Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Skarp kritik mot polisen från Gais-supportrar – svarar: ”Får inte göra som de vill”

Superettan

Efter matchen mot Norrby i söndags drabbade Gais-supportrar samman med polis. Supportergruppen Gais Tifo riktar nu skarp kritik mot ingripandet.
- Folk som enbart befinner sig på fel plats vid fel tillfälle får skador från polisens batonger och pepparspray, säger de till Fotbollskanalen.
- De som verkligen inte ville vara med på detta satt redan på bussarna, svarar Boråspolisen.

Foto: Bildbyrån

Superettan-premiären mellan Norrby och Gais (0-0) i Borås i söndags fick ett mycket tråkigt efterspel och totalt greps nio personer. Polisen ingrep efter matchen för att omhänderta en gästande supporter som identifierats för att bränt bengaler och brutit mot maskeringsförbudet. Efter omhändertaget urartade situationen och polisen drabbade samman med ett stort antal Gais-supportrar.

Supportergruppen Gais Tifo riktar nu skarp kritik mot polisens ingripande i ett uttalande på sin hemsida. De beskriver det som att batonger och pepparspray användes för att beivra ett brott som har samma påföljdsskala som snatteri.

Annons

Fotbollskanalen har tagit kontakt med Gais Tifo för att få svar på frågor om händelseförloppet. Frågorna och svaren, som skickats via mail, återges i sin helhet här.

Vad uppfattade ni var polisens syfte med att gå in på det inhägnade området bland Gais supportrar?
- Vår uppfattning är att polisen gick in på det inhägnade området för att gripa en person som var misstänkt för att maskerad ha använt pyroteknik på läktaren under matchen. Men den frågan borde egentligen polisen svara på.

Beskriv händelseförloppet när polisen gick in bland supportrarna?
- Polisen griper under lugna omständigheter den person de söker och för honom åt sidan efter att han fått lämna ifrån sig flaggor och annat han bar med sig ut från läktaren. Någon minut efter detta sker det som på en given signal en attack från poliser och ordningsvakter där man med hjälp av hästar, batonger och pepparspray skoningslöst rör sig fram genom det slutna område som finns bakom Borås Arenas bortaläktare. Resultatet av detta är att många barn och äldre människor blir rädda, och folk som enbart befinner sig på fel plats vid fel tillfälle får skador från polisens batonger och pepparspray. I samband med detta blir en kvinnlig supporter handfängslad av en manlig polis och tillfrågad av den manliga polisen "Om hon gillar detta".

Annons

Upplever ni polisens agerande att vara i proportionalitet till vad situationen krävde?
- Absolut inte. Man skulle ingripa mot en person som var misstänkt för ett brott som är att jämställa med snatteri, och oavsett vad man tycker om brottet i sig, så är det inte proportionerligt att oskyldiga människor skall komma till skada eller bli rädda för att polisen vill göra ett ingripande mot ett brott av den typen. Vi skulle vilja se tidningsrubrikerna den dagen polisen rider in i Nordstans köpcentrum med hästar, batonger och pepparspray för att gripa en snattare.

Fanns det något i Gais-supportrarnas uppträdande som rättfärdigade polisens agerande och hade ni kunnat göra något annorlunda?
- Det är ingen hemlighet att det finns personer som uppträder på ett sätt som kan ses som moraliskt fel eller till och med olagligt i samband med fotbollsmatcher. Däremot så ska man komma ihåg att vi inte skrev vår text och publicerade den på internet av den anledningen att vi inte tycker att polisen ska göra sitt jobb. Hade man uppträtt på det sättet som man gör i de flesta andra fall så hade det aldrig blivit några problem. I detta fall blev utgången istället sådan att den statliga myndighet som är utsänd för att se till att lagen upprätthålls, istället blev den part som bröt mot den i större grad än några andra på plats. Vi har fått flera vittnesmål om människor som aldrig någonsin skulle få för sig att rikta missnöje mot polisen som efter detta känner en stark misstro mot polisens sätt att jobba. Det är obegripligt för oss hur man inom polisledningen inte ser detta som ett allvarligare problem än vad man gör om man menar allvar med att man vill skapa en dialog och förtroende hos supportrar.

Annons

Försökte någon ur supporterled att föra en dialog med polisen, och vad blev i så fall utfallet av dialogen?
- Det fanns personer som försökte föra en dialog med Boråspolisen tidigt under dagen, men det stod ganska tidigt klart att det inte fanns något intresse för en sådan. Vi möttes av en väldigt nonchalant attityd och fick rena lögner till svar när vi ställde enkla frågor. Detta är kanske inte så konstigt dock med tanke på att polisen vid flertalet tillfällen påtalade att detta bara var "uppvärmningen" inför nästa måndag (Elfsborg-AIK).

Fotbollskanalen kontaktar Boråspolisen för att få deras version av stökigheterna kring mötet mellan Norrby och Gais. Insatschef Morten Gunneng beskriver en uppretad stämning redan tidigt på dagen. En stämning som enligt honom grundar sig i ett felaktigt rykte.

Annons

- Den dialogen som skulle föras mellan eventpolis och supportrar förstördes ganska tidigt av ett rykte som spred sig om att vi hade omhändertagit eller gripit fem stycken Gais-supportrar. Det här var helt felaktigt och det blev en sanning så småningom. Det som hade hänt innan matchen var att vi hade gjort ett stort antal ingripanden mot Elfsborg-supportrar som försökte samla sig för att agera mot Gais-supportrar. Däremot hade vi ingripit mot en Gais-supporter som vi plockade av pyroteknik. I och med att man var så låst vid detta så var det väldigt svårt att föra en dialog. För i deras värld så hade vi gripit fem stycken Gais-supportrar då. Och det gick liksom inte att resonera kring detta. Det hade alltså inte skett.

Insatschefen fortsätter med att beskriva Gais-supportrarnas uppmarsch till arenan där flera konfrontationer inträffade med polisen. Väl på arenan beslagtogs en stor mängd pyroteknik vid insläppet, där polisen hade stärkt upp och hjälpte arrangörerna.

Annons

Trots detta brändes en hel del bengaler av under matchen. Under första halvlek identifierades en person för bengalbränning och för brott mot maskeringsförbudet. Denna person kunde redan i halvtid gripas utanför arenan.

- En och en halv till två minuter senare rusar ett 30-40-tal ut och går fullständigt bananas innanför grindarna på bortainsläppet. Supporterpolisen försöker att få en dialog med dem men de är helt vansinniga för att den här killen har omhändertagits då. Och jag förstår redan där att vad som än händer efter matchen så kommer det att bli en konfrontation. De var så pass uppretade, säger Morten Gunneng. 

Under den andra halvleken identifierades en till bengalbrännare, som polisen beskriver som ”storskalig”, som också varit maskerad. Det beslutades att personen skulle omhändertas efter matchen på väg ut från arenan.

Annons

- Han följer med helt frivilligt. Men påföljden då blir att vi har ett 30-tal som försöker putta undan poliserna och man försöker få loss honom där. Och det gör att det skickas in lite fler poliser och vi får ut den här killen och vi får bort honom från plasten, säger Gunneng.

Polisens insatschef Morten Gunneng uppskattar att 70 procent av Gais-supportrarna sätter sig på bussarna som väntar på dem efter matchen. Det är efter detta som det ingripande som Gais Tifo riktar hård kritik mot inträffar.

- Vi har då ett antal som är kvar på utsidan som är synnerligen uppretade. Jag begär dit mer personal då från den ordinarie verksamheten, det här är alltså ingen stor poliskommendering, för att kunna stärka upp och ta hand om eventuella frihetsberövanden. När vi står där startar ett våldsamt upplopp. Det startar med att ett 20-30-tal börjar spotta ut mot oss ifrån bussfållan. Spottet blir mynt, mynt blir snusdosor, det blir flaskor och sen börjar de här cykelstaketen flyga i luften. Och det är faktiskt här det grövsta våld som jag såg inträffar, det var faktiskt en Gais-supporter som fick ett cykelstaket i bakhuvudet. Som skulle kastas på oss. Det var nog det våldsammaste jag såg i alla fall, säger insatschefen.

Annons

- Vid ett tillfälle så vet jag att det sprayades pepparspray mot de som kastade föremål som var allra närmast staketet. Och det var nog fem-sex stycken som blev kontaminerade. Resultatet av det blev att de backade undan och det våldsamma upploppet slutade faktiskt där, det var en väldigt kort sekvens. Så ser jag på det.

Och vid det här läget var det framme batonger?
- Oja. Jag har inte överblick över allting, det har jag inte. Men visst var det så. Det var det vid flera tillfällen kan jag säga.

Hur upplever du den folkmassan av Gais-supportrar, var alla inblandade i det här våldsamma upploppet?
- Absolut inte. Det var de absolut inte.

- De som var allra mest våldsbenägna var kanske 35-40 personer. Mer än så var det inte. Sedan var det ett antal som var verbalt aggressiva. Men de som höll på och kastade föremål och gick på polispersonal var inte mer än 35-40.

Annons

Hur ser du på att det var barn och äldre där, blev de på något sätt påverkade av er insats och hamnade i kläm på något sätt?
- Alltså, de hamnar ju alltid i kläm. De hamnar i kläm från bengalröken, de hamnar givetvis i kläm när det blir rusningar och när det blir väldigt stökigt. Det gör de alltid, tyvärr är det så.

Fotbollskanalen läser upp en beskrivning från Gais Tifo om att det fanns folk som bara befann sig på fel plats vid fel tillfälle som fick skador från polisens batonger och pepparspray.

- Nu händer det massa olika saker på flera olika platser samtidigt. Visserligen inom ett begränsat område men jag kan inte säga att jag har sett varenda situation. Men det är klart att pepparspray ger inte några bestående skador, men det gör väldigt ont. Det ligger i sakens natur. När det gäller batongslag så kan det naturligtvis ge skador. Och batongen användes vid flera tillfällen.

Annons

Men användes batonger på personer som ni hade identifierat som våldsamma eller kan det ha använts på andra människor som var där?
- Det får ju var och en svara på. Men normalt sett så slår man med batongen på det som är, så att säga, hotet. Det som man ska konfrontera. I såna här lägen är det ofta så att man kan ju inte frihetsberöva alla som ska frihetsberövas. Ibland så måste man slå sig fri eller slå sig fram. Så är det ju. Men jag kan inte säga varken det ena eller det andra. Utan det är bara att titta, vi har ju skrivit en anmälan om våldsamt upplopp och det finns filmat. Och den oskyldige som befinner sig mitt i detta kan ju peka ut sig själv och förklara hur oskyldig man är när man hamnat mitt uppe i detta. Det är ytterst få som gör det för oftast är det så att de som verkligen inte vill vara med i detta har redan tagit ett steg tillbaka. De gör inte de här rusningarna mot oss. Utan de som gör de här rusningarna mot oss är de som är med i detta. Det är sällan någon annan som dras med i detta, det är ju ingen som är tvingad att vara med i detta. De som verkligen inte ville vara med på detta satt redan på bussarna.

Annons

Så ni upplever inte i den situationen som att det fanns folk som oskyldigt hamnade mittemellan där?
- Det enda jag kan tänka mig, en som jag tyckte var lite oskyldig. Det var han som fick cykelstaketet i bakhuvudet. Han stod liksom framför de som kastade föremål. Han stod längst fram och skrek och sedan fick han cykelstaketet i bakhuvudet och då gick han och satte sig på bussen på en gång.

- Han hamnade väl lite i kläm. Men det är ju min horisont. Jag ser bara en bråkdel av det som händer, jag är ju inte överallt. Det är en ganska stor yta ändå det här.

Boråspolisens insatschef Morten Gunneng menar alltså att Gais-supportrarna provocerade fram en reaktion genom att spotta och kasta olika föremål. Men den beskrivningen håller Gais Tifo inte alls med om.

Enligt polisens insatschef så var anledningen till att de gick in I det inhägnade området att Gais supportrar spottade mot polisen, kastade mynt och flaskor och sedan även kastade cykelstaket. Polisen har upprättat en anmälan om våldsamt upplopp och det var därför de gick in i området – hur ställer ni er till den beskrivningen?

Annons
- Det förekom inga som helst våldsamheter innan polisens agerande i det slutna området. Självklart sker det reaktioner på den typen av våld som polisen använde och det är beklagligt att det ska behöva bli så, men samtidigt förståeligt, skriver supportergruppen.

En stor del av den kritik som Gais Tifo riktar mot polisen grundar sig i att ingripandet inte var i proportionalitet till de brott som begåtts och till det som situationen krävde. Morten Gunneng menar dock att det är svårt att göra på något annat sätt utan att se mellan fingrarna.

- Vi har ett antal brott som i och för sig har ett ganska lågt straffvärde. Både maskeringsförbudet och brott mot ordningslagen och alla de här brotten, de är ju inga jättehöga straffvärden på de här brotten. Samtidigt så kan vi inte ha en situation i längden där polisen bara låter, visserligen mindre, brott pågå framför ögonen på oss hela tiden utan att ingripa bara för att det blir stökigt när vi ingriper. Vi kan inte hamna i den situationen. Det är därför det ser ut som det gör i dag på fotbollen.

Annons

- Priset får inte vara att supportrarna får göra som de vill. Det priset är för högt.

- Begränsningen är möjligen på arenan då där ribban ligger väldigt högt för att läktaren är ju en väldigt farlig miljö. Där ska det ganska mycket till för att vi ska gå upp på läktaren. Men någonstans så måste vi göra de här ingripandena. Och politikerna har ju gett oss en lagstiftning nu med maskeringsförbudet inne på arenan och då är tanken nog att vi ska använda det.

Vad tycker du om kritiken mot ert ingripande om proportionaliteten mellan vad situationen krävde och det ni gick in med?
- Jag säger så här; man kan inte ha hängslen och livrem alla gångerna, det går inte. Utan ibland så måste vi göra de här ingripandena även fast att det blir stökigt och obekvämt. Det är tyvärr så. Min uppmaning till supportrarna är att vi ingriper ju mot enskilda supportrar – låt oss göra det. Så får alla andra göra det de ska göra.

Annons

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Gais SLO Jonas Nordström som säger att klubben inte vill kommentera händelserna efter premiären mot Norrby i nuläget.

- Vi kommer att gräva i det här efter vår hemmapremiär, för vi har inte riktigt fokus att ta tag i det här nu. Vi har viktigare saker framför oss. Vi jobbar för att vår publik ska få en bättre upplevelse än vad de fick i Borås, säger Nordström till Fotbollskanalen.

På vilket sätt har ni tagit del av det fansen fick uppleva i Borås?
- Det kan vi ta efter vår hemmapremiär.

Med anledning av polisingripandet efter Norrby-Gais delar AIK:s supporterklubb ASK ut armband med texten #slåinte till mötet mellan Elfsborg och AIK i helgen. Läs mer om det här.

Publicerad 2017-04-07 kl 14:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto