Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix.

Mats Jingblad är ny sportchef i Hammarby.

Spelarrensningen är slut - nu vill Hammarbys sportchef värva: "Får se om det blir några julklappar"

Ett dussin spelare har lämnat Hammarby sedan oktober.

Här förklarar klubbens nye sportchef varför – och berättar om värvningplanerna den kommande månaden.

- Det blir kanske ett par julklappar, säger Mats Jingblad.

Man kan roa sig med att formera hela startelvor av alla som fått sluta i Stockholmsklubben sedan säsongen summerades. Där finns representanter på i stort sett alla positioner. Allt ifrån målvakten Kevin Angleborn via en hel backlinje med Billy Berntsson, Max von Schlebrügge, Monday James och Erik Figueroa till mittfältare som Mikael Rynell och Nikolas Ledgerwood och slutligen anfallarna Erik Sundin, Mattias Adelstam och Luke Rodgers. För att nämna några.

Sammantaget rör det sig om ett dussin spelare, och fotbollskanalen.se ringer upp sportchefen Mats Jingblad för att fråga om den bakomliggande strategin. Han har nyss tillträtt sin nya post och anställningsavtalet kickade formellt sett igång på måndagen. Ändå har den förre HBK-ledaren hunnit med att bilda sig en uppfattning om verksamhetens uppbyggnad i stora drag.

ANNONS

- När det gäller truppen har vi ju suttit och gått igenom den och jämfört med Nanne (Bergstrands) önskemål inför nästa säsong. Han vill gärna ha 20 utespelare, plus minus någon, och två målvakter att tillgå och det är därför vi har behövt banta ganska rejält. Under 2013 har det funnits ungefär 28, 29 spelare i A-truppen. Kombinationen av den nya storleken och att vi vill göra plats för några nyförvärv medför de här förändringarna, säger Jingblad till fotbollskanalen.se.

Varför vill Bergstrand ha just 22 spelare sammanlagt?

- Skälet till det är framför allt att träningsgruppen ska vara väldigt givande för alla 22 spelare i samtliga moment. Plus att vi gärna ser att våra egna ungdomar ska kunna komma upp och träna med A-truppen med jämna mellanrum. Det blir ett smidigare flöde uppåt om man inte är för många i A-truppen som "blockerar" alla platser.

ANNONS

Nanne Bergstrand brukar ofta spela elva mot elva i matchlika situationer på träningarna också?

- Precis, och det är ytterligare en anledning till att 22 man passar bäst. Att vi sedan släppt så många beror på att om man gör en nystart och blickar framåt är det ju mest naturligt att först och främst titta på dem som har utgående kontrakt, det är där man har störst möjlighet att göra anpassningar och förändringar.

Kommer fler att få gå framöver?

- Det vet man ju aldrig, för imorgon kan det komma ett bud som vi måste ta ställning till. Men just nu tror jag inte att det blir många fler än de som vi redan tillkännagivit.

Flera tidigare startspelare har försvunnit under hösten, vad letar ni framför allt efter i transferfönstret?

- Jag vill inte kommentera enskilda individer eller positioner, då blir det bara en massa spekulationer. Men vi eftersträvar en bra balans i truppen. Vi vill ha ett par spelare på varje plats, så att vi inte hamnar i ett läge med fyra vänsteryttrar och ingen högerytter, om du förstår vad jag menar. Det ska vara rätt antal forwards, mittfältare och försvarare.

ANNONS

Söker ni etablerade spelare eller yngre förmågor?

- Det är en blandning. Vi vill stärka upp med några mer erfarna som verkligen kan hjälpa Hammarby att ta klivet upp i allsvenskan, men sedan ska vi även ha ungdomar givetvis. Men märk väl: Inte bara för att de är unga. De ska tillföra kvalitet också. För tillfället lägger vi det här pusslet och det finns några personer som vi tror kan förgylla tillvaron för Hammarby, men processen är inte i mål så därför kan jag inte säga så mycket mer om det.

Vilken sorts personlighets- och spelartyper är aktuella?

- Jag har svårt att säga något generellt. En matchvinnande forward fungerar kanske lite annorlunda än en mittback. Men Nanne har en manual som ligger till grund och underlättar vårt arbete. Där finns mycket information om alltifrån hur man ska agera vid olika situationer på planen, till vilka egenskaper som är viktiga för, låt säga, en innermitttfältare. En konkret sak är att vi söker yttrar med speed om de inte redan finns i våra egna led. Men det är egentligen bättre att du tar det taktiska och speltekniska med Nanne.

ANNONS

Du kommer direkt från Halmstads U19-sektion, har du en klar bild om hur väl Hammarbys ungdomsresurser står sig i jämförelse?

- Nej, jag har ännu inte hunnit titta närmare på träningar och så vidare. Däremot har jag sett några av killarna i internmatcher, och då syftar jag på Sebastian Ludzik, Viktor Nordin och Nicklas Lindqvist samt några till. De har sett väldigt bra ut, och det är ju spelare som nosat på A-laget under en tid, och Lindqvist har ju funnits med där uppe också. Sådana killar vill vi såklart gärna se i vår A-trupp framöver.

En som många fans hoppas kunna behålla är Robin Tranberg. Hur ser hans framtid ut?

- Vi är öppna för Robin hos oss, och det har lite med helheten att göra. Vilka som ska in och så vidare. Imorgon eller på onsdag ska jag sitta ned och prata med honom för att höra hur han ser på situationen.

ANNONS

Men vill ni ha kvar honom?

- Ja, i dagsläget vill vi absolut ha kvar Robin, men om det sedan blir så beror även på hur Nanne resonerar. Vi har inte haft diskussionen kring de här yngre killarna ännu, men det ska vi ha inom kort.

Du har precis börjat på ditt nya jobb. Hur lägger du upp schemat den kommande tiden?

- Det är mycket som är nytt och det primära fokuset handlar givetvis om att få spelartruppen på plats. Det är en process där jag jobbar mycket med bland andra vd Henrik Kindlund, och det primära målet är att ha det mesta klart när vi drar igång försäsongen i januari. Jag har även stöd av representanter från sportrådet, den scoutningsansvarige Mikael Hjelmberg och assisterande tränaren Carlos Banda. Vi är en stab som hjälps åt.

Då har du en hektisk månad framför dig?

- Det blir det ju. Sedan är det omöjligt att svara på om precis allt är klart. Vid nyår. Det är många bitar, men vi kommer att göra allt för att få ordning på dem.

ANNONS

Hur många nyförvärv kan supportrarna räkna med?

- Det har ju kommit två så här långt i form av Amadiya Rennie och Marko Mihajlovic. Sedan kanske det kan bli tal om ett par, tre till kanske. Vi får se om det blir några julklappar...

Publicerad 2013-12-02 kl 18:24
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto