Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
33v

FEM SPANINGAR: "Jag börjar svänga om HIF"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se HIF:s segermål i spelaren.

Helsingborg besegrade Jönköpings Södra på Olympia under måndagskvällen.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Jag börjar svänga - HIF kan faktiskt ta sig till allsvenskan med detta
Superettans två kanske mest ambitiösa fotbollsklubbar möttes i dag. Helsingborgs IF, som pratar i budskap om att de inte bara ska upp i allsvenskan 2019, utan att de vill ha något som gör att de håller sig borta från bottenstriden redan första året. 

På Jönköpings Södras hemsida går det fortfarande att enkelt hitta deras ambitioner: vi ska upp till allsvenskan snart. När vi är där ska vi etablera oss i toppen och förhoppningsvis vinna SM-guld. 

Inget av lagen kan säga att deras prestation i dag var i samklang med klubbarnas ambitioner. Däremot börjar jag svänga kring HIF. Jag tyckte tidigare det var för "basic", att de bara levererade minimum. Det är sällan så jäkla fint, men de har hittat det där maskinliknande som lag vill ha. De bara plockar in massa poäng på fin stabilitet, får bra marginalflyt, och klarar av den viktigaste delen av sporten.

J-Södra försöker jobba sig bort från sitt konstiga val
J-Södra var ett lag som nyligen hade 65 usla tävlingsmatcher bakom sig. Tio vinster, 65 gjorda mål framåt, nedflyttning, två svaga cupspel. De gick från Jimmy Thelins lugna och komplicerade speluppbyggnad, progressiva idéer om både helheter och detaljer, 4-2-3-1, en spelartrupp som i det stora hela var identisk med den som låg i superettans botten några år tidigare. De skulle gå på Jörgen Wålemarks fotboll, med en nyvärvad startelva, helt ny åldersstruktur på truppen, 3-4-3, och en tränare som i Varberg hade förlitat sig mycket på kontringar, inlägg, och fasta situationer. Mer fart och mer direkt. 

Det var ingen fel på Wålemark som tränare, men idéerna krockade fullständigt och J Södra insåg sitt misstag efter tre seriematcher. Christer Persson och teamet försöker gå tillbaka mer mot Thelins spår. Defensiven satte sig ganska bra ganska snabbt. I offensiven finns vissa beteenden och strukturer som har blivit bättre. 

Max Svensson höjer sig igen
Bra start på året, men sedan kom Max Svensson, en marginalspelande ytter, in i en trend där han inte fick ut mycket. Det börjar vända nu. Mot både Landskrona och i dag mot J Södra fanns det nog ändå något där. Inte bara för målet, utan lite mer livlighet och lite fler lyckade aktioner. Viktigt i en tunn trupp, och ännu viktigare om det nu visar sig att Mamudu Moro blir borta ett tag. 

Målvakterna som har mest otur i serien
Flera år i följd har Jönköpings Södra haft minst två bra målvakter som de har velat ge speltid åt. Så även i år. Carljohan Eriksson stod senast, enligt Persson på grund av att han presterat så pass bra på träningar, och i dag var det superettans Gigi Buffon/Brad Friedel, Frank Pettersson, som var tillbaka. Dessutom äger klubben långtidsskadade Anton Cajtoft, som drog på sig en ovanlig knäfraktur efter att ha kommit tillbaka efter korsbandsskada. 

Superettans överlägset bästa uppsättning, och det är inte en målvaktsproblematik bakom den svaga säsongsstarten. Om något så har J Södra haft otur med orimligt många insläppta på distansskott, både superskott och lyckostudsar och bolltapp i fel lägen av egna spelare. Superskott och bolltapp var bakom dagens insläppta mål. Som Pettersson själv sa efter matchen: de uppfyllde säsongskvoten för insläppta distansskottmål redan för ett gäng matcher sedan, men de fortsätter att komma tillbaka. 

Kan J-Södra utveckla fram nya Calisir och Gojani?
J-Södra tappade inte bara Jimmy Thelin, utan två-tre av sina mest spelskickliga, inspelade, och bästa spelare. I dagens match var det för många bolltapp i fel lägen. Jag tror ganska mycket på en Amir Al-Ammari på sikt, det finns många olika mittbackstyper att välja mellan, Daryl Smylie droppar bra ibland, men känslan är att laget måste höja åtminstone lägstanivån på uppspelen. 

Den extrema grundstabiliteten som Andre Calisir och Robert Gojani hade, det har ingen tagit efter. Än. Finns det spelare i truppen som går att jobba upp till en nivå av god allsvensk kvalitet?

Publicerad 2018-05-28 kl 22:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons