POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Efter Helsingborgs krisår – publiken flockas tillbaka till Olympia

Foto: Bildbyrån.

I flera år har publiken svikit ett sportsligt svagt Helsingborgs IF. Premiären i superettan kan bli vändpunkten. 
- Vi hade tankar redan långt innan vi blev degraderade att den här premiären skulle vara fullsatt, säger Frederic Ericsson.

För första gången sedan 1992 är Helsingborgs IF inte i fotbollens högstadivision. Publiken verkar inte bry sig, utan Skånederbyt mot Trelleborgs FF på lördag kan närma sig slutsålt på Olympia. 

Arrangemangsansvarige Frederic Ericsson säger till Fotbollskanalen att föreningen länge har planerat för det här scenariot. 

- Vi hade tankar redan långt innan vi blev degraderade att den här premiären skulle vara fullsatt. När vi väl var där och satte oss ner ganska omgående efter degraderingen så var det ingen anledning att ändra målsättningen. 

En stor anledning till den höga biljettförsäljningen är att arenan har byggts om de senaste åren, och den här matchen blir en premiär för nya Olympia. Än så länge är nästan 12000 biljetter sålda och det finns bara några hundra sittplatser kvar. Det kan bli ett par tusen åskådare till och då komma nära maxkapaciteten. 

- Vi kommer ligga någonstans runt 16000 om bortasektionen fylls upp till fullo. Det lär den inte göra som det ser ut nu, så någonstans runt 15000 är max på lördag. 

De senaste åren har HIF haft stora problem med publiksiffrorna. En orsak var det som hände 2014, när en supporter till Djurgårdens IF misshandlades till döds på väg till arenan. En annan har varit att ombyggnationen av Olympia sänkte maxkapaciteten till runt 12000 åskådare. 

- Vi har slitit med publiken, det finns olika orsaker till det. Vi har varit i en ombyggnadsfas i två och ett halvt år. Det har självklart bidragit till att det inte är så kul att gå till skitiga stolar, dåliga faciliteter, och det ena efter det andra. 

Som exempel var fjolårets publiksnitt (7377 åskådare) nästan 3000 personer färre än snittet 2013 (10284). Det är bara derbymatcherna mot Malmö FF som har varit nära fullsatt de senaste åren. 

- Det är kul att få det här uppsvinget i superettan där man generellt sett tappar publik. Vi känner nästan tvärtom. Folk ställer upp på ett helt annat sätt. Vi har 500 nya medlemmar, säsongskortsförsäljningen rimmar ganska liknande som förra året (4000 ifjol, 3600 än så länge i år).

Under 2017 har HIF budgeterat med ett publiksnitt på 7000 åskådare. De 7000 åskådarna ska ge intäkter på 12 miljoner kronor, att jämföra med 14 miljoner förra året.

Publicerad 2017-03-29 kl 15:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå