Världsrekord - 60 739 åskådare såg Barca vinna mot Atlético

Primera División Femenina

MADRID. Barcelona slog Atlético inför rekordpubliken 60 739 åskådare när den spanska damseriefinalen avgjordes i Madrid.

20 grader, sol och rekordpublik. Söndagen i Madrid blev något alldeles speciellt när serieledaren Atlético Madrid tog emot tabelltvåan Barcelona på Wanda Metropolitano. Redan i onsdags såldes biljetterna slut inför vad som blev ett nytt världsrekord inom damfotbollen - sett till klubblagsnivå.

60 739 åskådare såg matchen och det gamla rekordet - 48 128 åskådare från mötet mellan Athletic Bilbao och Atlético Madrid tidigare i år - slogs därmed med råge.

Stämningen var på topp redan en och en halv timme innan avspark då Atlético-fansen fyllde upp varenda tunnelbanevagn med siktet inställt på Estadio Metropolitano. Historia skulle skrivas och historia skrevs.

Inför mötet toppade Atlético tabellen med sex poäng före rivalen från Barcelona. Vid vinst skulle Atlético ha nio poängs försprång med enbart sex omgångar kvar att spela. En seger för hemmalaget hade tagit dem ytterligare ett steg närmare seriesegern. En serie som de vunnit de två senaste säsongerna - just framför Barcelona.

Barca ville annat den här dagen.

Första halvleken var relativt chansfattig men det var Atlético som styrde matchtempot. Barcelona fick knappt låna bollen men stack upp emellanåt och när de väl kom upp i Atléticos straffområde blev det ordentligt farligt i den 27:e minuten. Asisat Oshola, bäst på plan i Barcelona, kom fri med hemmamålvakten Dolores Gallardo Núñez som rusade ut och avvärjde fint till hemmapublikens stora glädje.

Halvlekens klart bästa målchans även om det var hemmalaget som höll i taktpinnen. Mycket tack vare publiken som eldade på med ramsor under hela halvleken. Extra tryck blev det när publiken drog igång Pippi Långstrump-ramsan. Läktarna studsade ordentligt, men på plan studsade bollen varken in i hemmalagets eller bortalagets mål utan 0-0 stod sig halvleken ut.

I andra halvleken fick hemmapubliken se en scenförändring på plan – tyvärr inte till deras förtjusning. Barcelona tog tag i spelet mer och mer och i 60:e minuten var bortalaget en rensning på mållinjen från att ta ledningen.

"Los Colchoneros", hemmapubliken, försökte väcka liv i sitt lag men det gick inte att känna igen Atlético från den första halvleken. Barcelona tillät inte Atlético att åstadkomma några farligheter överhuvudtaget och ett bortamål låg i luften. Det kom också.

65 minuter in i matchen fick Asisat Oshola stå helt omarkerad på en hörna och kunde enkelt nicka in 1-0 till bortalaget. Knäpptyst på Wanda Metropolitano.

Målet väckte hemmalaget som blev betydligt mer aggressivare i sitt spel och efter 77 minuters spel tråcklade sig brasilianskan Ludmila Da Silva fri i straffområdet, ordentligt upphakad i tröjan av bortaförsvararna, men skottet räddades av den spanska landslagsmålvakten Sandra Paños.

I samma situation bröt en visselorkan ut på läktarna i hopp om en straff men eftersom Da Silva valde att stå upp valde domaren att fria.

I takt med att Atético blev mer aggressivt fick även publiken mer energi och gjorde vad de kunde för att hjälpa sitt lag med att stänka dit kvitteringen. Då kom kallduschen.

Efter ett inlägg som slogs in i straffområdet – och som nickskarvades i stolpen - höll sig Toni Duggan påpassligt framme på returen och kunde utan några som helst problem skicka in 2-0 i öppen kasse. Ridå ner för Atlético.

Trots ett ordentligt tryck de sista tio minuterna och med flera vassa målchanser lyckades inte Atlético att spräcka nollan. När domaren blåste av matchen efter 94 minuter stod det klart att Barcelona vann matchen med 2-0 och därmed krympte avståndet till tre poäng gentemot ärkerivalen från Madrid. Med endast sex omgångar kvar att spela väntar nu en rafflande avslutning på La Liga Femenina. Tar Atlético sin tredje raka titel – eller blir det Barcelona som står som seriesegrare när ligan avgörs i maj?

Oavsett så skrevs det historia denna söndag i Madrid. 60 739 åskådare var där för att skriva den tillsammans.