Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ÖSK:s mardröm: Baxter var klar - men hoppade av

Allsvenskan

Tre olika tränare och nedflyttning till superettan.
Men 2021 hade kunnat bli annorlunda för Örebro SK, som enligt uppgifter till Fotbollskanalen skrev ett avtal med Stuart Baxter inför säsongen.

Foto: Bildbyrån.

2021 blev inte vad Örebro SK hade hoppats på. Långt ifrån. Laget slutade näst sist i allsvenskan, på 18 inspelade poäng, och kommer spela i superettan nästa år.

Den senaste tiden har klubben utvärderat säsongen och vad som gått snett, och enligt uppgifter till Fotbollskanalen är en tidigare okänd detalj en av sakerna som man menar har bidragit till floppåret. ÖSK hade nämligen en ny huvudtränare klar till den gångna säsongen, en tränare som sedan hoppade av i sista stund.

Det är välmeriterade Stuart Baxter som det handlar om. Han skrev ett flerårsavtal med Örebro i vintras, erfar Fotbollskanalen. Då var han dock kontrakterad av indiska Odisha, och tanken var att dåvarande ÖSK-managern Axel Kjäll skulle leda laget under försäsongen innan Baxter kunde ansluta inför den allsvenska premiären och Kjäll ta klivet över till sin sportchefsroll.

Annons

Just Axel Kjäll var själv sugen på att lämna huvudtränarjobbet inför 2021 för att satsa helhjärtat på rollen som sportchef, och därför inledde klubben alltså en rekryteringsprocess som man trodde var avslutad när Baxter satte sin signatur på kontraktet.

Men det blev ingen återkomst till ÖSK, som engelsmannen spelat för och som var hans första klubb som tränare (1985). Kort inpå att Baxter skulle komma till Örebro drog han sig ur och bröt kontraktet som parterna enats om, av personliga skäl.

Det blev starten på en tränarcirkus som sällan skådats i ÖSK och allsvenskan. Axel Kjäll fick fortsätta som manager, men våren blev ingen succé och inför EM-uppehållet låg laget sist i allsvenskan. Då tog man in Vitor Gazimba som ny huvudtränare, på ett kontrakt över 2023.

Men det löste ingenting resultatmässigt. Med åtta omgångar kvar att spela agerade ÖSK igen. Gazimba fick sparken och in kom istället Marcus Lantz på ett korttidskontrakt. 

Annons

När ÖSK nu ska ta ett omtag i superettan blir det med en ny tränare igen. Hetaste namnet just nu? Tidigare Hammarby-tränaren Stefan Billborn.

Men det kunde alltså ha varit Stuart Baxter som nu skulle gå in i sin andra säsong med ÖSK efter comebacken.

Fotbollskanalen har sökt Örebros vd Simon Åström, som avböjt att kommentera uppgifterna.

- Inga kommentarer, säger Åström om Baxter.

Men raserades era planer för 2021 av att en tränare som ni hade klar hoppade av?
- Vi har såklart utvärderat vår säsong och det finns flera faktorer som ligger bakom att det blivit som det blivit. Men av olika skäl kan jag inte gå in på alla de faktorerna.

68-årige Stuart Baxter har under sin karriär varit förbundskapten för Finland och Sydafrika, och han har varit tränare för klubbar som AIK, Helsingborg och Kaizer Chiefs.

Annons

Fotbollskanalen har sökt Stuart Baxter för en kommentar. 

Publicerad 2021-12-13 kl 09:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto