POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

Ödegaards träningskaos i Real: "Det finns en oro"

Foto: SCANPIX

SEVILLA. Martin Ödegaard bänkades av Zidane och rapporteras ha stora problem att anpassa sig till Real Madrid Castilla
- Han tränar för mycket med A-laget och det har blivit på Castillas bekostnad, säger AS-journalisten Nicholas Rigg till Fotbollskanalen.

Den madridbaserade tidningen AS har under de senaste veckorna rapporterat om problem mellan supertalangen Martin Ödegaard och hans lag Real Madrid Castilla. Tidningen har bland annat tidigare rapporterat att där vuxit fram en avundsjuka hos Castilla-spelarna mot Ödegaard. 

Förra helgen valde Zinedine Zidane att bänka 16-åringen, något som fått många att höja på ögonbrynen. I AS skriver Frédéric Hermel att anledningen ligger i att spelaren inte har lyckats anpassa sitt spel för att fungera med sina lagkamrater. Hermel går så hårt att han uttrycker ”Med Ödegaard i laget är Castilla tio spelare istället för elva”.

Huvudanledningen till problemet ska enligt artikeln vara att Ödegaard tränar fem dagar i veckan med klubbens A-lag och därför inte har haft tid att anpassa sig till klubbens reservlag. Ödegaard ska därför ha blivit ombedd att träna mer med Castilla, något han vägrat då det i hans kontrakt står att han ska få träna fem dagar i veckan med A-lagt. 

Fotbollskanalen tog kontakt med AS-journalisten Nicholas Rigg för att se hur sanningsenlig informationen om de påstådda problemen är.

- AS har en bra källa i Fred Hermel då han står Zidanes entourage väldigt nära. Fred har rapporterat kring Zidane mer eller mindre sedan han kom till Spanien och har mer tillgång till fransmannen än de flesta. Utöver det är han på alla Castillas matcher, känner väl till hur det fungerar runt klubbens ungdomsakademi och har bra koll Ödegaards deal, säger Rigg. 

Hur ser du själv på hela situationen runt Ödegaard?
- Det är en stor röra alltihop. Det verkar som att spelaren och hans representanter (hans pappa inkluderat) krävde ett par saker och Madrid accepterade allt så att de kunde snuva klubbar som Bayern München och Liverpool på hans signatur. Det är förståligt att han ännu inte är en A-lagsspelare och det är även förståligt att han får träna med A-laget, men inte så mycket som han har. Hans tid med Ronaldo och company har varit på Castillas bekostnad och det är uppenbart att han behöver spendera en längre tid med Zidane och sina lagkamrater för att lyckas i Castilla.

Det är svårt att träna med ett lag och spela med ett annat. Fanns det ingen rädsla till att något sådant här skulle ske när kontraktet skrevs med klausulen att han skulle träna med A-laget?
- Det låter vettigt att spelaren ska få smaka lite på A-lagsfotboll, men inte fem dagar i veckan. Det gick väldigt bra för Castilla när Ödegaard skrev på och Madrid förutsåg nog inte en sådan formsvacka från laget eller spelaren. Sen verkar hela situationen ha haft en större påverkan på Castilla än någon kunnat ana, men allt kan fortfarande vända. Med tanke på all uppståndelse runt Ödegaard så har allt runt laget förstorats gånger tio. 

Gjorde Madrid rätt i att värva Ödegaard på det sättet som man gjorde?
- Madrid var desperata över att värva honom och än mer desperata att snuva honom från andra Europeiska toppklubbar. Beslutet att låta honom träna med A-laget fem gånger i veckan kan låta konstigt men det var det som gjorde att han skrev på för Madrid och inte Bayern München.

Hur ser Ödegaards framtid ut i klubben?
- Madrid har lagt ner tid och kraft på att värva en spelare som spåtts bli en stor stjärna och de kommer inte ge upp lätt. Ett stort beslut väntar i sommar som kommer bero mycket på hur det går för Castilla. Blir de kvar i Segunda B (tredjedivisionen) så kommer Madrid sannolikt försöka hitta en klubb i Segunda att låna ut Ödegaard till. En flytt till ett La Liga-lag känns fortfarande förhastat. Skulle däremot Castilla vinna uppflyttning till Segunda så är det ett perfekt steg för honom. Men vem vet vad för överenskommelser Madrid och Ödegaards representanter kom överens om för att få igenom affären, säger Rigg. 

Fotbollskanalen har även pratat med den den norska frilansjournalisten Thore Haugstad som är baserad i Madrid, för att få veta hur norska ögon ser på situationen.

Haugstad som följt Ödegaards utveckling i Madrid på nära håll tycker att AS varit på tok för hårda i sin kritik mot den unga norrmannen. Speciellt när tidningen skriver att Ödegaard är orsaken till reservlagets pågående formsvacka.

- Utan tillgång till Castillas omklädningsrum så är det svårt att säga hur Ödegaards relation är till Zidane och hans lagkamrater. Men jag tycker det är hårt att anklaga Ödegaard för lagets formsvacka. Om han på något sätt, som vissa påstår, har stört laget så är det inte genom hans prestationer på planen. Det är viktigt att poängtera att Castillas senaste två vinster, kom mot två av divisionens sämsta lag, så att säga att hans frånvaro stärkt laget är överdrivet. 

- Det är även värt att nämna att artikeln av Frédéric Hemels utelämnar ett viktigt faktum. Han skriver att Ödegaard bänkats i Castilla de två senaste matcher utan att nämna att han representerade Norge i en EM-kval match mot Kroatien. Så i verkligheten har Ödegaard bara bänkats i en match på senare tid, säger Haugstad.

Hur är reaktionerna i Norge till Ödegaards påstådda problem i Castilla?
- De har varit en hel del blandade reaktioner. Där är några som länge hävdat att han gjorde ett misstag att gå till Real Madrid, medan andra tycker att vi måsta ha tålamod. Där finns en skepsis till några av rapporterna från Madrid - vilket där bör vara - men det betyder inte att all lokal kritik automatiskt borde avfärdas. Det finns en oro över hur situationen kommer utvecklas samtidigt som där är en envishet om att ha tålamod för Ödegaard.

Hur tror du Ödegaard kommer reagera på situationen?
- Han kommer säga så lite som möjligt och försöka lösa problemen bakom stängda dörrar. Vi vet alla hur sansad han är. Samtidigt som det är svårt att förutsäga reaktionen från en sådan ung spelare i en såpass tryckt situation så är han, för att vara 16 år, väl förberedd för att ta itu med det, säger Haugstad till Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-04-11 kl 12:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå