POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Superettandoldisen bättre än superstjärnorna

Örebro SK:s Ahmed Yasin kan utses till Asiens bäste spelare före spelare som Manchester Uniteds Shinji Kagawa.
– Det är fantastiskt, och jag kan bara tacka det irakiska folket som har röstat. Jag är nog den mest omtalade personen i hela Irak just nu, det är ganska sjukt faktiskt.

Ahmed Yasins tillvaro har ställts på ända sedan han bestämde sig för att representera Iraks landslag. Tidigare mest uppmärksammad lokalt, talangvärvad från BK Forward till Örebro SK 2011 utan att ännu ha fått det där riktiga genombrottet i allsvenskan sedan dess. Men i Irak är han superstar, något som nyligen skildrades i ett reportage i fotbollsmagasinet Offside.

När FotbollDirekt når honom är han just hemkommen från West Asian Football Federation Championship i Kuwait – finalförlust mot Syrien men fyra nya landskamper, ett mål och två assists för Yasin.

- Det gick helt okej. Nu har jag en vecka på mig att vila och ladda batterierna hemma i Örebro, sedan sticker jag igen. Det är Gulfmästerskapen i Bahrain efter nyår, och det är att jämföra med EM i den delen av världen, så det är sjukt stort, säger Yasin till FotbollDirekt.se.

Och Yasin kommer av allt att döma få spela mästerskapen under ny förbundskapten. Brasselegendaren Zico, som lyft fram ÖSK-talangen i landslaget är på väg bort och de två huvudkandidaterna att ersätta är i dagsläget Sven-Göran Eriksson och Diego Maradona. Yasin beklagar att Zico lär lämna men inspireras av de möjliga ersättarna.

– Det har varit lite snurr, nu ska de ha ett möte nästa vecka och det är möjligt att Zico ändå leder oss i Gulfmästerskapen. Jag har lärt mig enormt mycket av honom, men det är bara att ta om det inte blir så.

– Vem jag föredrar av Maradona och Svennis? Vet inte, Maradona har man ju hört mer om, jag menar Messi jämförs hela tiden med honom så man fattar ju hur stor han var som spelare. Svennis har gjort fantastiska resultat och lett England, och det skulle förstås vara bra med en tränare jag kan prata svenska med. Vi får se hur det blir.

Medan polarna i ÖSK har fått tid att ta igen sig och fundera över det allsvenska debaclet så har det rullat på i ett för Yasin – en veckas ledighet efter allsvenskan, sedan landslaget, nu ledigt en vecka och sedan landslaget igen. Men anfallstalangen bara njuter.

– Det är tvära kast, nu är man hemma och det är vinter, nyss hade man landskamp och var svettig redan innan uppvärmningen hade börjat. Det blir bara en vecka ledigt nu men det får man ta. Gulfmästerskapet kommer bli det största jag upplevt i landslaget.

Och i karriären överhuvudtaget får man förmoda?
– (Skratt) ja det är nog större än svenska cupen, det kan jag nog slå fast.

Dessutom kan han få utmärkelsen "Asiens bästa spelare". När International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) låtit fansen rösta så har flera internationella superstjärnor gallrats bort, som Shinji Kagawa (Manchester United), Keisuke Honda (CSKA Moskva), Ji-Sung Park (Queens Park Rangers) och Yuto Nagamoto (Inter). Men Yasin är kvar som en av fyra kandidater att ta hem segern.

– Det är fantastiskt, och jag kan bara tacka det irakiska folket som har röstat. Jag är nog den mest omtalade personen i hela Irak just nu, det är ganska sjukt faktiskt.

Publicerad 2012-12-23 kl 20:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå