TV: Falkenberg och ÖSK till allsvenskan

Det var champagne, guldhattar och en massa glada supportrar bland de firande spelarna på gräsplanen.

Falkenberg firade årets skräll i svensk fotboll. Stadens lag är klart för allsvenskan!

Örebro och Falkenberg är klart för för allsvenskan.

Tidigt i våras anade knappast någon att Falkenberg skulle tillhöra topplagen i superettan. Men det gulvita laget från staden vid Ätran etablerade sig snart i tabellens översta skikt. Man snubblade till ibland under säsongen, men hittade rätt igen. 4—2 mot Ängelholm i sista omgången säkrade seriesegern, inför drygt 5 000 lyckliga åskådare på en närmast idyllisk idrottsplats.

Men matchen började illa för Falkenberg. I nionde minuten kunde Ängelholms Junes Barny slå en låg hörna direkt i mål — alldeles för enkelt. En mardrömsstart, inte minst för målvakten Otto Martler, som gjorde comeback efter en handskada.

Talangens första mål

Sedan radade Falkenberg upp chanser, medan molnen lättade och höstsolen tittade fram. Ängelholms målvakt Matt Pyzdrowksi tvingades till flera utmärkta räddningar.

I 44:e minuten kom 1—1. Bolltalangen Niclas Eliasson fick chansen i utkanten av straffområdet, och lyfte mycket snyggt in sitt första mål i superettan. Vilken timing av 17-åringen, som varit seriens assistkung med elva målgivande passningar!

- Vad spelar det för roll att man gjort en bra säsong, om man inte kliver fram i dag? Jag lade den i första hörnet. Målvakten trodde väl att jag skulle slå inlägg, säger Eliasson medan han firar bland supportrarna.

Eklund tystade

Sedan tog Falkenberg över och seglade ifrån till seger — och allsvenskan.

TT: Fanns det någon i Falkenberg som trodde på detta före säsongen?

- Nej. De flesta trodde att vi skulle kriga i botten. Men vi har gjort det bra. Hasse Eklund kom in med energi till laget och attityd i spelet. Vi är värda detta, säger 17-åringen glatt.

Alla öser beröm över årsfärske tränaren Hans Eklund. Men efter matchen tystade han spelarna och bad om ursäkt.

- Jag hade lovat att hålla klubben kvar i superettan, sade Eklund innan jublet bröt ut igen.

Han gav också spelarna lov att säga ordet de inte fått nämna under säsongen: Allsvenskan!

Flera kan lämna

Nu är frågan om tränaren och lagets stjärnor stannar i Falkenberg. Många större klubbar är ute efter namn som Eklund, Niclas Eliasson och skyttekungen Victor Sköld.

- Det är normalt när man presterar bra. Vi står kvar vid policyn att lyfta upp ungdomar, våra egna eller från andra klubbar i kommunen. Det blir inga fantasiköp. Vi vill bygga en stark ekonomi i klubben, lovar Pär Zetterberg, som nog ännu är klubbens mest kända namn.

Den förre landslagsstjärnan är nu en viktig ledare i sin moderklubb, bland annat som ledamot i styrelsen.

Falkenberg får sällskap till allsvenskan av Örebro, som slog Ljungskile med 1—0 och säkrade andraplatsen. Shpetim Hasani gjorde målet på straff i början av andra halvlek. Därmed får Örebro göra comeback i "finrummet" efter bara en säsong i superettan.

Publicerad 2013-11-02 kl 16:13