Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Klubbat: Pengafördelningen i superettan görs om - vinnaren får mindre än tidigare

Superettan 2019-12-11 kl 14:15

Pengafördelningen görs om i superettan 2020.
Vinnaren och topplagen får ett mindre belopp än tidigare medan mitten- och bottenlagen får mer pengar.

Foto: Bildbyrån/Svensk Elitfotboll.

Nästa säsong träder ett nytt tv-avtal för allsvenskan och supettan i kraft. Det nya avtalet, samt ett sponsoravtal med Unibet, kommer att inbringa ungefär 750 miljoner kronor om året fram till 2026 – totalt 4,5 miljarder kronor – vilket är mer än dubbelt så mycket som tidigare.

I nuläget fördelas pengarna mellan allsvenskan och superettan med en 75-25-princip, vilket innebär att de allsvenska klubbarna får dela på 75 procent av pengarna medan superettan-föreningarna får 25-procent. Fördelningen kring det nya avtalet har varit ämne för diskussion och klubbarna har haft möten med Svensk Elitfotboll, Sef, om hur pengarna ska fördelas. Så sent som i november hade klubbarna ett möte med Sef, men då var frågan ännu inte löst.

ANNONS

- Vi kom väl egentligen inte fram till ett nytt beslut i dag, annat än att vi ska göra ett omtag, vi börjar redan i morgon då vi ska diskutera i klubbchefs-grupp. Det är ju klubbarnas pengar, man ska minnas det. Det är svårt att få 32 personer att bli överens över hur man ska fördela dem, sa Sef:s generalsekreterare Mats Enquist då.

Nu står det i alla fall klart att klubbarna som spela i superettan kommer ändra sin fördelningsmodell enbart för 2020. Den nya principen innebär att det blir jämlikt mellan klubbarna, exempelvis kommer vinnaren att få 7,35 procent av pengarna i stället för tidigare 10,3 procent och laget som slutar på tolfteplats få 6,15 procent i stället för 5, 20 procent. Det går också att utläsa att lagen som slutar på de tre topplaceringarna får ett mindre belopp medan de övriga tretton lagen, förutom femman, får mer pengar.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto