POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVENSKA CUPEN

Fansen uppmanar till bojkott av cupfinalen: "Är horribelt"

Foto: Bildbyrån.

Peking Fanz bojkottar finalen av svenska cupen.
Anledningen är att matchen spelas på en vardag klockan 16.
- Jag hade inte ens hunnit gå om matchen spelats i Norrköping säger organisationens ordförande Michael Kihlmann till Fotbollskanalen.

Skärtorsdagen den 13 april klockan 16.00 på Jämtkraft Arena i Östersund är det avspark för finalen av svenska cupen 2017. Men matchen kommer att spelas utan några representanter från Norrköpings största supporterklubb, Peking Fanz, på plats.

På sin hemsida skriver supporterklubben att man på grund av att avsparken ligger på en vardag klockan 16 väljer att bojkotta matchen, och man uppmanar samtidigt andra IFK-supportrar att göra samma sak. Sträckan mellan Norrköping och Östersund är 72 mil och skulle ta ungefär åtta timmar att köra.

”Detta är inget annat än en extremt supporterfientlig inställning från vårt förbund och det vi kan göra för att visa vårt missnöje är helt enkelt att uppmana er alla IFK:are att inte gå på matchen”, skriver man.

När Fotbollskanalen ringer upp organisationens ordförande Michael Kihlmann utvecklar han beslutet.

- Att man överhuvudtaget väljer att lägga en final på en vardag är i sig helt horribelt kan jag tycka. Att man dessutom väljer att lägga den klockan 16 en vardag, då undrar man vad man har för mål med cupen överhuvudtaget, när man nu hittat ett upplägg som de flesta verkar ganska nöjda med. Det är det här vi kan göra för att visa vårt missnöje, säger han.

Lars Helmersson är Tävlingschef på Svenska Fotbollförbundet. Det är Tävlingskommittén som i samråd med Svensk Elitfotboll kommit fram till speldatum och avsparkstid.

- Det här är jätteviktiga signaler som kommer och det måste vi plocka med oss naturligtvis, inför kommande tävlingar, säger han till Fotbollskanalen, gällande supportrarnas missnöje.

Han förklarar att man kom fram till datumet 13 april på grund av att det finns få lediga speldagar att välja på under våren och att man ville spela finalen i anslutning till en helgdag.

- Tidigare har cupfinalen spelats i maj och det har varit en utgångspunkt att vi önskat det. Men det var i samråd med Sef som vi hittade det här alternativet i stället för att få ihop det och inte få en situation i maj där vi inte kunde hantera antalet speldagar. Det är orsaken till att den placeras in i påskhelgen. Men också för att kunna hantera det allsvenska spelschemat i april, det är därför det hamnar på torsdagen och inte på fredagen.

I Norrköpings fall blir det väldigt svårt att hinna ta sig till Östersund.
- Naturligtvis har jag förståelse för de synpunkter som kommer från Norrköpings supportrar, inte minst med tanke på den situation som uppkommer med en lång bortaresa av det här slaget. Det är något vi får plocka med oss, speciellt nu när det är så uppenbart att intresset kring cupen växer för varje år. Då är det jätteviktigt att lyssna på inspelen. Avvägningen blir alltid mot det allsvenska spelschemat, vi har så oerhört få speldagar att jobba med, det är tolv omgångar på vårsäsongen, tillsammans med de blockeringar av Fifa-datum och annat som finns.

Har tv-tiderna påverkat beslutet?
- Ytterst är det vi som står som arrangör, men naturligtvis plockar vi in de synpunkter som finns från sändande bolag.

Att matchen spelas på skärtorsdagen och att det således är röd dag dagen därpå har dock mindre betydelse för Norrköpings supportrar.

- Det spelar ingen roll. Folk jobbar ändå. Jag jobbar till exempel och hade inte haft möjlighet att se på matchen om den varit i Norrköping heller. Det ska läggas på en helg, säger Michael Kihlmann.

Hur många är ni som uteblir?
- Jag har ingen aning, vi hade försökt få iväg en buss i alla fall så det hade inte varit så många oavsett, men det spelar egentligen ingen roll, det är symboliken det handlar om. Om man vill ta cupen på allvar då får man faktiskt ta och göra det också.

Har ni varit i kontakt med förbundet?
- Nej det har vi inte och det har inte funnits någon anledning till det egentligen heller. De har satt sitt datum och sina tider. Man har hittat ett koncept när det gäller svenska cupen och säljer tv-tider. Då har man prioriterat bort fotbollen för hockeyn, till exempel, viket gjort att det varit helt idiotiska avsparkstider under åttondels- och semifinaler också.

Publicerad 2017-03-23 kl 08:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå