Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Detta är Saarenpää - den tidigare Bragetränaren som ska lyfta HIF

Superettan

Klebér Saarenpää tar över tränarrollen i Helsingborg efter Stuart Baxter.
Fotbollskanalen har gått igenom 47-åringens bakgrund, meriter och spelsätt. 

3:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du när Helsingborg slog GAIS i maj.

Stuart Baxter tog över som chefstränare i Helsingborgs IF i maj och räddade kvar klubben i superettan. Någon förlängning av det utgående kontraktet blir det inte för 70-åringen, som ersätts av IK Brages förre tränare Klebér Saarenpää.  

Den tidigare A-landslagsmannen tränade Brage under sex säsonger och etablerade Borlängeklubben till ett stabilt mittenlag i superettan. Saarenpää var den chefstränare som satt längst på sin post i elitfotbollssverige, innan han valde att inte förnya det utgående avtalet i förra veckan. 

Saarenpää inledde tränarkarriären i Syrianska, där han hade huvudansvaret tillsammans med Özcan Melkemichel när laget åkte ur allsvenskan 2013. Uppsalasonen Saarenpää gick vidare till danska Vejle, där han fick sparken efter knappt två säsonger, innan han återvände till Syrianska för rädda kvar laget i superettan 2016, efter kvalspel.  

Annons

Ett år i Hammarbys akademi väntade innan Saarenpää tog över Brage till 2018-säsongen, när laget var nykomling i superettan efter fyra raka år i ettan norra. Den gånga säsongen slutade Brage på sjätte plats i tabellen, 14 poäng bakom Utsikten på tredjeplatsen. 

Tränaren använde sig både av en 4-3-3- och en 4-1-4-1-formation det här året, och under sex år med Saarenpää snittade Brage 1,74 mål per match och släppte in 1,64 mål i snitt i superettan.  

Playmaker.AI:s siffror från de senaste två säsongerna visar att Brage tillsammans med Västerås SK gjorde flest mål på kontringar. Brage slog näst flest långa bollar i snitt och var bland dem med minst antal passningar i följd inom laget. De låg också långt ner när det gäller vunna bollar på offensiv planhalva, men gjorde fjärde flest mål från öppet spel: 51 stycken.  

Annons

När det gäller kategorin “speldominans”, som mäts utefter expected goals- och passningsration, var Brage på sjunde plats bland lagen som spelat i superettan de senaste två åren.  

En rapport visar att nio lag i superettan hade högre personalkostnader förra året, och att Brage redovisade åttonde högst kostnader, inklusive spelarförvärv. Med andra ord har tränaren rört sig med relativt små medel de senaste åren. 

Som person bekrevs Saarenpää som “så jävla envis så att jag häpnar” av vännen och tränarkollegan Andreas Brännström, i en intervju med Borlänge Tidning.  

- På gott och ont så är han rak. Jag tror inte att någon spelare eller styrelsemedlem kommer att missförstå honom. Det är ingen kille som spelar spel, är manipulativ eller ställer till bråk. De kommer att veta exakt var de har honom, sa Brännström till tidningen.  

Annons

- Sen är han lugn. Blir han arg så vet du att han är det, men oftast är han avslappnad och trygg. Och ganska okänslig för vad andra människor tycker och tänker, om man ser till fotbollen. 

I samma intervju, från 2018, beskrev Saarenpää sin tränarstil.  

- Jag tror att jag uppfattas som en auktoritär, stark ledare, fast ändå mänsklig, på så sätt att jag förstår spelare när de mår dåligt eller har gjort en dålig träning och vad som ligger bakom. Jag förstår det, absolut, men jag kommer alltid att kräva hundra procent och vara jobbig med det. Då får man lägga sig tidigare, stänga av tv-spelet eller äta en till potatis. Eller vad det nu kan vara, sa han till Borlänge Tidning och fortsatte: 

- Jag är en tränare som vet vad jag vill ute på planen. Och förhoppningsvis ger jag en positiv energi ut till spelarna. Att de känner att någon går först i ledet, som man tar rygg på. En ledare. Det är det viktigaste. För när det börjar storma så letar man efter den där fyren, och då måste man gå först och visa vägen. När det går bra och allt flyter på, då ställer du dig sist i ledet. Då låter du gruppen och den kraften driva.  

Annons

Redan då kunde han se sig bli långvarig i IK Brage. När han angör Helsingborg gör han det som klubbens åttonde chefstränare sedan 2019. Tålamod kan bli en nyckel när HIF ska lyfta från årets tolfteplats, med Klebér Saarenpää vid rodret.  

Fakta

IK Brages tabellplaceringar under Klebér Saarenpää

2018: 6:a.
2019: 3:a, förlorade mot Kalmar FF i allsvenska kvalet.
2020: 8:a.
2021: 10:a.
2022: 7:a.
2023: 6:a.

Publicerad 2023-12-07 kl 07:45

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto