Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Domarbasen om tveksamma målet: "Hon gör vad hon tror är rätt"

Svenska Cupen

Rosengård avgjorde cupfinalen med ett tveksamt mål.
Linjedomaren som tog beslutet har därefter fått utstå hård kritik.
- Hon gör vad hon tror är rätt och vi kan inte begära mer, svarar domaransvarig Stefan Johannesson. 

7:56
Nästa

Avbryt
Försök igen

1-1 efter fulltid i cupfinalen mellan Rosengård och BK Häcken. I den 109:e minuten, i förlängning, gick Stefanie Sanders på avslut och Jennifer Falk stoppade bollen på väg mot nät. Frågan var alltså om hela bollen var över hela linjen.

Linjedomarens bedömning var att så var fallet och 2-1 hamnade på tavlan. Det blev sedan avgörande och Rosengård tog hem titeln.

Efteråt fick linjedomaren utstå stor kritik. Bland annat sa Häckens tränare Robert Vilahamn följande:

-  Det är samma linjedomare som gör exakt samma sak på vår straff förra matchen, som inte gav Stine (Larsen) en straff i den första matchen och tog bort Stines första mål som inte är offside - då blir det lite för många saker hon gör. Plus att hon visar ut mig, så då blir det väl så att det är första gången som jag faktiskt säger till att jag inte tycker den här linjedomaren är tillräckligt bra för att döma i damallsvenskan. Jag hoppas att hon aldrig mer dömer i damallsvenskan.

ANNONS

Stefan Johannesson, elitansvarig för domargruppen, menar att linjedomaren kände sig säker på att bollen är i mål.

- Vad jag har fått sagt till mig är att linjedomaren ropar: "Mål, mål, mål, bollen är inne" och Sara (Persson, huvuddomare) blåser mål. Hon står på linjen och tycker bollen är inne och skriker det direkt och då är det det som gäller.

I efterhand har domarteamet endast tillgång till bilderna från tv-produktionen och det är därför svårt att säga om beslutet var rätt eller inte.

- Jag tittar på samma bilder. Det som är jobbigt för dem är ju att det finns inga bevis för bu eller bä. Det är alltid skönare om man kan konstatera att antingen var det rätt eller fel. Men hon står ju på linjen och det är hon som kan avgöra det bäst såklart. Hon är ju säker där och då. Man kan inte säga att: "Det kan du inte säga". Hon tycker så och då är det så, säger Johannesson.

ANNONS

Att detta skulle leda till att domaren i fråga inte får döma i damallsvenskan i fortsättningen är inte ett alternativ i nuläget.

- Nej, det blir ju bara en dialog. Vi förstår ju känslor över ett sådant här mål och i en cupfinal på övertid men det är ju till viss mån sagt i affekt. Sedan kommer vi säkert ha samtal där vi pratar och alla får säga sitt, men utgångspunkten är ju att vi inte kan göra mer än att hon konstaterar att det är mål. Det har ju inget med att hon inte ska få döma att göra. Det är sagt i affekt. Hon gör ju vad hon tror är rätt och vi kan inte begära mer. Vi har ju inga hjälpmedel och då kommer vi hamna i de här situationerna.

Publicerad 2022-05-27 kl 13:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto