har varit inblandade i McLaren-rapporten eller i materialet där det finns uppgifter om att prover har varit manipulerade. I det fallet får idrottarna delta under neutral flagg, vilket också skulle kunna gälla för det ryska fotbollslandslaget i EM nästa år. 

Kommittén skriver även att Ryssland under en fyraårsperiod inte får arrangera några stora evenemang, vilket också skulle kunna påverka nästa sommars fotbolls-EM, då S:t Petersburg är en av tolv värdstäder under EM 2020. Wada skriver att ett värdskap, som det redan tagits beslut om, måste dras tillbaka om det inte är "lagligt eller praktiskt omöjligt att göra det". Ryssland har heller, utifrån rekommendationen, inte rätt att ansöka om värdskap för OS eller Paralympiska spelen 2032. 

Lars-Christer Olsson, som är en del av Uefas exekutivkommitté, känner inte till rekommendationen och vet inte hur den kan påverka Ryssland inför EM nästa sommar.

- Jag har ingen aning. Jag vet inte vad Wada har tänkt sig med de övriga verksamheterna, så jag kan tyvärr inte svara på det. Det har inte nått mig, säger han till Fotbollskanalen. 

Wadas exekutivkommitté ska träffas den 9 december i Paris för att diskutera rekommendationen. Om exekutivkommittén accepterar den har Rusada sedan 21 dagar på sig att acceptera beslutet alternativt överklaga till idrottens skiljedomstol, Cas. 

Fotbollskanalen har sökt Uefas vice president tillika Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson utan framgång. 

Publicerad 2019-11-25 kl 22:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto