Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

BP:s hemlighet bakom kometresan mot allsvenskan: "Vi är så jävla tråkiga"

Superettan

Mycket talar för att Brommapojkarna spelar i allsvenskan 2022.
Något som förvånar succétränaren Christer Mattiasson.
- Vi hade målsättningen att ta 36 poäng, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson.

2016 vann Brommapojkarna sin division 1-serie. Året därpå vann BP även superettan som nykomling och tog steget till allsvenskan.

Mycket har hänt sedan dess. Bland annat har Stockholmsklubben har gjort resan från allsvenskan tillbaka ner till landets tredjedivision. Frågan nu är om historien håller på att upprepa sig.

2021 vann Brommapojkarna ettan norra i överlägsen stil. Inför årets återkomst i superettan var det nog inte många som räknade med att BP, återigen som nykomling, skulle kunna ta en av platserna till allsvenskan. Men med sju omgångar kvar att spela talar det mesta för att det blir så.

ANNONS

Avståndet ner till IK Brage på den allsvenska kvalplatsen är nämligen sju poäng i skrivande stund, och BP har radat upp sju raka segrar. Vad är hemligheten bakom framgången? Succétränaren Christer Mattiasson berättar.

- Det finns tre delar egentligen. En är svenska cupen, där fick vi lära oss väldigt mycket. För i början av säsongen var vi svaga. Vi lärde oss av det vi var dåliga på. Det andra är att vi har haft stor kontinuitet i gruppen, även om vi har stor rotation i laget. Men många bärande spelare finns kvar och har tagit vidare arvet samt vår spelidé, säger BP-tränaren till Fotbollskanalen.

- Tredje är att segrar föder framgång. Så enkelt är det.

Vad är det i er spelidé som sticker ut jämfört med andra lag?
- När man lyckas med saker vågar man också ta större risker. Vi är väldigt offensiva i vårt tänk. Vi vill pressa högt och vinna bollen nära mål och komma till målchanser så fort som möjligt. Det tror jag är rätt jobbigt för motståndaren att kunna spela sig ur. Sen har vi många unga spelare som kommer in med stort mod och som vågar göra saker. Men i grunden är det att vår idé är väldigt offensiv, och det är därför vi har gjort så mycket mål som vi har gjort.

ANNONS

Anser du att ni har en tydligare spelidé än era konkurrenter?
- På några saker skulle jag vilja säga ja, men det är många lag som har en tydlighet. Sen handlar det om, som jag sa, att lyckas. Lyckas man behöver man inte ändra allt för mycket utan kan fortsätta att bygga vidare. Hamnar man i stress är det lätt att man kanske börjar förändra idén även om den är bra, men den har inte gett poäng.

Mattiasson fortsätter:

- Det som utmärkt sig för oss är att alla spelare har anpassat sig till idén. Så svaret på frågan är både ja och nej. Att kritisera något annat lag och deras idé är fel. För tror man på en sak ska man köra på det. Vi har hittat något som fungerar för oss.

Brommapojkarna är alltså på god väg att ta steget upp till allsvenskan som nykomling, något som även IFK Värnamo lyckades med förra året. Och det finns vissa likheter mellan lagen, menar Christer Mattiasson.

ANNONS

- Det är klart. Det är två lag som gärna vill spela fotboll med stort bollinnehav och hög risk. Det kan kosta ibland, att vi åker på något baklängesmål, men det är för att vi vill ha kontroll. Så ja, jag kan instämma i att det finns likheter, säger han.

Är du förvånad över hur bra det har gått för er som nykomling?
- Det är klart att jag är förvånad. Vi hade målsättningen att ta 36 poäng, för det är det man brukar klara sig kvar på. När man har uppnått det blir det att ta en match i taget och försöka ta så många poäng som möjligt. Men vi har varit väldigt bra i många matcher och förtjänat många poäng, även om det finns matcher som vi har haft tur i. Men ja, jag är lite förvånad över att det har gått så snabbt. Det kan jag säga.

Nu har ni helt plötsligt press på era axlar när den allsvenska platsen är er att förlora?

ANNONS
- Det som jag tycker är mest intressant är att jag inte hör något prat om det i gruppen. Vi är så jävla tråkiga, men vi tar verkligen en match i taget och försöker bygga något. Vi förlorar inget om vi skulle torska någon match, för vi har redan tagit poängen vi skulle göra. Sen skulle så klart alla andra lag vilja sitta i vårt läge och ha poängen tillgodo, men i den här serien kan alla lag så alla. Går man ner sig lite och inte tar jobbet fullt ut, då åker man på en torsk. Så skickliga är alla lag.

Christer Mattiasson tog över som ny huvudtränare i BP inför fjolårets säsong och förde då laget till uppflyttning direkt. Året dessförinnan hade han tagit Sollentuna till klubbens bästa placering någonsin i ettan norra.

Inom några veckor kan den förre AIK- och Elfsborg-forwarden ha gjort resan från ettan till allsvenskan på kortast möjliga tid. Men Mattiason är noga med att poängtera att han inte svävar iväg - varken när det gäller laget eller sin egen tränarkarriär.

ANNONS

- Min karriär har varit väldigt lång och jag har mest varit i små miljöer. I alla klubbar försöker jag skapa en trivsam gruppdynamik, för i slutändan tror jag att man får bra resultat av det. Men här i BP har jag en jäkla massa bra fotbollsspelare som gör det enkelt för mig att hålla mig till min spelidé, säger han och fortsätter:

- Jag funderar inte så mycket på framtiden utan försöker vara här och nu. Är det någon som tycker om mig få de ta kontakt och säga det, men skulle jag börja tänka på något annat än vad jag presterar här i BP skulle jag vara korkad. Jag är jätteglad och stolt över det vi åstadkommit hittills.

Har det funnits förfrågningar?
- Nej, inte något. Jag är jättestolt över att träna BP och lär mig nya saker varje dag. Om något dyker upp får jag ta det där och då, men jag funderar inte på framtiden. För då är jag där jag vill att mina spelare inte ska vara.

ANNONS

- Jag är skittråkig, haha. Men jag har ingen annan tanke. Sån var jag som spelare också och många tyckte att jag var en idiot som inte tänkte så mycket på framtiden. Jag har sett så många spelare som tänker på nästa steg innan man har tagit det och som inte har presterat efter det.

Härnäst för BP väntar ett bortamöte med J-Södra. Det återstår att se ifall Christer Mattiasson kan leda laget till åttonde raka segern, och ett steg närmare allsvenskan.

Publicerad 2022-09-16 kl 22:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto