Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Julkalender lucka 10: Klassikernas sköna comeback

Här är något för kalenderbitarna. Julen är en tradition och många traditionsrika lag tog steget upp i Sverige under 2009.

Det var egentligen bara Norrköping och BoIS som stannade på stationen när återtågen öste fram. Det snabbaste tåget tog Mjällby, som kanske inte kan gå under titeln storklubb, men som gick upp till allsvenskan tre gånger mellan 79-84.

Varmast känslor spridde Åtvidaberg som också är tillbaka i allsvenskan - för första gången sedan 1982. Ralf Edström fällde några tårar för det lag han var med och tog fram till SM-guld 1972 och 1973 och stormatcher i Europa.

Det blev många tårar för Ralf eftersom Degerfors, klubben han började sin karriär i, gick upp i Superettan.

Några andra legendarer som kunde jubla var bröderna Ravelli eftersom Lagrells och Tommy Svenssons Öster tog sig tillbaka - om än bara till superettan. Tyvärr hittar vi inga klipp från Östers storhetstid på slutet av 70-talet eller början av 80-talet. Så det får bli när Andreas Ravelli tränade laget där han visar god split vision. Bröderna Ravelli kunde också jubla dubbelt då de är uppväxta i Åtvidaberg.

Med upp till superettan följde även Brage som var att räkna med på 80-talet och bland annat pressade Inter både hemma och borta i Uefacupen 1988. Inter vann båda matcherna med 2-1. I kippet syns bland annat gamle storspelaren Thomas Nilsson som är far till Vitesse-anfallare Lasse.

Precis som julen alltså. Stämningsfullt för många. Gammalt, grått och ångestframkallade för några.

Se övertidsmålet som tar Åtvidaberg till allsvenskan Åtvid i allsvenskan - Ralf Edström i tårar Mjällby tillbaka i allsvenskan Brage klart för superettan Öster klart för superettan Degerfors IF Klara för superettan Brage gör mål mot Inter 1988 Åtvidaberg mot Bayern München 1973 Österlegendaren Andreas Ravelli skäller ut supporter
Publicerad 2009-12-10 kl 16:02
Annons
Annons
Annons