Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

HIF om avtalet med Farnerud: ”Håller han kvalitéerna kan det ha varit bästa fotbollsaffären jag deltagit i”

Superettan

HELSINGBORG. Alexander Farnerud har skrivit på ett för Helsingborgs IF "ekonomiskt väldigt tacksamt kontrakt". Det var spelaren själv som hörde av sig till HIF via Andreas Granqvist. 
- Först trodde jag det var storebrorsan Pontus (som vi fick tips om). ”Han måste vara 100 år?” tänkte jag, men det var Alex, säger ordförande Krister Azelius med ett skratt.  

Foto: Bildbyrån

Vid lunchtid i dag blev Alexander Farnerud klar för Helsingborgs IF. Det har varit på gång ett tag, och enligt ordförande Krister Azelius undersökte de möjligheten att ta in Farnerud för att spela redan i höst trots att transferfönstret var stängt. Regelverket var dock ändrat så att det inte gick, men Farnerud fortsatte att träna med HIF samt hålla en dialog om framtiden.

Farnerud la av spelarkarriären efter förra säsongen, då han tillhörde BK Häcken, men fick tillbaka suget och var den som själv hörde av sig till HIF. 

- I princip, ja. Det var ingen scouting från oss. Jag tror även den frågan kom in via Granen (som med Wanderson, reds. anm.). Granen var den som ringde och sa att Farnerud... Och då trodde jag först det var storebrorsan Pontus. ”Han måste vara 100 år?” tänkte jag, men det var Alex, säger Azelius. 

ANNONS

- Han dök upp från ingenstans och började att träna med oss. I den diskussionen så såg inte jag vad som komma skulle. 

HIF tyckte att det såg så bra ut att de beslöt sig för att erbjuda spelaren kontrakt på ett plus ett år. 

- Det som är fascinerande är omdömena från framför allt äldre spelare som jag har talat med – Granen, Pär Hansson med flera – så lovordar de honom i träningarna.

- Om han håller de kvalitéerna det ryktas om så kan det ha varit den bästa fotbollsaffären jag har deltagit i, genom tiderna. 

- Det är ett ekonomiskt väldigt tacksamt kontrakt. Alex har varit väldigt tydlig med att han vill fortsätta karriären ett år till, i bästa fall två, för det är en optionslösning kopplat till det här. Det är väl Alex och Rasmus Jönsson som är de två personer som främst har satt pris på att fortsätta sin karriär, och i Rasmus' fall för att få fart på sin karriär. De har gett oss möjligheterna ur ett finansiellt perspektiv att ta dem. 

ANNONS

I Rasmus Jönssons fall har Jönsson i en tidigare intervju med Fotbollskanalen sagt att det är ett avtal under hösten där han ”inte tjänar några pengar alls i stort sett”. I fallet med Farnerud finns det dock flera tidigare skador och en hög ålder att ta hänsyn till. 

- Det är så lätt att fastna i det här med 35 år, men som Alex och jag sa i morse: ålder är bara en siffra. Den blir varken mer eller mindre var du än är. Han känner sig pigg i kroppen. Han har gjort ”medical” såklart, med fullt godkänt och överbetyg, säger Azelius. 

- Sedan har han korsbandsskadorna i bagaget. Innan han stack till Tyskland för några veckor sedan så gjorde vi grunden klar, kontraktet, så att vi var redo att ”signa” när läkarundersökningen var klar. Dagens nyhet är en gammal nyhet, så att säga. Det var ingenting kvar att diskutera. Det var ”medical” och sedan skriva på. 

ANNONS
Publicerad 2018-10-21 kl 20:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto