Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Roche: "Det var chockerande första dagarna"

Schweiziska Super League

Jamie Roche har flyttat till Lausanne-Sport.
Nu berättar 22-åringen om flytten, samarbetet med Nice - och nya träningsmiljön.
- Det var lite chockerande första dagarna, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Jamie Roche, 22, blev tidigare i sommar först med att ta sig upp från IK Sirius akademi till klubbens A-lag, och sedan säljas vidare utomlands, då han skrev på för den schweiziska högstaliga-nykomlingen FC Lausanne-Sport. 

Roche har under de senaste åren varit viktig för Uppsala-klubben i allsvensken, och ville ta chansen att flytta utomlands när den dök upp i form av Lausanne. 

- Jag ville lyssna på vad de hade att säga, och det de sa var väldigt intressant kring hur mycket klubben satsar. Det var väldigt viktigt för mig att komma till en utvecklande klubb som nästa steg, så det var därför det blev Lausanne och Schweiz, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Samtidigt hade Roche även intresse att ta ställning till från tyska 2. Bundesliga. 

- Lausanne var ganska snabba, så det var det som var förstavalet för både Sirius och mig. Det fanns lite i Tyskland, men jag kände att högstaligan i Schweiz skulle passa mig bättre och att Lausanne skulle ge mig en bra utveckling framåt. Det var därför jag tog Lausanne, berättar mittfältaren.

Lausanne har vunnit den schweiziska ligan sju gånger, senast 1965, och den schweiziska cupen nio gånger, senast 1999, men har under de senaste åren hoppat mellan spel i högstaligan och andraligan i landet. 

För lite mindre än sex år sedan tog Ineos, som är ett av världens största företag inom kemikaliebranschen, över som ny ägare för Lausanne. Ineos är grundat av Storbritanniens rikaste man - miljardären Sir Jim Ratcliffe - och äger sedan 2019 även den franska Ligue 1-klubben Nice. Lausanne och Nice har därmed ett samarbete, och då och då resulterar det i spelarövergångar mellan klubbarna.

Annons

Roche är tydlig med att Lausanne satsar framåt, och ser fördelar med att klubben har samma ägare som förra säsongens tabellnia i Ligue 1.

- Jag visste sedan innan att Lausanne gått lite upp och ner, men när de förklarade för mig sa de att de investerat mycket i både spelare och runt om fotbollen för att hålla sig kvar. De har samtidigt samarbete med Nice, och ägaren vill ha två lag i högstaligan, så det här projektet är på god väg framåt, vilket var väldigt intressant för mig, säger han och fortsätter:

- Det gör bara klubben attraktivare om den har ett samarbete med en ännu större klubb. Det är bara bra för oss spelare generellt att det finns klubbar som gör så här, så jag tycker att det var intressant.

Roche har så här långt fått tre inhopp, två i ligan och ett i cupen, samtidigt som klubben samlat ihop fyra poäng efter fyra omgångar och är i mitten av tabellen i Schweiz.

Annons

22-åringen har tålamod med att slå sig in i lagets startelva.

- Jag tycker att nivån är bra. Det finns lite mer spets här i jämförelse med i Sverige. De löper mer, springer snabbare och spelar bollen, så jag tycker att nivån är bättre. Samtidigt har det varit väldigt roligt att få känna på träningsmiljön och få lite inhopp nu i början. Det har varit en väldigt lärorik start. Klubben har tålamod om att det kanske inte går på en vecka, utan jag får känna på det i början och ta det därifrån.

Roche gillar träningsmiljön, och beskriver den som hårdare än i Sverige. Han menar att det är hårdare träningar och en hårdare kommunikation.

- Träningsintensiteten när det kommer till löpmeter och fysik är på en helt annan nivå. Den är ganska extrem i jämförelse med Sverige, och det var lite chockerande första dagarna, men nu när jag kommit in mer i det blir det en vardag av det. Jag skulle säga att träningsdagarna här är tuffare än de svenska. Dagarna är nödvändigtvis inte längre, men de är intensivare med mer fokus på gym och löpning i jämförelse med vad jag upplevt tidigare.

Annons

Roche njuter därmed nu av sitt nya liv i Schweiz, och trivs med att vara utlandsproffs.

- Jag har alltid haft en dröm om att spela utomlands och när den tiden skulle komma hade jag ingen aning om, men det har varit en dröm sedan jag var liten att få spela fotboll utanför Sverige. Det är en tuffare kultur här, som jag tycker om, så det är väldigt kul och en milstolpe som jag kan bygga vidare ifrån.

Publicerad 2023-08-22 kl 11:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto