Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Östersunds FK upprättar kontrollbalansräkning - måste återställa sitt eget kapital

Superettan

Östersunds FK måste upprätta kontrollbalansräkning.
Halva klubbens aktiekapital är uppätet.
- Vi är ganska säkra på att vi kommer att greja det här, säger Sten Åke Englund, ordförande i Östersunds FK:s bolagsstyrelse, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Östersunds FK.

När det finns skäl att anta att ett bolags eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet måste styrelsen med omedelbar verkan upprätta en kontrollbalansräkning.

Där har Östersunds FK:s aktiebolag hamnat. Hälften av aktiekapitalet är förbrukat, meddelar klubben på sin hemsida. Dessutom kommer en extra bolagsstämma att hållas.

ÖFK har åtta månader på sig från bolagsstämmodagen (14 oktober) på sig att återställa det egna kapitalet så att det blir minst lika stort som det registrerade aktiekapitalet. Annars måste bolaget, i det här fallet ÖFK:s elitbolag, likvideras för att inte styrelsen ska bli personligen och solidariskt betalningsansvarig.

ANNONS

Men där kommer inte klubben att hamna, menar bolagsordförande Sten Åke Englund.

- Det är ett lagstadgat krav att upprätta kontrollbalansräkning om man har mindre än halva aktiekapitalet i eget kapital. Vi hade samma sak 2019 och då har man åtta månader på sig att återställa det egna kapitalet, säger han till Fotbollskanalen.

ÖFK var under kontrollbalansräkning 2019 när krisen var som värst. Då skrev klubben bland annat upp truppvärdet med 60 miljoner kronor och därefter lyckades man klara åttamåndersfristen.

Inför säsongen hade klubben ett negativt på minus 10 miljoner. Den siffan ska klubben återställa till 0.

- Det stämmer. Vi har inte återställt kapitalet till fullo ännu. Då säger aktiebolagslagen att man ska upprätta kontrollbalansräkning och det är precis det vi har gjort.

Så det måste vara noll inom åtta månader?

ANNONS
- Det ska vara återställt till minst hälften inom åtta månader enligt aktiebolagslagen.

Då kan ni fortfarande ha ett negativt kapital, eller hur är det med det?
- Det tänker vi inte ha. Till dess ska vi vara klara med det här. Det är helt och håller ett lagkrav i aktiebolagslagen. Det åligger styrelsen att göra det här.

Hur ser det ut nu för er? Är ni på väg att återställa det till positivt eget kapital?
- Till att börja med har vi gjort någon spelarförsäljning. Sedan räknar vi med att vi med att göra någon mer spelarförsäljning. Därtill har vi en sponsorsäsong som sätter igång nu. Vi räknar med att vi ska greja det här. Förhoppningsvis vill någon investerare till gå in i vårt investmentbolag.

Hur är det ekonomiska läget? Kris?
- Det här påverkar inte den dagliga verksamheten. Vi har likviditet så det kommer inte att påverka den dagliga verksamheten. Vi behöver återställa kapitalet, men det påverkar varken personal, spelare eller löner.

ANNONS

Hur långtifrån är ni att återställa det egna kapitalet?
- Det vill jag inte uttala mig. Det håller vi internt. Vi är ganska säkra på att vi kommer att greja det här och det är en elitlicensfråga också. Det måste vi göra.

Östersunds FK har fått sin handlingsplan att återställa det egna kapitalet till noll vid nästa årsskifte godkänd av Svenska Fotbollförbundets licensnämnd. Nämnden bedömde att det inte är orealistiskt att klubben "kan klara sina betalningar under resten av innevarande år" och därför har ÖFK kunnat spela i superettan den här säsongen.

Östersunds FK ligger näst i superettan och har fem poäng upp till säker mark. Upp till negativ kvalplats har laget två poäng.

Publicerad 2022-09-29 kl 16:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto