Athletic Club bryter 40-årig titeltorka - besegrar Mallorca i Copa del Rey-finalen

Copa del Rey

Athletic Club har vunnit sin första stora titel på 40 år.
Den baskiska klubben besegrade Mallorca efter straffar i spanska Copa del Rey-finalen.

Under lördagskvällen nalkades det final i Copa del Rey, och för ovanlighetens skull var inte Real Madrid, Barcelona eller Atlético Madrid något av finallagen. Athletic Club ställdes mot Mallorca.

Efter en tämligen händelsefattig inledning på matchen tog den fart rejält efter 21 minuter, då Mallorca gav Athletic Club en kalldusch. I efterspelet på ett inlägg damp bollen ner framför fötterna på Dani Rodriguez, som sköt in 1-0 till Mallorca i bortre gaveln.

Athletic Club tog därefter över matchen och innan den första halvleken var över hade Nico Williams fått ett mål bortdömt för offside, samtidigt som Iñaki Williams och Gorka Guruzeta varit nära att kvittera flera gånger om.

Kvitteringen kom inte förrän i inledningen av den andra halvleken. Nico Williams levererade en genomskärare till Oihan Sancet, som avslutade högt i det bortre krysset till 1-1.

Matchen bjöd inte på fler mål därefter, utan gick till förlängning.

Där kom Mallorca närmst ett avgörande när Vedat Muriqi fick till en fin nick i den 113:e minuten. Julen Agirrezabala i Athletic-målet stod i sin tur för en minst lika fin räddning och höll kvar Athletic Club i matchen.

Förlängningen bjöd inte heller på några mål - och således gick matchen till ett straffsparksavgörande.

Där avgjorde Alex Berenguer och sköt hem Athletic Clubs första stora titel på 40 år, efter att Manu Morlanes och Nemanja Radonjic missat för Mallorca. De enda titlarna Athletic Club vunnit sedan sin senaste liga- eller cuptitel är två spanska supercuptitlar, 2015 och 2021.