Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Spelarporträtt: Victor Alvarez - given startspelare efter hjärtoperationen

Foto: SCANPIX

Victor Alvarez, här i duell med Mesut Özil i Real Madrid.

I maj 2013 gick Victor Alvarez in i Espanyols omklädningsrum för att berätta något ingen 19-åring bör behöva berätta. Med en klump i halsen och tårar i ögonen förklarade han för sina lagkamrater att han skulle opereras för ett hjärtproblem. Omklädningsrummet blev knäpptyst och Alvarez kunde inte längre hålla tårarna borta.

En hjärtoperation är alltid full av risker och en sådan nyhet hade påverkat vilket fotbollslag som helst men kanske än mer Espanyol. Klubbens träningsanläggning, där Alvarez med tårar i ögonen förklarade situationen för sina lagkamrater, bär namnet Ciutat Esportiva de Dani Jarque och är döpt efter klubbens förra lagkapten som 2009 föll ihop och dog av en hjärtattack under ett träningsläger i Italien.

Saknaden av Dani Jarque i Espanyol kommer alltid att vara stor och nyheten om Victor Alvarez situation skapade rädsla för att historien skulle upprepa sig.
“Vi ville vara lugna men det är klart att något sådant är väldigt oroande” har en av spelarna i laget senare berättat.

När Dani Jarqué dog 2009 var Victor Alvarez en lovande 16-åring redo att påbörja sin tredje säsong i Espanyols ungdomslag.

Victor föddes den 14 mars 1993 i Sant Vicenç de Montalt, norr om Barcelona. Det var där han började spela fotboll för lokallaget Sanvicentí som femåring.
- Jag har många härliga minnen från den tiden, jag stod till och med i mål. Fast jag var ingen bra målvakt och insåg ganska snabbt att det var ute på planen jag hörde hemma, har Alvarez senare återberättat.

Väl ute på planen imponerade han på såväl FC Barcelona som RCD Espanyol. La Masia lockade mest och vid åtta års ålder började han spela för Barça. Från att bara ha spelat för skojs skull med kompisarna tog Victor nu fotbollen på största allvar. I sex års tid såg hans dagar likadana ut. Direkt efter skolan åkte han till Barcelona för att träna och inte förrän vid nio på kvällen kom han hem, då var det dags för middag och läxor. Det fanns helt enkelt inte tid för annat.

Victor Alvarez bar kaptensbindeln och var en framträdande spelare i FC Barcelona där han spelade med bland andra Rafinha Alcantara. Men efter sex år i klubben insåg han att han hade tappat lusten, det var inte roligt att spela fotboll längre.
-  Jag trivdes inte, jag njöt inte av fotbollen som man borde göra vid den åldern, har han senare sagt.

14 år gammal tog Victor beslutet att lämna det som de flesta barn bara kan drömma om. Han valde att lämna La Masia och FC Barcelona. Fotbollen var han däremot inte beredd att lämna och det blev en flytt till Espanyol där han kom att återfinna glädjen för sporten.
- Han anpassade sig väldigt snabbt när han kom hit och du kunde tidigt se att det var en vänsterback för framtiden. Han var och är en väldigt komplett spelare. Fysiskt stark, bra i luften och taktiskt smart. Han var otroligt ambitiös från en tidig ålder, något som utmärkte honom från resten, förklarar Lluís Planagumà, Alvarez första tränare i Espanyol.

Alvarez blev snabbt en av Spaniens största vänsterbackstalanger och representerade ungdomslandslagen på alla nivåer upp till U-19.

2010 tog han steget upp i Espanyols B-lag och kort därefter fick A-lagstränaren Mauricio Pochettino upp ögonen för honom. Bara dagar innan 18-årsdagen kom också A-lagsdebuten i en La Liga-match mot Levante den 6 mars 2011.

Framtiden såg ljus ut och inför säsongen 2012-13 tog han steget permanent upp i A-laget. Den stora drömmen var nådd men det var då, som en blixt från klar himmel, som nyheten ingen 19-åring vill höra kom.

Som alltid inför varje säsong gick spelarna igenom läkartester. När det blev Victors tur förvånades han över att hans tester tog extra lång tid, mycket längre än lagkamraternas. Fast det var inte förrän läkarna berättade att där var ett problem som Victor först blev rädd.

Läkarna hade hittat problem med hans hjärta. Till en början kunde han fortsätta att spela men under ständig uppsikt och med kontinuerliga kontroller. Det blev totalt 18 matcher under debutsäsongen. I maj 2013 blev det dock tydligt att Alvarez skulle tvingas till operation.
-  Det är alltid svårt att ge ett sådant beslut till en patient och ännu svårare om han bara är 19 år gammal och dessutom är en professionell atlet vars karriär är i fara. Skulle han spela igen var vi tvungna att operera, förklarar Dr. Marta Sitges i en intervju.

Espanyols tränare vid tidpunkten, Javier Aguirre, hade stora förhoppningar för Alvarez men blev som många andra oroad när nyheten om operation kom.
-  Jag var väl medveten om vad det hela betydde, allt kan hända under en sådan operation. De skulle öppna upp hans hjärta, det var inte precis en tand som skulle dras ut. Han är en väldigt stark person och det fanns ingen tvekan om det, men jag var inte säker på om han skulle kunna spela igen.

Trots att man inte visste om Alvarez skulle bli frisk nog att spela igen så valde klubben att förnya hans kontrakt till 2017. “Det var aldrig någon fråga, han hade förtjänat det på planen”, uttryckte man från klubben.

Operationen gick så bra som den kunde men de efterföljande veckorna var inte enkla för Alvarez, som till en början knappt kunde röra sig. Sju månader efter operationen kunde Alvarez göra comeback på fotbollsplanen i en ligamatch borta mot Rayo Vallecano. Efteråt bredde sig ett stort leende ut över hans ansikte och han sa till reportrarna på plats. “det var som att göra min debut på nytt”.
- När man ser honom utan tröja med ett stor ärr över bröstet så tänker man ‘Wow, och den här killen spelar fotboll’. Victor förtjänar det verkligen, han är förebild för styrka, vilja och liv, har Javier Aguirre senare uttryckt.

Efter den jobbiga tiden har den nu 21-åriga Victor Alvarez lagt problemen bakom sig och tagit sikte på att göra vänsterbackspositionen i Espanyol till hans alldeles egna.
-  Efter två jobbiga år hoppas jag att detta blir mitt år. Jag ska kämpa för att ta en plats i startelvan.

Den här säsongen har Victor Alvarez blivit en given startspelare för Espanyol.

Publicerad 2014-10-19 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons