Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Krasnici: "Hoppas kunna bidra till att få bort förakt mot polisen"

Superettan

Alen Krasnici lämnar elitfotbollen för poliskåren.
Norrby-profilen vill nu göra skillnad vid sidan av planen.
- Jag hoppas kunna bidra till att få bort diskussionen och dispyten om förakt mot polisen, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Alen Krasnici, 29, tackade i tisdags för sig efter 234 tävlingsmatcher och 13 säsonger med Norrby. 29-åringen har varit Borås-laget trogen under nästan hela sin karriär och beskrivs som en av klubbens största profiler genom tiderna. Krasnici har en bakgrund i klubbens juniorlag och har varit med på föreningens resa från division 2 till toppskiktet i superettan. 

Men under sista säsongen i fjol blev det inte några matcher i seriespelet.

Krasnici började i januari 2019 studera till polis, vilket till en början gick att kombinera med elitfotboll, då han var ordinarie både under 2019 och 2020, men i fjol blev det lite tuffare. Krasnici var då först aspirant och började sedan arbeta fullt ut som polis. 

ANNONS

Krasnici berättar nu att det först i tisdags sjönk in att han lämnar Norrby och elitfotbollen för en ny karriär utanför planen, men han är övertygad om att det är rätt val för framtiden. 

- Jag trodde inte att det skulle vara jobbigt. Det kändes lite tungt att se den (avskedstexten på klubbens hemsida). Jag förstod då: "Shit, jag har varit där länge". När jag fick berätta om min tid och hur det varit, så kände jag att jag varit med om mycket. Samtidigt känns det lite lättare med tanke på hur förra året såg ut, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag blev färdig polis i början av juni förra året, så nu har jag jobbat ett halvår som färdigutbildad polis. Om jag ska välja något måste jag prioritera och jag kan inte livnära mig på att fortsätta i Norrby. Då är det ett halvtidsjobb vid sidan av och försöka. Det hade fungerat som polis, men jag är så pass färsk i yrket. Det var också en anledning till att jag signade för ett år (över 2021), då jag ville se hur allt utvecklades under året, om jag skulle tycka om det. Jag gillar yrket väldigt mycket och jag tror att jag kan utvecklas inom det. Samtidigt har de två senaste åren gått som bäst för mig sedan Mak (Lind) tog över, då jag nästan spelat varje match, men det är ett beslut som känns helt rätt för mig. 

ANNONS

"Det var det man drömde om, att bo i Borås och spela med Norrby i superettan. Det fanns inte på kartan, många förstår inte hur liten föreningen är"

Krasnici tycker samtidigt att han fått ett fint avslut i Norrby. När han gjorde A-lagsdebut under 2009 spelade klubben i division 2 och under sista säsongen i fjol slutade Norrby fyra och var bara tio mål från Helsingborgs IF på den allsvenska kvalplatsen i superettan. 

Krasnici deltog visserligen inte på planen i fjol, men var med på träningsläger, träningar och närvarade under hemmamatcher, och bidrog på det sättet. Efter säsongen var han också med på lagets resa till Italien, då de tittade på Milan-Salernitana på San Siro. 

- Med tanke på hur bra det gick var det tråkigt att inte kunna vara med ännu mer och bidra. Det är samtidigt väldigt speciellt, man förstår inte att man varit med så länge. Från debutmatchen i division 2 under 2009 till att vi gick upp i ettan, sedan ner och upp igen. Jag var även i Norge i fem-sex månader och spelade med en division 1-klubb, vilket var roligt och lärorikt och sedan gick vi upp till superettan, vilket var väldigt speciellt.

ANNONS

Krasnici tycker att Norrbys resa är häftig med tanke på föreningens storlek. 

- Det var det man drömde om, att bo i Borås och spela med Norrby i superettan. Det fanns inte på kartan, många förstår inte hur liten föreningen är. Jag har varit med hela vägen och sett utvecklingen, på och utanför planen. Alla jobbade heltid i superettan och vi hade till exempel en bortamatch i Halmstad, då vi samlades runt 15 och alla hade jobbat. Jag hade lossat från en lastbil hela dagen och sedan gjorde vi en bra prestation. Jag tror till och med att vi vann. Samtidigt fick vi höra att de hade samlats på morgonen, ätit frukost och lunch ihop. Det fanns inte på kartan med ersättning för att ta ledigt för en arbetsdag. Nu har föreningen tagit jättestora steg och vi har fysio, sjukteam och allt annat runt omkring oss. 

ANNONS

Krasnici menar att Norrbys framgång har sin grund i att människorna, som är i klubben, brinner för föreningen. Det handlar inte om pengar, utan om passion. 29-åringen tycker såklart att det är tråkigt att det inte blev allsvenskt kval med möjlighet till uppflyttning i fjol, men ser ändå en ljus framtid för klubben.

- Det var snöpligt, men det kändes på något sätt som att det fanns en mening med varför det blev som det blev. Vi ska inte ta jättestora steg för fort. Man kan se att andra klubbar gjort det med att gå rätt uppåt hela tiden och sedan har de rasat ner flera divisioner. Det var en jävla fin säsong och den ska vi ta med oss, då folk fått upp ögonen för föreningen. Man ska se det som en vinst i sig, även om man inte gick upp till allsvenskan. Nu blir det att följa med och följa alla matcher. Jag har sagt att jag ska bli den första som söker till att jobba som polis på matcherna. Om det är mycket folk kommer någon patrull vara med, så då blir jag den första som söker det passet. 

ANNONS

"Jag hoppas kunna bidra till att få bort diskussionen och dispyten om förakt mot polisen. Även om alla inte kan gilla en hoppas jag att fler är på den sidan än på andra hållet" 

Redan när Krasnici gick i grundskolan började han tänka på att arbeta som polis och blev inspirerad av en fritidsledare, som gick utbildningen. Han fastnade för yrket, lade till ämnen på gymnasiet och sökte in redan under 2017. Då fanns det dock inte en polishögskola i Borås, och i stället för att hoppa på utbildningen i Växjö, fortsatte han med fotbollen fram till 2019, då han började kombinera den nystartade polisutbildningen i Borås med superettan-fotbollen med Norrby. 

- Jag studerade i två år och det var egentligen då det gick som bäst på planen när jag även hade det som stressigast. Det kan också ha att göra med att man kopplar av och tänker på något annat än fotbollen, vilket gör att det släpper. Samtidigt har det varit påfrestande, då jag pluggat på bussen, på hotellrummet och utomlands när vi varit på träningsresor, men det har fungerat, så det är min rekommendation till alla som står vid det vägvalet. Det går att kombinera om man har viljan och disciplinen, säger han. 

ANNONS

I dag jobbar Krasnici på ingripandeverksamheten i Borås och trivs utmärkt.

- Jag jobbar med medborgarna på gatan och vill göra det ett tag framöver. Man åker iväg utan att veta vad man åker på och det gör det spännande. Tiden har gått fort och jag har grymma kollegor som är väldigt stöttande i allting. Det är kul att gå till jobbet och jag påminner mig ibland själv: "Fan vad bra jobb jag har". Man vet aldrig vad som kommer hända, så det är lite som fotbollen när man går ut på planen. Alla matcher är olika och alla dagar på jobbet är olika. Jag tror därför det passar mig bra. Jag är lite finurlig och lösningsfokuserad och jag har alltid varit i ett team, då jag jobbat och spelat i fotbollslag. 

29-åringen menar att det är lite speciellt att jobba som polis i samma stad som han är uppväxt i, då han ibland blir igenkänd, men han menar att det är mer på gott än på ont. 

ANNONS

- Folk ser människan bakom uniformen och inte bara uniformen med en människa bakom som de inte känner igen. Jag tror att man kan nå fram på ett annat sätt då till ungdomar som har en annan bakgrund i utsatta områden i Borås, som i Norrby. Jag är inte uppväxt i Norrby, utan i en annan stadsdel som inte är utsatt, men jag har varit i 15-16 år i föreningen med juniorlag inräknat, så jag har varit en del där, säger han och fortsätter:

- Folk kommer ibland fram och säger att jag liknar någon som spelar fotboll. Då säger jag att det är jag, så det är lite speciellt och ibland hamnar man även i situationer, där man känner igen någon och den personen känner igen en, men det får man ta. Vi jobbar med lagföring och alla är lika inför lagen oavsett vem man möter. 

- Jag hoppas kunna bidra till att få bort diskussionen och dispyten om förakt mot polisen. Även om alla inte kan gilla en hoppas jag att fler är på den sidan än på andra hållet. 

ANNONS

"Med min bakgrund i fotbollen så kan jag kanske komma in med ett annat sätt kopplat till supportrar. Jag har förståelse för hur mycket man brinner för sitt eget lag" 

Inom svensk fotboll har det även under senaste åren varit ett skarpt tonläge mellan supportrar och polisen kring myndighetens arbete, utifrån den så kallade "villkorstrappan", för att stävja brott och bland annat få bort pyroteknik från fotbollsläktare.

Krasnici har i sin tur inte lagt fokus på den debatten.

- Jag har inte funderat över det överhuvudtaget. Jag har alltid haft min bild av polisen och jag lämnar det åt supportrarna, som får tycka och tänka vad de vill, men någon dag skulle jag absolut vilja arbeta som supporterpolis på matcher. Med insikten, som jag har i fotbollen, tror jag att jag hade kunnat nå fram på ett annat sätt och diskutera på ett annat sätt. Det är det som också är spännande med det här yrket att det finns många olika val, säger han och syftar på att det går att byta mellan olika områden inom polisen. 

ANNONS

Vad tänker du om "villkorstrappan"?
- Det var som jag sa innan. Jag har inte lagt någon större värdering i det eller fokus på det, så jag har inte så mycket att kommentera kring just den biten. Rätt ska vara rätt och gör man fel ska 
det lagföras. Det är som vi även diskuterat på skolan, att man ska inte gå som barnfamilj och vara rädd för att det eskalerar. Det är helt fel. Det ska vara fint att gå på fotboll och inte finnas någon rädsla. Alla ska kunna gå oavsett ålder utan att behöva oroa sig, men den pucken lämnar jag till någon annan som är mer insatt.

Krasnici, som i framtiden kan tänka sig att arbeta som supporterpolis, tror på dialog och att bygga relationer mellan bland annat supporterpoliser och supportrar. 

- Jag har pratat med kollegor som är supporterpoliser för Elfsborg och de åker även med på bortamatcher, vilket bygger förtroende mellan supportrar och polisen. Man kan nå fram på ett mycket bättre sätt om man har en relation. Då kan jag även vara nära fotbollen, även om jag är på jobbet, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Med min bakgrund i fotbollen så kan jag kanske komma in med ett annat sätt kopplat till supportrar. Jag har förståelse för hur mycket man brinner för sitt eget lag och sedan kan det vara annat också, men man kan ha en annan förståelse, även om man ska veta vad som är rätt och fel. Man ska ha en tät dialog. När den dagen kommer att jag vill ta det steget, så får jag utbilda mig och gå över till den sektionen. Sedan kan jag göra det i fortsättningen också, även om jag är på ingripandeverksamheten. Det är inte match varje dag, så lite då och då kan man vara iväg på fotbollsmatcher och liknande.  

Men helt och hållet lägger inte Krasnici skorna på hyllan.

Framöver kommer han fortsätta spela futsal med Borås AIK och eventuellt längre ner i seriesystemet, samtidigt som han lever ut nästa dröm, inom poliskåren. 

ANNONS

- Jag började träna med Borås AIK i slutet av oktober och har spelat tre matcher, så jag har ändå varit med en del och ska försöka vara med mer nu i slutet. Jag ska försöka lösa med jobb och schemaläggning, så det blir bra. Nu blir det futsal och eventuellt någon division 3-förening, så jag får hålla igång lite med fotbollen. Det är ändå en rimlig nivå med tanke på tiden man lägger ner på jobbet, säger han. 

Publicerad 2022-01-20 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto