Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Läraren flyttade 85 mil och vann skytteligan - nu klar för superettanklubb: "Stolt att vara här"

Superettan

Läraren Pashang Abdulla, 27, fick ett provspel 85 mil hemifrån och tog chansen.
2021 vann han sedan skytteligan i ettan norra och är nu klar för superettanlaget Dalkurd.
- Jag hade inga andra erbjudanden, inga andra möjligheter. Sedan dök Piteå upp och ville ha mig på provspel, säger Abdulla till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Vid 27-års ålder fick Pashang Abdulla sitt stora genombrott under 2021 när han vann skytteligan i ettan norra med 20 mål på 30 matcher för Piteå IF. Succén innebar att flera klubbar fick upp ögonen för Abdulla, som till slut skrev på för superettan-nykomlingen Dalkurd.

Men det har inte varit någon dans på rosor att ta sug dit för 27-åringen. För att förstå storheten i flytten måste man börja historian från början.

Abdulla har aldrig spelat i någon akademiverksamhet, utan gick direkt in i herrfotbollen som 14-åring. Därefter har han genom ett tiotal klubbar i Stockholmsområdet pendlat upp och ner i de lägre divisionerna i Sverige utan att få sitt stora genombrott - samtidigt som han sedan några år tillbaka har jobbat som lärare på heltid.

Annons

 

Jag hade inga andra erbjudanden, inga andra möjligheter

 

Efter 26 mål och 24 matcher med Karlbergs BK i division två säsongen 2019, fick Abdulla för första gången ett en chans att spela i ettan norra med IFK Haninge. Men efter en hel del skadeproblem under säsongen slutade hans säsong med fem mål på 14 matcher. Han fick inte någon kontraktsförlängning utan tvingades lämna klubben. Då erbjöd Piteå honom ett provspel - 85 mil hemifrån.

- Jag hade inga andra erbjudanden, inga andra möjligheter. Då dök upp Piteå upp och ville ha mig på provspel, så det var bara att göra det bästa av situationen och ta chansen. Jag var tvungen att lämna mitt tidigare lag i Haninge, men det var bra att det hände. Jag fick ett år att flytta iväg och fokusera på fotbollen mer än vanligt, jag fick ha en dröm på heltid, säger Abdulla till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Jag jobbade som lärare på heltid i Stockholm, men i Piteå fick jag möjligheten att gå ner i tjänst och lägga mer tid på fotbollen.

Kände du att det var en viktig faktor bakom din framgång i Piteå, att få fokusera mer på fotbollen?
- Absolut. Man fick lära känna sig själv som fotbollsspelare och kunde utvärdera sig själv på ett helt annat sätt efter varje träning och match. Du har en helt annan tid att kolla igenom dina matcher än om du bara skulle göra det lite snabbt efter träningen. Tidigare tränade man alltid 18:30-tiden och därefter var det bara att åka hem, laga mat och sova inför jobbet dagen efter. I Piteå fick jag tiden att reflektera och utvärdera mina träningar och matcher, vilket tillät mig att ta nästa steg i min utveckling som fotbollsspelare.

Resultatet blev som tidigare nämnt en skytteligaseger för Abdulla. Men det var inte bara att han fick fokusera mer på sin fotboll som gjorde skillnaden, utan han tillskriver Piteå mycket av sin framgång också.

Annons

- Jag fick en tydlig roll i klubben och de satsade på mig, så jag kunde slappna av på ett sätt och spela mitt eget spel. Känna att jag inte hade så många måsten utan för fotbollen.

Efter säsongen lämnade 27-åringen klubben eftersom han han ville fortsätta sin utveckling och se hur långt han kunde gå med sin fotboll.

- Jag har alltid haft en dröm om att komma upp till elitfotbollen. Jag känner att jag förtjänar att spela här och sedan har jag gjort klart skolan, så om det inte fungerar för mig så har jag en utbildning att falla tillbaka på. Jag har ingenting att förlora, bara allt att vinna. Jag vill fortsätta och kolla hur långt jag kan nå med min fotboll, och nu fick jag en chans (Dalkurd) som jag hoppas att jag kan göra det bästa av varje dag.

 

Det var mycket intresse från utlandet och från superettan
Annons

 

Innan Abdulla skrev på för Piteå var norrbottenklubben det enda alternativet han hade. Efter succésäsongen med Piteå fanns det inte bara intresse från superettanklubbar, utan från utlandet också. Men det var aldrig ens ett alternativ att skriva på för någon klubb utanför Sverige.

- Det var mycket intresse från utlandet och från superettan, men det var ingenting konkret. Samtidigt kände jag att jag inte vill flytta utomlands. Om jag ska vinna så ska jag göra det här, om jag ska förlora så ska jag göra det här. Det är här det gäller och jag är stolt över att vara här. Jag tror dessutom att jag kan vara en inspiration för många, det är också en anledning till att jag inte vill lämna Sverige, säger han och fortsätter:

- Jag har inte spelat någon akademifotboll och haft en annorlunda väg från de flesta andra. Jag har inte haft någon skolning, jag har bara spelat fotboll på gatan med mina vänner och spelat seniorfotboll sedan jag var 14 år. Herrfotboll hela vägen. Jag har kuskat runt i halva Stockholm. Därför tror jag att jag kämpar för många andra också, inte bara för mig själv. Om jag kan, kan de - även i åldern jag är i.

Annons

Till slut skrev Abdulla på för superettan-nykomlingen Dalkurd, vilket var det första kontraktet han någonsin skrivit på utan att behöva provspela för det. Som tidigare nämnt så vill 27-åringen se hur långt han kan ta sig med sin fotboll, och då var Dalkurd ett steg längre än Piteå. Men samtidigt valde han Uppsalaklubben på grund av att de visade att de verkligen ville ha honom.

- De har visat intresse för mig hela säsongen. De har visat att de vill ha mig här och det är väldigt viktigt för mig. Att jag är en spelare de vill ha, inte någon som de värvar för att värva. Det känns rätt för mig att komma hit nu eftersom det har funnits ett konkret intresse hela tiden.

Sedan några dagar tillbaka är han igång och tränar med laget i Uppsala, dit han pendlar en timme varje dag från Stockholm. Men det är en hel del att vänja sig vid, tycker 27-åringen, som inte är van vid att ha det så bra som han har det nu.

Annons

- Man känner sig lite bortskämd, haha. Man är inte van vid att komma till träningen och ha kläderna tvättade, att allting är på sin plats. Du behöver bara fokusera på att vara den bästa versionen av dig själv och göra ditt bästa. Tidigare har man gjort allt själv. Man har varit sin egen PT (personlig tränare), sin egen fysioterapeut, sin egen dietist. Alltihop. Den breda ledarstaben har inte funnits. Det är en annan nivå på allting här, allt känns jättebra.

 

Jag är inte bara här för att vara här, nu gäller det att prestera och lämna ett avtryck

 

Nu förbereder sig Abdulla på sin första säsong någonsin i superettan.

- Jag har alltid tittat på superettan och känt att jag kan spela där, att jag har potentialen. Så det känns stort att vara här nu, för när man har kollat har man tänkt "Wow, det finns riktigt bra spelare i superettan" - och nu är jag en av dem. Det känns fantastiskt. Men jag är inte bara här för att vara här, nu gäller det att prestera och lämna ett avtryck.

Annons

Sett till personliga målsättningar inför säsongen har han inte satt något krav. Inte att han ska göra x antal mål eller y antal poäng. För Abdulla handlar det om att alltid prestera och ta sig framåt.

- Att vara mitt bästa jag varje dag är min målsättning, det tror jag är en framgångsfaktor. Fortsätta det jag påbörjade förra säsongen och vara hungrig. Aldrig vara nöjd och fortsätta kräva mer av mig själv. Jag brukar inte sätta någon gräns för antal mål eller poäng jag vill göra, utan så länge jag gör mitt jobb bra är jag nöjd och då kommer det andra automatiskt.

Publicerad 2022-01-20 kl 16:43

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto