Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ackermann om engagemanget för frågor om hjärtfel: ”Jag vill att människor ska få en andra chans - precis som jag fick”

Superettan

Kevin Ackermanns flytt till Fiorentina gick i stöpet – men han själv fick en andra chans.
Ett medfött hjärtfel upptäcktes och åtgärdades och nu vill 18-åringen hjälpa andra.
- Jag finner verkligen ett behov av att upplysa om medfödda hjärtfel så att människor, precis som jag, kan få en andra chans, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Februari månad är den månad på året som Hjärt-Lungfonden har en kampanj för hjärtebarn, barn som har fötts med hjärtfel. En som vill uppmärksamma frågan under månaden är Örgrytes 18-årige mittfältstalang Kevin Ackermann. För han är en av personerna som föddes med ett hjärtfel, något som först upptäcktes när han skulle göras sitt livs drömflytt till italienska Fiorentina. Nu vill han hjälpa andra att upptäcka sina hjärtfel och få den behandling de behöver.

- Engagemanget i frågan handlar i grund och botten om att jag vill förhindra plötslig död. Jag vill att forskningen ska ta kliv framåt och utveckla så att det går att undvika. Jag menar, så många som 50 000 vuxna har medfödda hjärtfel och mer än 1 000 barn per år födds med en missbildning på hjärtat, så det är en hel del människor. Jag finner verkligen ett behov av att upplysa om medfödda hjärtfel så att människor, precis som jag, kan få en andra chans. Det gör att jag brinner för det här enormt, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Hur stor kunskap tycker du att det finns om ämnet i dag?
- Om du hade frågat mig de här frågorna för ett år sedan hade jag inte haft någon koll alls. Jag tror generellt att det är väldigt lite som människor vet om det här. När det väl händer något är det inte vanligt att det skrivs om det, utan det är oftast i det tysta. Om det inte har hänt någon i din närhet tror jag inte att så många vet så mycket om det egentligen. Det behövs hjälp med forskningen så att den kan ta kliv så att den kan förhindra problemen och att man kan hitta en lösning.

Som Ackermann säger har han själv varit ett av de 1 000 barnen, men historien är längre än så.

För början av historien går tillbaka lite mer än ett år. Kevin Ackermann hade redan som 16-åring blivit en av de yngsta debutanterna i allsvenskans historia och under hösten 2018 var mittfältaren med på The Guardians ansedde lista över världens bästa 17-åriga talanger. Kort därefter började rapporter komma om att Serie A-klubben Fiorentina var intresserat av Häckentalangen, en övergång som någon månad senare i november 2018 beskrevs som klar av Fiorentina själva. Den italienska klubben var överens med Häcken om en rapporterad övergångssumma på 8,6 miljoner kronor och det enda som återstod var den obligatoriska läkarundersökningen och påskriften.

Annons

Sedan blev det tyst, åtminstone utåt. Först i mars uttalande sig Häckens sportchef Sonny Karlsson för GP att Ackermann fortfarande var en Häckenspelare, men att han inte kunde berätta mycket mer än så. Ett par månader senare berättade Ackermann själv om det hjärtfel som hade upptäckts under läkarundersökningen. Efter att Fiorentina hade sett ett hjärtfel under en MR-undersökning skickades Ackermann till läkare i Bologna, Malaga och Belgien.

- Det var en riktig berg-och dalbana i januari och februari. Jag var på flera ställen och jag var i Italien, i Bologna, och kollade mig och fick liknande svar som i Florens. Sedan var jag i Malaga och där sa de något annat. Men det slutade med att jag kom till Belgien och där förverkligades det. Där fick jag det konkret, säger Ackermann.

I Belgien fick han för första gången veta vad hjärtfelet innebar. ”Om du inte opererar dig innan du är 25 år, så lever du inte”. Det var domen av doktor Jan Nijs, som berättade att patienter han hade haft med samma hjärtfel som valt att inte operera sig höll kontakten med läkarteamet fram till att de inte längre fick någon kontakt – för att patienterna hade dött.

Annons

Hur var det att få berättat för sig dels att du inte fick genomföra flytten till Fiorentina men också att du hade det här hjärtfelet?
Det var precis som att hela en värld gick sönder och gick i kras. Det var extremt tufft och det absolut värsta som kunde hända mig. Att något som jag älskat så länge och som har blivit en del av mig och min identitet bara försvann inom loppet av en sekund. Det är som jag säger, hela världen gick i kras.

Ackermann blev den 30 april opererad i Belgien och hjärtfelet blev åtgärdat. Han minns hur det var när han kom ut ur operationen.

- Jag minns när jag kom ut och jag såg kirurgen och mina föräldrar och jag är lite neddrogad. Då är ju första frågan: ”Hur gick det?”. Då sa han att det gick bra och det var som att en sten släpptes från hjärtat. Det var grymt, det var verkligen fantastiskt.

Annons

Operationen var dock inte slutet på en jobbig tid, utan istället inledningen av en ny typ av tid. Ackermann genomgick flera månader med olika former av rehabiliteringsträning och de första månaderna var tuffa, även om han hade vänner och familj på besök.

- De första månaderna fick jag inte gå upp i puls. Jag fick göra det jag kunde göra, jag gick fem-sex korta promenader om dagen för att försöka hålla igång och göra rehab på det sättet, säger Ackermann.

Efter det följde lättare träning på gym med en specialist för att han skulle bygga upp muskulaturen runt bröstbenet. Efter tre-fyra månader återvände han till Häcken och kunde göra hanterade det mer som en ”vanlig” skada.

- Sjukgymnasterna hjälpte mig bra där och de gjorde ett bra arbete med mig så att jag fick köra mycket med boll utan att jag kom upp i någon typ av hög maxpuls. Så det var en tuff period men jag hade mycket bra människor runt mig, så det gick bra till slut, säger han.

Annons

Det måste varit väldigt frustrerande att som elitidrottare vara tvungen att ta så små steg i taget?
- Ja, jag har varit aktiv hela livet så att inte få ta ut mig och känna mig trött var skitjobbigt. Jag älskar verkligen det, inte bara det fotbollsmässiga, utan att jag får göra saker där jag känner att jag utmanar mig själv och testar mina gränser är något jag brinner för. Det var skitjobbigt att bara få gå promenaderna och jag gick ner massor i vikt, jag gick ner tio kilo nästan. Så man blev en annan person, kroppen och muskulaturen försvann, så det var läskigt.

2019 var ett jobbigt år för Kevin Ackermann. Från att vara detaljer ifrån en drömflytt till Serie A-klubben Fiorentina till få veta att han hade ett hjärtfel som kunde innebära döden innan han blev 25 år gammal. Samtidigt har han gått igenom året och kommit ut starkare på andra sidan.

Annons

- Först och främst, är jag väldigt tacksam för att de hittade hjärtfelet. Det är klart att det var jobbigt att de gjorde det, men jag är väldigt tacksam att de gjorde det. Det känns verkligen som att Jesus gud hade en plan för mig, han ville att jag skulle komma till Fiorentina så att de skulle hittade det här utan att något händer, säger Ackermann.

- Även om tankarna blir ”Varför ska just jag åka på det här?”, är jag först och främst är jag oerhört tacksam att man hittade det här och att jag åkte till Fiorentina för att jag hade möjligheten att åtgärda det.

Ackermann var tillbaka i fotbollen under 2019 och innan året var över hade han också hunnit med att spela i en träningsmatch för Häcken mot Ljungskile. Efter året valde han och Häcken att gå skilda vägar och istället är det spel i Örgryte som gäller för den nu 18-årige Ackermann, där han vill konkurrera om en startplats.

Annons

- Det som hände förra året, det hände förra året och jag kommer alltid ha med det i mitt liv. Nu blickar jag framåt, och först och främst har jag lovat mig själv att bara njuta, säger han.

- Samtidigt har jag krav på mig själv och mål, men jag vet att det krävs tålamod. Jag har inte spelat ordentlig fotboll på ett år, så det behövs tid. Men jag känner att försäsongen har gått bra och det går bättre och bättre. ”Trust the process”, som de brukar säga.

Tillbaka till engagemanget som Kevin har fått för frågor om medfödda hjärtfel, är det lätt att förstå var det kommer ifrån med resa han har gjort. Han är en av de 1 000 barn som varje år föds med ett hjärtfel och när hans fel hittades i Florens kunde det åtgärdas och han kunde återvända till fotbollsplanen. Samtidigt är det många andra som inte har samma möjligheter och nu vill Öis-spelaren använda sin plattform för att lyfta frågan.

Annons

- Man vet inte jättemycket om medfödda hjärtfel, även om man har kommit en bit på vägen. Man är inte där än och det behövs mer forskningen. Men det är en fråga om resurser och det är helt förståeligt. Alla människor kan inte göra en MR-undersökning, som var det jag gjorde i Fiorentina. Men att man ändå försöker få in, vilket också har förbättrats på senare tid, EKG och ultraljud och sådant här. Då kan man se olika typer av hjärtfel, säger han.

Du pratar om hur det är för idrottare – hur ser det ut, hur mycket undersöks man som fotbollsspelare?
- Vad jag förstår har det blivit bättre. I Örgryte nu kollar de alla spelare och det har de gjort i Häcken också på senare tid. Det vill jag se i superettan och även ner i division 1 och så vidare så att man kan förhindra det här. För det är enda sättet att man ser det, via sådana här kontroller. Sen måste man kolla när man ska spela Europa League och andra typer av sådana tävlingar, men det kanske borde vara i ett tidigare skede. Det känns ändå som att det är på bättringsvägen, men det känns som att man fortfarande kan ta kliv.

Annons

Är det undersökningar som även behövs göras neråt i åldrarna?
- Det kan jag tycka, särskilt när man börjar komma närmre elitnivån och det verkligen blir på allvar. Sedan kan man inte gå för lågt heller, i och med att man är barn. Men det borde göras när man är i en rimlig ålder.

Undersöktes du under din ungdom och hittades inte ditt hjärtfel då?
- Man gjorde det, men det var ett lite svårt i just mitt fall för på EKG:en kan man mäta på två olika sätt och det som är problemet är att man ser det mest rätt på en magnetröntgen och det försvårade det. Jag gjorde tester men mina resultat mättes till en okej diameter i EKG, men MR-undersökningen visade annat. Jag hann inte göra någon MR i Sverige, så det var väl en anledning till att det blev så.

Ackermann hoppas nu att hans engagemang kan växa under karriären och att han ska kunna göra ännu mer i frågan.

Annons

- Jag är fortfarande ung. Jag hoppas att det här engagemanget kan växa ju mer tiden går och att jag kan ta ett ännu större ansvar när jag blir äldre och hjälpa till på det sättet jag kan hjälpa, säger han.

Publicerad 2020-02-21 kl 09:30

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto