TV: Se Jesus frälsa Spanien

qEMdam3

Av 2-2 blev inget. Spanien slog Kroatien med 1-0 och får sällskap av Italien i kvartsfinal.
 Men spelet gav knappast spanjorerna mersmak.

Med fem minuter kvar var Spanien ett enda kroatiskt mål från att åka ur EM med ett brak.
 Då frispelade inhopparen Cesc Fàbregas sin Barcelonakollega Andres Iniesta, som med en bredsida gav Jesus Navas öppet mål.
 1-0 och Spanien säkrade sin plats i kvartsfinalen med hjärtat i halsgropen.
 Efter en knapp timmes spel kom chansen med versalt C för Kroatien. Luka Modric knep åt sig bollen, drev snabbt upp längs högerkanten och serverade Ivan Rakitic i straffområdet.
 Nicken blev hård - men Iker Casillas räddade.

Darrigt försvar
 Det var det, trodde nog de flesta i publiken på Arena Gdansk. Men det blev allt darrigare i det spanska försvaret när Kroatien började trycka på i ren desperation.

Det talades om att Fàbregas skulle återta en plats i den spanska startuppställningen, men Vicente del Bosque skickade ut samma elva som mot Irland senast. Det vinnande spelet från 4-0-segern tog de dock inte med sig.

Spelare från båda lagen hade före matchen försäkrat att de skulle gå för seger. Men när det väl var dags såg det ut som att de inte kände för det längre.
 Alla konspiratoriska 2-2-teorier kom på skam redan i första halvlek. Om något så såg det snarare ut som om spanjorer och kroater hade en 0-0-pakt.
 Kroatien spelade mestadels avvaktande, även om Luka Modric startade ett par lovande anfall alldeles i början. Samtidigt var Spaniens passningstempo för lågt, och laget fastande oftast redan på kroaternas mittfält i sin speluppbyggnad.
 Dåraktigt av Spanien
 Och visst. I 35 minuter efter det att Wolfgang Stark blåst igång matchen var också båda lagen vidare.

Då gjorde Antonio Cassano 1-0 mot Irland, och plötsligt var Kroatien ute.
 Samtidigt var Spanien bara ett kroatiskt ledningsmål från att åka ur turneringen. Att förlita sig på att Irland skulle ta poäng mot ett pressat Italien vore förstås dåraktigt.
 Därför gick matchen från såsig till nervpiller.

Publicerad 2012-06-18 kl 23:54