Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Profilernas självkritik efter HIF:s mardrömsinledning: "Den tyngsta perioden i min karriär"

Superettan

HELSINGBORG. Helsingborgs IF har inlett superettan med fyra 0-1-förluster.
Fotbollskanalen mötte två av ledargestalterna efter krisstarten.
- Vi är extremt besvikna med det mesta. Vi har inte fått något alls att fungera, säger Rasmus Jönsson.  

Foto: Bildbyrån.

Helsingborg avslutade allsvenskan 2022 med åtta raka förluster, och åkte ur svenska cupens gruppspel efter två nederlag. Trots resultaten tippades HIF högt upp i superettan-tabellen. Men laget har inlett serien med 0-1-förluster mot Östers IF, Gefle, Västerås SK och Brage.  

Efter den tredje matchen fick tränarduon och sportchefen gå, och senast mot Brage tilläts inte interimtränaren Stuart Baxter leda laget eftersom brittens arbetstillstånd inte var färdigt.  

- Det är inte så mycket mer att säga än att vi är extremt besvikna med det mesta. Vi har inte fått något alls att fungera, vilket är frustrerande och något vi jobbar väldigt hårt på att försöka ändra, säger Rasmus Jönsson till Fotbollskanalen.  

Annons

Vet du vad det beror på?  
- Det känns som att det finns ganska många olika bitar som inte har stämt. I de båda senaste matcherna känns det som att det till slut satt sig lite i huvudet också, och på självförtroendet - som i sin tur gör att man tar lite konstiga beslut och tappar konstiga bollar och så vidare. Det blir en liten ond spiral när det väl börjar gå dåligt, att det ser ännu värre ut ibland än hur själva mönstret var från början. 

Den 33-årige mittfältaren känner trycket utifrån under sin tredje vända i HIF. Han har upplevt spel i superettan tidigare, men också storhetstiden som innebar SM-guld och en svenska cupen-titel. Det senaste halvårets mörker har Jönsson inte varit med om dock.  

- Det är helt klart den tyngsta perioden som jag har varit med om i min karriär. Jag har inte varit i närheten av en så här lång period av både förluster och spelmässiga (problem). Att man kämpat så länge utan att det har lossnat, säger han.  

Annons

Hur påverkas ni nu när det blir ett negativ tryck på er?  
- Jag tror inte att det har varit något som gjort att vi presterat sämre, än om det inte hade varit tryck. Jag känner mer att vi fått ett väldigt bra stöd både i år och förra året. Det är inga sådana bitar som jag känner varit en del i att vi inte skulle kunna ta oss ur det. 

Lagkaptenen Thomas Rogne tycker att det går att jämföra stämningen i laget med den under förra hösten. Den är inte dålig enligt 32-åringen, som menar att spelargruppen svarat bra på turbulensen i klubben och de dåliga resultaten.  

- Mycket handlar om att hålla ihop gruppen så att det inte blir begravningsstämning. Vi får vara besvikna, men vi är ändå idrottsmän och vårt jobb är att prestera på planen. Det blir att ställa om snabbt och försöka lära från det vi har gjort. Försöka hitta en positiv känsla igen under veckorna, säger Thomas Rogne.  

Annons

- Det är klart att det är tufft men jag tycker att vi klarar att hålla humöret uppe och hålla fokus.

Truppen har föryngrats under efter degraderingen och har en snittålder på runt 24 år. I den senaste matchen inledde HIF med fem egna produkter. Rogne menar att det är en utmaning för de yngre spelarna att vänja sig vid A-lagsfotboll i detta läge.  

- Jag kan själv föreställa mig om jag vore 19 år och kommit in i detta - klart det är svårt. Jag hoppas att de klarar att känna sig fria och inte blir helt tyngda av det. De ska egentligen inte ha och har inget ansvar. I en perfekt värld ska de glida in i ett lag som fungerar jättebra, säger norrmannen.  

- Men där är vi inte just nu, så de lider med oss. De är med i laget men ska inte behöva stå och svara på jobbiga frågor från media och stå med fansen. De ska inte nödvändigtvis hitta lösningar på hur vi ska lösa spelet utan de ska försöka göra det som de får besked om så bra som möjligt - annars ska de känna sig fria.

Annons

På tisdag väntar nykomlingen Gais på Olympia. Ett lag som inlett superettan med tre vinster och ett kryss. Rogne hoppas att HIF kan utnyttja de tio dagarna mellan matcherna med att ta in Baxters idéer snarast.  

Vad blir mest akut att förbättra mot Gais?  
- Det blir väl att komma till målchanser helt enkelt. Vårt anfallsspel och bollinnehav måste bli mycket bättre så det är väl framförallt det vi jobbar mest med, i alla fall nu i början på veckan. 

Rasmus Jönsson:  

- Det mest akuta känner jag är att få någon form trygghet i spelet med boll. Vi har tappat och slagit bort alldeles för många bollar de senaste matcherna, vilket i sin tur gjort att vi satts under för mycket press defensivt. Vi har släppt in många chanser som varit på grund av att vi varit för dåliga med bollen. Det är både defensivt och offensivt så klart att vi knappt kommit över på motståndarnas planhalva, vilket lett till att vi inte varit nära att skapa några chanser heller, säger han.  

Annons
Publicerad 2023-04-26 kl 21:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto