Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Örebro laddar om - från fritt fall till tung favorit

Superettan

Örebro befann sig i fritt fall ut ur allsvenskan.
Spelartruppen härjades av bråk och tjafs och spelare som ville lämna.
Vem tar ett tränarjobb där?
-Jag fick höra att jag var modig, säger Per-Ola Ljung.

Nu ska han leda ÖSK tillbaka.

Från vänster ovan: Halda Kabil Varberg BoIS, Hans Prytz Örgryte IS, Hasse Eklund Falkenbergs FF, Gregg Berhalter Hammarby, Mats Gren Jönköpings södra IF, Roger Franzén GIF Sundsvall, Conny Karlsson IK Brage, Sören Åkeby IFK Värnamo, Joel Cedergren GIF Sun

Det är ingen hemlighet att Örebro förra året led av starka inre motsättningar, såväl spelare emellan som mellan spelare och tränaren Sixten Boström. Två år tidigare hade finländaren hyllats som en av fotbollsallsvenskans skickligaste tränare. Örebro kom trea 2010. 2011 skulle det sista steget tas. Det snackades om guld.

I stället försvann spelare efter spelare. 2012 imploderade laget. Fyra poäng skrapades ihop inför EM-uppehållet och Boström fick gå.
Ljung, i många år andretränare i Helsingborg, tog sig an ett uppdrag som ganska många av hans kollegor förmodligen ryggade för.
Hur var det att komma i det läget?

Annons
-Givetvis var det en jobbig situation. Fyra poäng under vårsäsongen präglade hela laget. Till slut präglade det hela klubben och supportrarna.
"Såg en jäkla potential"
Vad lade du fokus på?
-Ganska snabbt såg jag att tyngdpunkten borde ligga på framtiden, lite mer på dem med ursprung i klubben och regionen och på dem som var nyfikna på att finna sin fulla potential. Jag såg tidigt att det finns en jäkla potential här. Folk undrade "Var ser han den?"
-Den ser jag i dem som är kvar nu.

En påtaglig rensning i truppen var nödvändig.

-Jag har en filosofi kring hur jag jobbar med laget, men det finns ingenting som säger att man inte kan ha starka karaktärer eller starka profiler. Det ska vara en krydda. Samtidigt måste du någonstans bestämma dig för om spelaren gör mer skada för motståndaren än för en själv.

Annons

Skickade i väg spelare

-Vi hade ett par spelare som vi fick fundera över ett par gånger. Då måste man göra det som måste göras, säger Ljung som utan några som helst samvetsbetänkligheter skickade i väg några svårhanterliga individualister.
-Nu har vi ett gäng som verkligen drömmer i svart och vitt. Jag tror att spelarna märker att vi ledare vill att de ska bli så bra som möjligt.
Inför måndagens premiär hemma mot Värnamo är ÖSK tungt tippat favorit i superettan. Det har Ljung inga problem med.
-Jag tror på den här truppen i år, men vi är medvetna om att det blir tufft och att vi står inför en svår utmaning.
Förra året skulle alla slå Örebro. Nu vill alla slå er, eller hur?
-Så är det. Men ingen ska tro att Örebro kommer ridande på en hög häst och ska dra in en "trea". Det jag är mest nöjd med är att jag jobbat in att vi ska stå med båda fötterna på jorden och vi ska jädrar i mig slåss och kämpa för varje meter, varje minut, varje målchans.

Annons
-Det kommer vi att behöva göra och det känns som om alla köpt det.
Publicerad 2013-04-04 kl 15:00

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto