Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HIF:s fina gest - auktionerar ut tröjor för ALS-forskning: "Önskar att man kunde göra mer för Jesper"

Superettan

HELSINGBORG. Spelarna i Helsingborgs IF hyllade ALS-sjuke Jesper Björkman i senaste hemmamatchen.
Nu väljer klubben att auktionera ut spelarnas tröjor till förmån för forskning om den obotliga sjukdomen.
- Vi har snackat väldigt mycket om honom, säger lagkaptenen Thomas Rogne. 

Foto: Bildbyrån

För två veckor sedan valde den tidigare HIF-spelaren Jesper Björkman, 29, att berätta om sin ALS-diagnos i en intervju med Helsingborgs Dagblad. Björkman fostrades i HIF och spelade 30 A-lagsmatcher för klubben mellan 2012-2016. Förra säsongen tillbringade han i Ettan-laget Ängelholm innan han tvingades avsluta karriären, några månader innan han diagnostiserades med den obotliga sjukdomen. 

När Helsingborg spelade sin senaste hemmamatch gick spelarna in på planen med tröjor där budskapet "Kämpa JB" tryckts, tillsammans med Björkmans namn och tidigare tröjnummer 29. Nu väljer klubben att auktionera ut tröjorna - som signerats av spelarna - där alla intäkter går till förmån för insamlingen som Björkman initierat för ALS-forskning.

Annons

- Det var något som kändes väldigt självklart för oss att göra för Jesper, som har så stark förankring i klubben och som många känner. Som spelat här i många år, som är från staden och är väldigt nära oss här också. Ett initiativ som vi vill stötta på bästa möjliga sätt, säger HIF-veteranen Rasmus Jönsson till Fotbollskanalen.  

Lagkapten Thomas Rogne: 

- Man önskar att man kunde göra mycket mer. Man önskar att man kunde fixat hela grejen, att han blev frisk. Sedan är det lite utanför våra händer, men allt vi kan göra för honom och för den saken är positivt. Vi har faktiskt snackat väldigt mycket om honom i veckan som varit, efter att det kom ut. Att livet handlar om mycket mer än bara fotboll, även om vi lever i en bubbla. Vi är här varje dag och vill tänka fotboll, tänka HIF hela tiden. Det finns mer än det - vi får njuta av det så länge vi är här och är friska, säger han. 

Annons

Rogne fortsätter:  

- Vi kan gå ut och göra det som vi tycker är roligast i världen, så vi får vara tacksamma och sätta grejer lite i perspektiv. Att det finns större grejer - vi får inte kasta bort tiden vi har. Detta är det roligaste vi gör och det roligaste vi någonsin kommer göra. Just Jesper känner jag inte personligen men det är många som gör det, och man märker att det betyder mycket för dem att kunna göra någonting för honom också. 

Björkman representerade även klubbar som Gefle, Akropolis och AFC Eskilstuna. Totalt blev det ett mål på 50 allsvenska matcher för backen, och ett mål på 89 framträdanden i superettan.  

Publicerad 2023-04-25 kl 22:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto