- En stor och historisk seger, säger Gironas Daley Blind till LaLigaTV.

Spela
Lewandowski kvitterar mot Girona
Spela
Dovbyk sätter dit 1-0 mot Barcelona

Girona slutade tia i La Liga förra säsongen. Det här spelåret har laget svarat för en sensationell höst och hakat på i toppstriden. Ja, nu är Girona till och med i serieledning. Det blev nämligen seger i derbyt mot Barcelona på söndagen.

Hemmalaget Barcelona inledde piggt och hade bud på 1-0 direkt. Med det var Girona som tog ledningen efter dryga tio minuters spel. På en blixtsnabb kontring hittade Viktor Tsyhankov till Artem Dovbyk, som satte dit 1-0.

Barcelona replikerade snabbt i toppmötet.

På en hörna i den 19:e minuten knoppade Robert Lewandowski in kvitteringen.

- Det har hängt i luften. Barcelona har spelat väldigt bra i inledningen av matchen, sa TV4:s expertkommentator Marcelo Fernandez.

Girona återtog ledningen i den 40:e minuten och det var läckert. Miguel Gutierrez avancerade från mittplan och när han tagit sig in i straffområdet skickade han in 2-1 med ett klassavslut.

- Det är en Romario-tåpaj. Makalöst, sa Fernandez och fortsatte:

- Vad är det för fotboll de spelar?

Ställningen var 2-1 i paus.

Barcelona tryckte på för ett ledningsmål i den andra halvleken. Bland annat hade Frenkie de Jong ett skott från distans som Paulo Gazzaniga räddade och Ilkay Gündogan hade ett skott som smet precis utanför.

Det här var Gironas match. Med tio minuter skickade Gazzaniga en långboll mot inbytte Cristhian Stuani. Stuani nickade ned till Valery Fernandez, som fick en yta stor som ocean och han placerade in 3-1.

- Det är helt otroligt, sa Fernandez och fortsatte:

- Försvarsspelet är under all kritik.

Girona hade bud på ytterligare mål i slutminuterna, men det var Barcelona som kröp närmare. Ilkay Gündogan reducerade på tilläggstid och kort därefter hade Robert Lewandowski ett gyllene läge för kvittering.

Girona lyckades dock hålla undan och faktiskt vinna med 4-2 efter ett sent avgörande av Stuani.

- Det är så otroligt glest i backlinjen. Det är bara dåligt. Helt overkligt, sa Fernandez.

- Men jag upprepar att det här Girona-laget är på riktigt. Vilken fotboll de bjudit på.

Gironas Daley Blinde är nöjd med insatsen.

- Det är fint. En stor och historisk seger för Girona. Det känns bra, säger han i en intervju med LaLigaTV.

Resultatet vilket innebär att skrällgänget toppar La Liga efter 16 omgångar. Barcelona å sin sida är fyra.

Barcelona: Peña Sotorres - Kounde, Araujo, Christensen, Cancelo - de Jong, Gündogan, Gonzalez - Raphinha, Lewandowski, Joao Felix.

Girona: Gazzaniga - E, Garcia, Lopez, Blind - Couto, Martin, A. Garcia, Gutierrez - Tsyhankov, Savio - Dovbyk.

Alla matcher från La Liga sänds på TV4 Play.