Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Baxters HIF-framtid osäker: "Kan inte ge ett rakt svar"

Superettan

Förändringens vindar kommer blåsa i HIF.
Och kanske går man in i 2024 utan Stuart Baxter.
- Vi har en dialog, säger Mikael Dahlberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Stuart Baxter och Mikael Dahlberg.

Mikael Dahlberg har varit tillförordnad sportsligt ansvarig i Helsingborgs IF sedan Andreas Granqvist lämnade sitt uppdrag som sportchef tidigare i år. Nu har 38-åringen tilldelats rollen permanent.

Och det är nya tider som väntar i det rödblåa Skånelaget under hans ledning.

HIF har senaste åren varit alldeles för kortsiktiga i sitt tänk kring värvningar och tränartillsättningar, menar Dahlberg. Strategin framåt kommer att se annorlunda ut.

- Vi behöver inse var vi befinner oss och hur senaste två säsongerna har varit, där vi inte fått resultaten vi önskat. Jag tror det är viktigt att vi förstår var vi är - för nu är det viktigt att vi gör en väldigt massa rätt här. Gör vi det? Då hoppas jag att vi kan ta oss upp till allsvensk nivå igen, säger Dahlberg till Fotbollskanalen.

Annons

- Men det är sekundärt, egentligen. Vi behöver vara noggranna och ta strategiska beslut. Gör vi saker rätt så kommer resultaten. Det är viktigare att fokusera på det främst snarare än att vi ska gå upp så snabbt som möjligt.

Ordförande Fredrik Karlsson var tydlig i en intervju med lokaltidningen HD nyligen: det blir ingen storsatsning mot allsvenskan 2024. "Jag tror inte att vi kommer gå upp nästa år", sa klubbtoppen till och med

HIF:s nya inriktning kommer ta tid att implementera, nämligen.

- Det har varit några år nu med mycket upp och ner i seriesystemet. Vi har jagat en status som klubben en gång hade. Om man så tydligt säger att vi ska nå dit igen och det präglar varje dag finns det en risk att man blir kortsiktig i sina beslut, säger Dahlberg.

- Som Fredrik sa: det kanske kommer ta tid, men när vi går upp nästa gång ska vi vara bättre rustade.

Annons

Att jobba noggrannare och mer strategiskt. Vad innebär det i praktiken?
- Dels behöver vi vara väldigt medvetna om ekonomin vi har att förhålla oss till, dels får vi inte förbise våra egna spelare och akademin vi har. För att kunna släppa fram våra spelare behöver vi vara noggranna kring hur vi rekryterar och att de äldre spelare som finns i truppen sätter standarden för vad HIF ska vara.

- Det är sådana parametrar, exempelvis.

Dahlberg menar att HIF som förening måste hitta en tydlig identitet.

- Jag behöver inte gå in på detaljnivå (kring vad som gått fel tidigare). Vi måste sitta ihop. Det ska inte vara så att det både internt och externt upplevs som att vi slänger oss fram och tillbaka när det gäller vilka vi är samt hur vi vill spela fotboll. Vi måste göra saker över tid och det måste finnas igenkänning i det vi gör.

Annons

Rasmus Jönsson, Andreas Landgren, Charlie Weberg och Wilhelm Loeper är exempel på spelare som har utgående avtal.

När frågan om kvartettens framtid i rödblått kommer på tal är Dahlberg fåordig:

- Jag har inte mer att säga än att vi ska försöka få till truppen på bästa sätt utifrån vår ekonomi. När vi har något att kommunicera kring enskilda spelare kommer vi att göra det.

Är det spelare ni vill behålla?
- Jag får hänvisa till mitt förra svar.

Bernardo Vilar och Lucas Lima spenderade båda hösten i HIF på lån från IFK Värnamo respektive Fredrikstad.

- Båda har gjort bra insatser för oss. De kom in och levererade vad vi hoppades på. Det är duktiga fotbollsspelare som vi tycker om och som har varit uppskattade.

- Men när det gäller fortsättning av lån finns det alltid fler intressenter än vi, klubbarna som äger spelarna och spelarna själva som ska ha något att säga till om. Det är flera bitar som ska falla på plats.

Annons

Finns det intresse från er sida att behålla dem?
- De har gjort bra ifrån sig. Det är intressant, men vad det landar i får vi se. Vi ska titta på truppen i stort innan vi går vidare.

Stuart Baxter tog över huvudansvaret för HIF i våras och ledde alltså föreningen till nytt kontrakt. 70-åringen har dock medgett att den tuffa säsongen laget genomled var slitsam och "krävde mycket energi".

Enligt Dahlberg är det långt ifrån säkert att det är just Baxter som basar över HIF nästa säsong.

- Stuart har gjort det jättebra och vi har en bra dialog med honom. Tillsammans med honom diskuterar vi hur han står rustad inför framtiden.

Kommer Baxter att träna HIF 2024?
- Just nu, i och med att vi för diskussioner, kan jag inte ge ett rakt svar på det.

Vad är det som är osäkert kring hans framtid?
- Framför allt handlar det om att vi har en dialog med Stuart. När man går in i något är det primärt att båda parter känner att det funkar och att man är redo att göra jobbet som krävs. Exakta detaljer kring vad vi pratar med Stuart om stannar mellan oss.

Annons

Hade ni större förhoppningar på honom?
- Nej, utan det handlar bara om att vi ska få en tydlighet kring vilka premisserna är och hur vi känner framåt. Det var en påfrestande säsong för alla med kniven mot strupen hela vägen in, avslutar Dahlberg.  

HIF slutade tolva i superettan och undvek negativt kval tack vare bättre målskillnad än Skövde.

Publicerad 2023-11-20 kl 17:33

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto