Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ALS-drabbade Björkman hyllades på Olympia - inför HIF-Utsikten

Superettan

HELSINGBORG. Den tidigare Helsingborgsspelaren Jesper Björkman är sjuk i ALS. 
I dag besökte han Olympia, där han mottog stora ovationer inför matchen Helsingborg-Utsikten. 
- Det var väldigt känslosamt när han fick hyllningen, säger Thomas Rogne. 

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Helsingborgs IF tog emot Utsiktens BK i superettan, i vad som döpts till “ALS-matchen”. Detta för att uppmärksamma och sprida kunskap om den dödliga nervsjukdomen, och närmare bestämt en tidigare HIF-spelare som drabbats av ALS.  

Jesper Björkman fick beskedet den 15 december 2022, några månader efter att han avslutat den aktiva karriären. För ett år sedan valde 30-åringen att berätta om sin sjukdom och omkullstörtade tillvaro i HD.  

Något som han gjorde även inför dagens match, där han skildrade en vardag med assistenthjälp flera timmar i veckan.  

- Jag skulle ljuga om jag sa att det är bra. Det är helt okej, ofta tufft men ofta bra. En berg- och dalbana. ALS gör mycket med mig, sa han till tidningen.  

Annons

Den tidigare mittbacken fostrades i HIF och åstadkom ett mål på 30 matcher i A-laget, som han lämnade efter säsongen 2016. Inför avspark gick Björkman ut på innerplanen framför 22 applåderande spelare och mötte publikens kärlek.

"Det finns bara en Jesper Björkman" och "Vi älskar Jesper", skanderade Olympia-publiken i riktning mot ex-spelaren. 

HIF-kaptenen Thomas Rogne berättar att Björkman besökte spelarna i samband med gårdagens träning.  

- Jag träffade Jesper första gången i går och jag vet att där är många i laget som känner honom väldigt väl, som är väldigt tajta med honom. Jag tycker det är väldigt fint att se att faktiskt finns en grej som heter fotbollsfamiljen och HIF-familjen. Och att vi och Utsikten var tillsammans i det här, det tycker jag var fint att se, säger Rogne och fortsätter:  

Annons

- Det var väldigt trevligt att träffa Jesper, en fantastisk kille. Det är en fruktansvärd sjukdom som han har. Jag visste inte så mycket om den sjukdomen när jag hörde om Jesper så jag tycker att det är viktigt att vi klarar att få lite fokus på den. Sedan var det känslosamt, även för mig som inte känner Jesper så väl. Det var väldigt känslosamt när han fick hyllningen innan matchen. Det såg ut som att han uppskattade det, ett fint ögonblick. 

Högeryttern Wilhelm Loeper spelade tillsammans med Björkman i AFC för några år sedan. Även Loeper blev berörd av hyllningen.  

- Det var otroligt känslosamt så klart. På sätt och vis väldigt jobbigt att se sin nära vän vara sjuk, med den sjukdomen. Men samtidigt var det också en fin stund när han fick hyllas, som han bör göras. Det var lite blandade känslor men på ett sätt var det jobbigt så klart, säger han till Fotbollskanalen.  

Annons

Vilken relation har ni två?  
- Vi är nära vänner. Vi har hållit kontakten ända sedan vi spelade tillsammans i AFC, sedan när jag flyttade ner hit var det ganska naturligt att fortsätta hålla kontakten, i och med att han flyttade ner i samma veva. Vi är bra vänner och det gör det extra känslosamt så klart.  

Jesper Björkman har även spelat i moderklubben Hittarps IK, Gefle IF, Ängelholms FF, Akropolis och AFC Eskilstuna.  

Matchen mot Utsikten slutade 1-1.

FAKTA

Vad är ALS?

ALS är en allvarlig men ovanlig sjukdom. Varje år får drygt 200 personer (400 enligt en ny forskningsrapport i Journal of neurology) i Sverige sjukdomen och de flesta är mellan 50 och 70 år.

ALS kan börja på olika ställen i kroppen. Sjukdomen sprider sig sedan över hela kroppen tills man blir helt förlamad.

Oftast börjar ALS med att en hand eller fot inte fungerar riktigt som förut. I handen märks det genom att ett finger blir stelt eller svagt. Det kan också märkas genom att man inte kan skriva med en penna eller öppna burkar. I foten märks det genom att man plötsligt snubblar för att foten inte hänger med. Det blir också svårt att gå i trappor.

Under de närmaste månaderna märker man att musklerna förtvinar. Det innebär att musklerna blir mindre och svagare, men man har inte ont. Det är styrkan och koordinationen av rörelsen som påverkas.

Hos en del som får ALS påverkas talet först. Det blir då i början svårt att uttala vissa bokstäver eller ord. Efter några veckor eller månader börjar man sluddra när man pratar.

Källa: 1177.se

Publicerad 2024-04-14 kl 18:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto