TV: Åtvidaberg tillbaka i allsvenskan: "Fantastiskt"

Det blev bara ett år i superettan.
Åtvidaberg är klart för allsvenskan nästa år efter 1-0 borta mot Gif Sundsvall.
-Det är fantastiskt, sade ÅFF:s Kristian Bergström till TV4 Sport.

8 034 åskådare såg till att det knappt fanns en tom stol på Norrporten arena i Sundsvall. På läktarna hade lokalpressen redan före matchen dessutom lagt ut löpsedlar som gratulerade "Giffarna" till spel i allsvenskan 2012.

Det var med andra ord upplagt för fest när ettan Gif Sundsvall tog emot tvåan Åtvidaberg på måndagskvällen. Och visst blev det fest - men det var klassiska "Åtvid" som stal den.

Hemmalaget prickade både stolpen och ribban före paus, hade en och annan boll som dansade farligt nära gästernas mållinje i andra halvlek.
Men Gif Sundsvall - som behövde en poäng för att säkra spel i allsvenskan nästa år - gjorde inte några mål.

Det gjorde Åtvidaberg.

Matchens enda fullträff kom efter ett anfall på högerkanten i 16:e minuten. Sundsvalls lagkapten Stefan Ålander lyckades inte få undan ett inspel, i stället hamnade bollen mitt framför fötterna på Åtvidabergs Oscar Möller som från nära håll gjorde 1-0.

Målet gav de tre poäng som behövdes för att göra Åtvidaberg klart för uppflyttning, trots att en omgång återstår.
-Det är minst lika skönt att vi tar oss tillbaka efter ett år, sade Kristian Bergström till TV4 Sport.

Den 37-årige mittfältaren med den känsliga vänsterfoten var nu för andra gången med om att ta sin moderklubb till allsvenskan. Och Bergström öppnade efter matchen för att han också följer med på nästa allsvenska resa.
-Jag har ett förslag från klubben som ligger och väntar, och det här gjorde det inte sämre.

Tränaren Andreas Thomsson försökte efter slutsignalen förklara vad som tog ÅFF tillbaka till högsta serien:

-Det är många delar. Vi har satt försvarsspelet bra, men ändå varit bra offensivt.
-Vi har haft kontinuitet, fick behålla stora delar av truppen och Magnus Eriksson har varit ett jättebra nyförvärv, fortsatte Thomsson.

Gif Sundsvall ligger nu tvåa och har fortfarande sitt avancemang i egna händer inför lördagens slutomgång. En poäng borta mot Jönköpings Södra räcker garanterat för att hålla jagande Ängelholm bakom sig och ta den andra direktplatsen till allsvenskan nästa säsong.