POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN
1v

Ødegaards pappa uppges ha gjort miljonklipp - fick avtal värt 30 miljoner kronor

Foto: Bildbyrån.

Martin Ødegaards övergång till Real Madrid blev omtalad.
Nu rapporterar VG att även pappan Hans Erik gjorde ett miljonklipp.
Han ska ha fått drygt 30 miljoner kronor för att vara hjälptränare i klubben. 

Norske landslagsmannen Martin Ødegaard, numera utlånad från Real Madrid till Real Sociedad, blev under 2015 världskänd, då han lämnade norska klubben Strømsgodset för spel i Real Madrid. Den spanska storklubben värvade 20-åringen i konkurrens med flera andra klubbar och stoltserade med det genom att norrmannen, som först fick speltid i klubbens B-lag, fick göra ligadebut i slutet av maj 2015 med ett inhopp.

Nu rapporterar norska tidningen VG, som tagit del av dokument läckta av visselblåsarsajten Football Leaks, att 20-åringens pappa Hans Erik Ødegaard blev en stor vinnare genom sonens övergång till Real Madrid.

Detta då pappan fick ett kontrakt värt drygt 32 miljoner svenska kronor, samma dag som sonen blev klar för Real Madrid, med enda arbetsuppgiften att vara hjälptränare till knattelag i Real Madrids organisation, främst för ett lag bestående av 11-åringar. 

Hans Erik Ødegaard kunde vid tidpunkten inte särskilt mycket spanska och avslutde sitt uppdrag som hjälptränare i norska klubben Mjøndalen för att följa med sin son till Madrid och samtidigt arbeta i klubbens organisation. Hans Erik fick ett kontrakt fram till sommaren 2018 med en årslön på drygt 1,2 miljoner kronor för arbetet som hjälptränare och med en bonus värd drygt 29 miljoner kronor. 

VG rapporterar också att Hans Eriks lön är anmärkningsvärd, då nuvarande A-lagstränaren Zinedine Zidane under den perioden hade en årslön på 600 000 euro, drygt 6,4 miljoner kronor som huvudtränare för Real Madrids B-lag.

Hans Erik har, precis som Real Madrid, inte svarat på tidningens frågor om ämnet. Pappan lämnade under 2017 jobbet som hjälptränare i förtid, då sonen blev utlånad till Heerenveen för spel i Eredivisie. I december 2017 återvände Hans Erik till en roll som tränare i Mjøndalens akademi och ett år senare blev han spelutvecklare för ett pojklag i Strømsgodset, där han är kvar i dag. 

VG skriver att det i vissa länder så som i England inte är tillåtet att betala föräldrar indirekt eller direkt för att värva en minderårig spelare. Däremot ska det finnas exempel på att klubbar förbigår det genom att ge föräldrar arbetsavtal. Ett exempel på det är att danske landslagsmannen Andreas Christensens pappa, enligt Politiken, fick lite mer än sex miljoner kronor, vid sonens övergång till Chelsea, för ett arbete som talangscout utan att ha tidigare erfarenheter av det arbetet.

Publicerad 2019-09-09 kl 11:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå