Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

J-Södra i ekonomisk kris - vill inte prata om konkurs: "Oro är energikrävande"

Superettan

J-Södra är i ekonomisk kris - och har satt upp en drastisk åtgärdsplan.
Men Henning Albertsson, tf. ordförande, vill inte prata om oro för konkurs. 
- Oro i all ära, men oro är ganska energikrävande, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN, AXEL BOBERG/BILDBYRÅN.

Jönköpings Södra, som är på sjätte plats i superettan, är i ekonomisk kris.

Superettan-klubben hade vid årsskiftet ett negativt eget kapital på 5,5 miljoner kronor, kort- och långfristiga skulder på runt 16 miljoner kronor och avsaknad av likvida medel.

Nu beskriver J-Södra föreningens läge som en "ohållbar ekonomisk situation", som är "djupgående, allvarlig och akut". Styrelsen har därför satt upp en åtgärdsplan för att försöka vända på det ekonomiska läget, där tre moment nämns som viktiga: Ytterligare kostnadsbesparande och intäktsdrivande åtgärder, skuldkonvertering avseende föreningens befintliga skulder och externa kapitaltillskott. Enligt styrelsen är föreningens fortsatta verksamhet beroende av genomförandet och av resultatet av åtgärdsplanen. 

Annons

Henning Albertsson, tillförordnad ordförande, beskriver det ekonomiska läget.

- Om man tittar på årsredovisningen för verksamhetsåret 2022 ser man redan där att läget är tufft. Vi har ett negativt eget kapital som är betydande och en påtaglig skuldsida som måste hanteras. När vi sätter det i relation till nuläget med att vi har anståndsgivna skulder och lite andra avtal, som är rätt kostnadstunga, så är läget så allvarligt som vi beskriver i kommunikationen och utifrån vår ambition med att vara raka och tydliga i vår kommunikation med föreningen och dess intressenter bedömer vi oss vara skyldiga att gå ut med den kommunikationen, säger Albertsson till Fotbollskanalen.

Hur ser du på era möjligheter att vända på det här med er åtgärdsplan?
- En sådan drastisk åtgärdsplan är den väg framåt vi ser. Vi kommer behöva uppfylla alla delar av den, och det rör sig om ganska betydande belopp som vi behöver nå upp till för att vi ska få den effekt vi behöver. Vi tror på den och ska lägga all kraft på att lyckas med det, men vi är också helt beroende av att lyckas med det.

Annons

Hur ser du främst att ni kan få in intäkter?
- Någonstans handlar det om att bygga bra relationer med näringslivet runt omkring oss, och det har vi gjort löpande sedan dag ett, sedan vi kom på plats med den nya styrelsekonstellationen, och det arbetet har även pågått sedan innan. Det handlar om att över tid bygga ytterligare reklamförsäljningsintäkter, vilket är en stor del för oss. Men vi har även börjat jobba på en del andra spår, som vi tror kan driva intäkter. Det är dock på lite mer lång sikt, så det får vi återkomma till hur vi tänker oss det. Men utifrån de ytterligare momenten i åtgärdsplanen pratar vi om större tillskott utöver sponsring, nya pengar som kommer in och betydande tillskott från externa finansiärer och kontakter med fordringsägare som vi har, så det är en lite större plan i det. 

Annons

Finns det anledning till oro för konkurs?
- Vi fokuserar fullt ut på åtgärdsplanen de kommande veckorna, och då tänker vi inte på något annat runt omkring, utan det är fullt fokus på den. Oro i all ära, men oro är ganska energikrävande, och i läget vi är i behöver vi vara handlingskraftiga, snabbfotade och uthålliga, och då väljer vi helt enkelt att inte vara oroliga just nu. 

Var ser du främst att ni kan skära i era kostnader?
- Jag tror att det går att skära i allt, men någonstans förlorar man också identiteten som elitförening och det är den balansgången som är svår, men det finns saker att skära i, och det gör det i alla föreningar. Vi kan övergå till att vara mer ideella i ytterligare delar, och den resan har vi redan påbörjat, men var man lägger ribban beror också på var vi hamnar i de ytterligare två momenten. De här tre momenten i åtgärdsplanen samspelar.

Annons

Han fortsätter:

- Vi måste oavsett se till att vi har en god kostnadskontroll, och det kommer vi behöva vad som än händer. Varje krona måste räknas just nu, och det gäller oavsett om vi lyckas med åtgärdsplanen eller inte, men om vi får en god effekt på alla delar av åtgärdsplanen ser vi ändå något väldigt positivt i föreningen, och det vill vi också lyfta fram. Om vi lyckas med det här finns det en väldigt god framtidstro och något gott i föreningen att bygga vidare på.

Kommer ni behöva minska spelartruppen i sommar?
- Det vet vi inte än. Spelarbudgeten är redan förhållandevis låg och lägre än vad den varit på många, många år i föreningen, så där har det redan gjorts väldigt mycket. Alla från truppen till tränarna och sportchefen gör ett helt fantastiskt jobb, och just nu har vi inte fattat något beslut om att det ska skalas ner i truppen, men vi utesluter inte något på något plan. Vi måste överväga allt, och vi tittar på alla delar i verksamheten dagligen.

Annons

Kan ni komma att behöva be spelare att gå ner i lön?
- Allt sådant som rör lönenivåer har vi valt att diskutera internt, så det är en av få delar som vi valt att inte prata om ute i det fria. 

Publicerad 2023-05-24 kl 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto