Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Östersunds FK i samarbet med Libyens regering: Största avtalet i svensk historia

50 miljoner till lilla Östersunds FK och hundratals libyska ungdomar som får utbildning i Sverige, men också resor till postrevolutionära Libyen som UD kraftigt avråder från. Östersunds nya projekt är galet, våghalsigt, storslaget och framför allt saknar det helt motstycke.

- På klubbnivå tror jag aldrig ett sådant här avtal har skrivits i svensk historia, säger ordförande Daniel Kindberg till fotbollskanalen.se när han beskriver Östersund FK:s nya projekt.

Klubben har tidigare gjort sig känd för att gå egna vägar med bland annat en kulturell satsning där spelarna satte upp en teaterpjäs i fjol och ska måla tavlor i år.
Nu fortsätter man att minst sagt hitta nya vägar. Klubben är överens med Libyens övergångsregering om ett samarbete mellan staten Libyen och Östersunds FK som ska sträcka sig över fem år.

Östersund ska den första mars i år ta emot 60 libyska fotbollsungdomar i åldern 18-20 år och utbilda dem, såväl på fotbollsplanen som i klassrummet, i nio månader. Nästa år ska 250 ungdomar göra samma resa och den kvantiteten ska man hålla under kommande fyra år.

ANNONS

Utöver chansen att hitta osedda talanger kommer det också ge rejält klirr i kassan för klubben. I dag har man en omsättning på 22 miljoner kronor per år, något som kommer öka rejält i och med samarbetet.
- Det beror lite på hur man räkna, men om vi räknar med att vara 60 stycken i år och 250 de nästkommande fyra åren så blir det en omsättning på cirka 500 miljoner.

Östersund hoppas på en tioprocentig avkastning, med andra ord 50 miljoner kronor till klubbkassan över fem år.
- På klubbnivå tror jag aldrig ett sådant här avtal har skrivits i svensk historia.

Hade ni några tankar kring att samarbeta med Libyens övergångsregering?
- Det är klart att vi har funderat en del och vi tycker att det är ett fantastiskt land att samarbeta med. Naturligtvis har det varit omtumlande där eftersom de genomfört en revolution och ska bygga upp ett nytt välmående land. Det är otroligt att få vara delaktig i att hjälpa till och utbilda deras ungdomar. Det är fantastiskt för en svensk förening att få vara med på en sådan resa.
ANNONS

Utrikesdepartementet (UD) har nyligen skärpt sin avrådan att resa till Libyen. I Tripoli har säkerhetsläget förvärrats under hösten och där har UD sin näst högsta grad av avrådan (att avstå alla resor till området) i Benghazi är det ännu värre. Där har UD sin absolut skarpaste avrådan (att dels avstå alla resor och dels omedelbart lämna landet om man är där).

Om man räknar bort vissa gränsområden och utbrytarrepubliker är det bara sju andra länder i hela världen där UD lika starkt avråder från inresa. Afghanistan, Centralafrikanska republiken, Guinea-Bissau, Jemen, Somalia, Sydsudan och Syrien är de enda länder som just nu har den näst högsta nivån av avrådan och därmed anses lika farliga att besöka som Libyen. Och bara de sistnämnda fyra av länderna har den skarpaste graden av avrådan, som även Benghazi har.
ANNONS

Östersunds FK ska besöka både Tripoli och Benghazi men Daniel Kindberg tycker att det känns tryggt att resa dit med en delegation från klubben.
- Jag har varit där ett par gånger nu och jag har tämligen stor erfarenhet av att jobba med sådana säkerhetsanalyser i försvarsmakten. Jag tror att jag har ett visst hum om hur det fungerar. Precis som i alla postrevolutionära samhällen finns det element som kan vara farliga men nu är vi där som gäster till regeringen och då har man en god säkerhet.

- Jag har inga problem med att promenera på kvällarna i Tripoli stad. Jag har gjort det många gånger och känner mig betydligt säkrare där än på många andra platser i världen.

Men är det ändå inte anmärkningsvärt att man reser till ett land som UD så tydligt och kraftfullt avråder från?
- Nja, det vet jag inte. Det beror ju också på när de uppdaterade sin avrådan.
ANNONS

Sedan den 7 november har situationen förvärrats, enligt UD.
- Jaha. Jag var där i både november och december och jag kände ingen farhåga. Jag har gått på fotboll där och så och känner ingen fara för mig eller oss.

Om vi bortser från säkerhetsläget så har ändå Libyen just nu en övergångsregering och vilka som är vid makten i framtiden är väldigt ovisst. Känner du någon oro för att  avtalet kanske inte håller i alla fem åren?
- Inte ett dugg. Det finns ingen säkerhet att vi har samma politiska ledning i Sverige heller i höst. I Libyen är det en ny stat som växer fram efter Moammar Al Khadaffi där man jobbar med sin konstitution och där man försöker hitta mekanismerna för demokratiska val. Nu finns det ju en övergångsregering där jag träffat flera ministrar och det fungerar jättebra. Det är ett frihetstörstande land som söker sin demokratiska identitet. Vi är i alla fall inte oroliga utan ser det som en fantastisk möjlighet att få vara med i den processen.
ANNONS

Det är en minst sagt unik överenskommelse, hur gick det till?
- Jag har några kompisar i Storbritannien och via dem kom jag i kontakt med en libysk affärsman. Vi satte oss och spånade om lite olika idéer och då kom det här fram. Han hade mycket kontakter så vi träffade departementet för sport och ungdom. Vi bjöd hit dem i september och oktober och de kom med en delegation. Sedan har jag varit över där några gånger och på den vägen är det. Nu har vi ett avtal om hur vi ska jobba de kommande åren. Vi åker dit i slutet på nästa vecka för att vara delaktiga i en urvalsprocess av eleverna.

Ni är en klubb utan några vidare ekonomiska muskler som via ett projekt utanför själva huvudverksamheten kan få helt nya förutsättningar att konkurrera med större klubbar. Tankarna går snabbt till Häcken och Gothia Cup, är det något liknande ni hoppas på också?
ANNONS
- Det är hela incitamentet. Precis som du säger är vi en liten stad i svensk glesbyggd och då finns det bara en viss summa pengar att få från näringsliv och publikintäkter. Då får vi tänka annorlunda och nu för vi dessutom samtal med andra länder. Det här är bara början för oss…
Publicerad 2014-01-08 kl 16:25
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto