Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Almebäck lägger av - fortsätter jobba nära fotbollen: "Jag har ett stort kontaktnät"

Superettan

Michael Almebäck lägger skorna på hyllan.
Nu kommer han jobba civilt med en ny produkt för klubbar.
- Jag kommer försöka vara ute så mycket som möjligt och visa upp produkten, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Örebro SK-profilen Michael Almebäck, som även representerat Club Brügge, Brøndby och Esbjerg på utländsk mark, har nu bestämt sig för att avsluta sin spelarkarriär. Fjolåret, då Örebro SK ramlade ur allsvenskan, blev hans sista säsong i karriären. 

34-åringen berättar att det är ett beslut som växt fram över tid. 

- Mitt kontrakt med ÖSK gick ut efter förra året och då hade jag lite tankar fram och tillbaka kring vad jag ska hitta på. Ska jag fortsätta? Var blir det i sådana fall? Vilken klubb? Vilken nivå? Jag funderade i tre månader, och sedan började jag på ett nytt jobb den 1 april, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Jag har landat i att det känns som att det är rätt tid för att sluta. Det är inte kroppen som säger ifrån, utan kanske mer mentalt, att huvudet har tröttnat lite. 

Almebäck hade erbjudanden, men är nu nyfiken på världen utanför fotbollen.

- Det har varit lite klubbar som ryckt, men jag har stängt ganska många dörrar själv. Det har inte dykt upp något som varit värt att hoppa på, säger han. 

34-åringen har många fina minnen från karriären, däribland en tredjeplats med ÖSK i allsvenskan 2010 och en andraplats med Club Brügge i Belgien. Dessutom gjorde han fyra A-landskamper med Sverige och var med på bänken när Blågult hämtade upp 0-4 till 4-4 mot Tyskland i VM-kvalet 2012. 

- Om man ser till ÖSK-tiden är det när vi kom trea 2010, och sedan är det alla landslagsmatcher. Jag satt med mot Tyskland när det blev 4-4, och fick vara med om den upplevelsen, även om jag inte spelade. Jag fick även möjlighet att spela i en storklubb som Brügge och även i Brøndby. Det var en dröm att nå dit, så jag tar med mig allt gott. Det var också ett fantastiskt år när vi kom tvåa i Belgien. Sedan har man lärt känna många spelare och tränare, det är mycket. Man tar med sig allt positivt. 

ANNONS

Almebäck fick fyra träningsmatcher med A-landslaget, men gjorde inte någon tävlingsmatch. Han är stolt över sin tid i Blågult. 

- Jag blev uppkallad som reserv någon gång när Mikael Antonsson hade skadat sig, och det var bara att tacka och ta emot. Jag var även med några gånger när jag var i Örebro, och då var jag bara en liten pojkvasker, säger han och bjuder på en anekdot:

- Jag satt med "Chippen" (Christian Wilhelmsson) och Mellberg (Olof) och de satt och pratade om vilka bilar de hade köpt och allting. Då satt jag där bara: "Jaha...". Jag satt och körde runt en Toyota liksom, säger han och skrattar.

- Det är surrealistiskt på ett sätt, men det är också det härliga med fotbollen. Man kan komma från vitt skilda nivåer, och ändå mötas på en och samma nivå.

Nu väntar arbete utanför planen, men med stark koppling till fotbollen. 

ANNONS

Almebäck har redan börjat arbeta för ett bolag som mäter faktorer som snabbhet, reaktionstid och explosivitet med hjälp av sensorteknik och 3D-kameror. 

- Det var en gammal barndomskompis som hörde av sig till mig redan i höstas och introducerade mig för dem, och sedan har vi haft kontinuerlig kontakt. Jag kände att jag ville hoppa på det och jag ser det som en naturlig koppling till att få jobba med idrott och framför allt fotboll, men på andra sidan sidlinjen. Jag har ett ganska bra kontaktnät, och nu vill vi få ut den här produkten på marknaden under våren och sommaren.

Den tidigare mittbacken kommer bland annat att ha kontakt med klubbar, både i Sverige och utomlands, för att få ut den nya produkten. 

- Jag kommer försöka vara ute så mycket som möjligt och visa upp produkten, men även jobba med lite marknadsföring. Det är ett snabbväxande företag, så det blir många olika saker, säger han. 

ANNONS

Produkten används redan i Sverige, och förhoppningen är att den ska få mer spridning.

- Jag tror att tolv av fjorton damallsvenska klubbar är igång och använder den. Nu ska vi hoppa på och rikta oss mot allsvenskan, superettan och förhoppningsvis mot Europa. 

Publicerad 2022-04-25 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto