Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Granqvist gick in med pengar i HIF - kan få avkastning: "Vi känner oss trygga"

Superettan

Vid två tillfällen gick Andreas Granqvist in med pengar i Helsingborgs IF.
Pengar som sportchefen kan få avkastning på.
- Jag ser inga som helst problem med det, säger Joel Sandborg, klubbchef i föreningen, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Andreas Granqvist till vänster. Joel Sandborg, till höger.

Att Helsingborgs IF haft ekonomiska problem de senaste åren är ingen hemlighet. När klubben behövde pengar som mest klev Andreas Granqvist in med kapital vid två tillfällen.

Helsingborgs IF:s klubbchef Joel Sandborg bekräftar att den ena gången var 2017 och den andra gången var 2018. Han säger även att det inte handlade om en renodlad gåva, inte heller ett renodlat lån.

- Föreningen har ingen skuld till Granen. Men det är inte heller fråga om en renodlad gåva. Det är snarare att se som villkorade kapitaltillskott, säger Sandborg.

Sandborg förklarar att "Granen", som numera är sportchef i klubben, ingick i "kapitalanskaffningsprogram" och klubbikonen var inte den enda som sköt till pengar utan det handlade om flertalet personer.

ANNONS

HIF-höjdaren är tydlig med att Granqvists kapitaltillskott är helt frånkopplat från spelarförsäljningar. Exempelvis får inte sportchefen ta del av några pengar från Taha Ali-affären, som klubben fick en slant för. 

Enligt Helsingborgs Dagblad köpte Malmö FF loss 24-åringen för åtta miljoner kronor. Tidningen uppger att i ett första led utgick en del av summan till solidaritetsersättning och vidareförsäljningsklausuler till Alis tidigare klubbar. Därefter har investeraren Resurs Bank, som skjutit till kapital HIF genom åren, fått ta del av 25 procent av den återstående summan och därtill tillfaller 30 procent Nittonhundrasju AB, ett investeringsbolag med externa finansiärer. Dessutom ska ytterligare en extern finansiär fått ta del av kakan från Ali-dealen.

Den sistnämnde är inte Andreas Granqvist.

ANNONS

- Inget av kapitalanskaffningsprogrammen är kopplade till spelarförsäljningar. Det (Granqvists kapitaltillskott, reds. anm) har varit stöd till föreningen, säger Sandborg.

Kan det (pengarna som Granqvist skjutit till) ge någon vinst för honom själv?
- Det är möjligt att det ger en begränsad avkastning. Det finns en möjlighet att få några procent i avkastning. Men många av de som gav klubben stöd då, däribland ”Granen”, har inte begärt någonting. Jag förstår spekulationerna, men det är inte kopplat till spelarförsäljningar.

Sandborg fortsätter:

- Man kan säga att det finns en avkastning om klubben har möjlighet till det. Varken "Granen" eller någon annan som skänkt pengar har krävt det. Det är mer att de har ställt upp när klubben har behövt det. Då har "Granen " varit välvillig och hjälpt till. Dessutom är det så att avkastningsprocenten är så liten att det i stort sett äts upp av inflationen.

ANNONS

Så för att förtydliga: "Granen" tjänade ingenting på exempelvis Taha Ali-försäljningen?
- Inte en krona.

Hur ser återbetalningsplanen ut? Handlar det bara om avkastningsprocenten?
- Det finns en teoretisk möjlighet att få tillbaka pengarna i framtiden, men det är villkorat. De närmare detaljerna är konfidentiella. Någon annan möjlighet till förtjänst än den avkastningsprocenten finns i princip inte. De som tillskjutit kapital har gjort det utan intresse av att tjäna några pengar.

Kan "Granen" ställa krav på att få tillbaka sina pengar?
- Inte i nuläget. Men eventuellt i framtiden, givet att villkoren för det är uppfyllda.

Kan du säga någonting om summorna som "Granen" skjutit till?
- Nej, av avtalssekretess.

Är det aktuellt att ”Granen” går in med mer pengar?
- Nej, det är inte aktuellt.

Varför har ni inte kommunicerat någonting om att "Granen" har gjort de här investeringarna?

ANNONS
- Det är såhär: När man gör kapitalanskaffningsprogram får man välja om man vill vara offentlig eller inte. Genom åren har många skänkt eller investerat pengar i HIF. Få av dem har velat säga att de har gjort det.  Det har inte varit någon hemlighet i "Granens" fall. 2017 var han privatperson. Andra gången var han med i klubben. Men det var helt frikopplat från spelarförsäljningar. Vi har aldrig diskuterat namn i kapitalanskaffningsprogrammen. 

Sandborg förklarar att det finns skillnader mellan investeringsbolaget Nittonhundrasju AB, där externa finansiärer klivit in, och de kapitalanskaffningsprogrammen som "Granen" skjutit till pengar genom.

- Det finns en skillnad mot Nittonhundrasju AB. Det finns ingen i styrelsen eller några tjänstemän som är med där. Det finns ingen som arbetar i HIF som har ekonomiskt intresse i Nittonhundrasju AB. Det är helt externt.

ANNONS

Samtidigt som Granqvist gått in med pengar i HIF så är han verksam som tjänsteman, sportchef, i klubben. Det ser inte Sandborg som något bekymmer.

- Jag kan säga såhär: De här programmen som han har varit med i har ingen påverkan överhuvudtaget på vår verksamhet, för den uppsidan är marginell och det är så få procent det handlar om. Jag tror "Granen" tjänade mer på en vecka under sin aktiva karriär som fotbollsspelare än vad avkastningen skulle ge. Dessutom har ju "Granen" hittills valt att avstå avkastning. Vår policy är att ingen i styrelsen eller organisationen ska ha egenintresse i, exempelvis, spelare. Jag ser inga som helst problem med det och jag känner mig trygg i det. Han har inget egenintresse. Jag är säker på att "Granen" hellre vill ha bra spelare och en bra trupp i HIF än några tusenlappar i egen ficka. För mig är det en "no brainer".

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Andreas Granqvist som inte har velat prata om sina stöd till HIF.

"Har inget att säga", skriver HIF-sportchefen i ett sms.

Publicerad 2023-01-16 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto