POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Obetalda löner och miljonskuld hos Kronofogden - Syrianska mot ekonomisk katastrof

Nästan två miljoner i skulder och dåliga utsikter för en avbetalningsplan.

Syrianska är två veckor från att få sina inventarier utmätta av Kronofogden.

Efter degraderingen från allsvenskan dras Syrianska med stora ekonomiska problem. Efter tidigare rapporter om problem med att betala ut löner i tid kan nu fotbollskanalen.se avslöja att klubben har skulder på drygt 1,9 miljoner till Kronofogden.

Skulder som är på väg att resultera i utmätning av egendom från Kronofogdens sida. Dokument som fotbollskanalen.se tagit del av visar att det till allra största delen rör sig om skatteskulder. Skulder som ska vara betalda senast den 29 april.

Kronofogden har inlett en indrivningsprocess och myndigheten har hittills utmätt drygt 43 041 kronor från ett av Syrianskas bankkonton.

För klubbens del börjar det bli bråttom att skaffa fram de pengar som de är skyldiga. Om de inte kan göra det väntar besök från Kronofogden.

- Vi har underrättat föreningen om att det kommer att ske en förrättning och den har planerats till 29 april. Det innebär att vi åker ut till föreningen och utreder om föreningen har någon annan egendom som kan utmättas utöver kontobehållningen, säger Lars Melchersson på Kronofogdemyndigheten i Södertälje till fotbollskanalen.se.

Då handlar det om inventarier och den typen av tillgångar?

-Ja, det kan vara fråga om sådant. Men det förutsätter ju att det har ett sådant värde att det går att sälja och få pengar för det. Det hör väl inte till vanligheten hos en idrottsförening.

Det låter som att situationen är ganska allvarlig för Syrianska?

- Ja, det kan man väl säga att det är allvarligt om föreningen inte kan få fram pengarna. Sedan är det väl möjligt att de klarar av det via medlemmar eller på något annat sätt. De vill gärna ha en avbetalningsplan med Kronofogden. Det är någonting som får prövas, men det är nog inte aktuellt med en avbetalningsplan, det hör till ovanligheterna.

Syrianskas ekonomiansvarige Eli Shamoun bekräftar kraven från Kronofogden. Han säger att det självklart är allvarligt men att Syrianska har gott hopp om att det ska lösa sig.

- Ja, det kommer att komma in pengar. Det är sponsorpengar som vi kommer använda och även delvis bidragspengar för att lösa skulden, säger Shamoun som räknar med att skulden ska vara betald innan deadline den 29 april - och som därför inte är orolig för konkurs.

- Nej, i konkurs kommer vi inte att kunna gå för att vi har en plan som vi kommer följa och en budget som vi följer stenhårt. Vi har en kommunikation med Kronofogden om hur den kommer att betalas av. Det är inte säkert att vi kommer att betala av allt i en stor klumpsumma utan vi har en kommunikation med Kronofogden och nu gäller det bara att vi följer den och att vi följer vår budget och det har vi gjort hela det här året egentligen. Så det är bara att fortsätta på samma spår.

Den planen som du pratar om. Enligt Kronofogden vill ni ha en avbetalningsplan men att ni förmodligen inte kommer att få det – hur ser du på det?

- Det är inget jag känner till att vi inte kommer att få. Den kommunikationen tar vi bara med Kronofogden och inte med media.

Skulle det ställa till det för er om ni inte får en avbetalningsplan?

Som sagt: det är inget som jag vill ta i media utan all den kommunikationen tar vi direkt med Kronofogden., säger Eli Shamoun.

Hos Svenska Fotbollförbundet är de medvetna om Syrianskas ekonomiska trångmål och har tagit del av en handlingsplan från Syrianska som är ämnad att ta itu med problemet. Licensnämnden som är medveten om Syrianskas situation är ovillig att kommentera ett pågående ärende.

- Det enda jag kan svara är att elitlicensen fungerar så att varje klubb lämnar in sitt bokslut senast 16 mars och det har alla gjort för 2013. Har man då negativt eget kapital per sista december 2013 får man lämna in en handlingsplan för hur man tänkt sig att komma till rätta med det under 2014. Och de handlingarna lämnar man till licensnämnden och vi tar beslut utifrån det, och vi är mitt inne i den processen nu. Vi kommer att offentliggöra våra beslut 22 april. Innan dess kan jag inte svara på något mer kring de enskilda ärendena, säger Richard Johnson, ordförand i licensnämnden, till fotbollskanalen.se.

Utöver kraven från Kronofogden så har Syrianska haft problem med att betala ut spelarlöner och har tidigare i våras medgivit att de har haft likviditetsproblem. Fotbollskanalen.se har talat med flera spelare, både före detta och nuvarande, men ingen vill intervjuas om obetalda löner eller om de haft problem att få sina löner i tid.

Enligt uppgifter till fotbollskanalen.se är det fortfarande spelare som väntar på att få betalt, något som Eli Shimoun inte vill kännas vid.

- Ja, det har släpat efter med löner ja, men i år så har det funkat. Då har spelarna fått sina löner.

Publicerad 2014-04-15 kl 12:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå