FEM SPANINGAR: ”AIK kommer kravla sig vidare till kvartsfinal"

STOCKHOLM. AIK slog Syrianska med 2-1 i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

I spelaren ses Ahmed Yasins 2-1.

Slarvigt AIK i slutet av första halvlek
Det var Syrianska som skapade den första stora farligheten, när Seth Hellberg blev helt ren i straffområdet i sjunde minuten. Men utöver den situationen var det AIK som inledde bäst och offensivt såg man piggt ut till en början. Man fick in 1-0 enligt plan, men en bit in i halvleken åt sig Syrianska in i matchen och ganska mycket av det kan nog kopplas till att AIK tillät sin motståndare att göra det. För ”Gnaget” agerade helt plötsligt ganska slarvigt med bollen. Flera spelare misslyckades med enklare passningar och onödiga misstag gjordes. ”Vi har haft lite för bråttom i vårt spel. Vi behöver mer tålamod”, beskrev anfallaren Henok Goitom för C More i paus.

AIK gjorde jobbet - inte mer än så
I den andra halvleken inledde AIK piggt igen. 2-1-målet kom tidigt och de svartgula var nära fler nätkänningar därefter. Hemmalaget dominerade också bollinnehavet, men Syrianska stack upp i några vassa omställningar och var nära en kvittering på en frispark från Sebastian Rajalakso (som sköt i ribban). Överlag är det inget snack om att AIK var det bättre laget och förtjänade att vinna, men segern var inte helt given trots allt. Den allsvenska guldkandidaten gjorde sitt jobb, men inte mycket mer än så. Lyckligtvis för AIK har de en inte allt för skrämmande grupp att ta sig an, och man ska kunna kravla sig vidare till kvartsfinal även om spelet ser ut så som det gjorde i dag.

Debut för Tarik Elyounoussi
Nyförvärvet från Olympiakos byttes in i den 62:a minuten, och spelade i tvåmannaanfallet med Henok Goitom. Hann, av förklarliga skäl, inte visa upp sig särskilt mycket i tävlingsdebuten för AIK, men hade pigga fötter och hans insats skvallrar i alla fall lite om att han har den där fina tekniken som han beskrivs ha. Ordnade en farlig frispark i 67:e minuten efter att ha snurrat till det för en motståndare.

Olssons passning!
När AIK var som bäst offensivt i inledningen av den första halvleken var det ur min synvinkel främst tre spelare som stack ut; Henok Goitom, Nicolas Stefanelli och Kristoffer Olsson. Den sistnämnde bjöd bland annat på en riktigt läcker assist till 1-0-målet. En lång pass längs med marken skar igenom hela Syrianska och gav Goitom fritt läge att rulla in bollen i nät. Det är absolut allsvensk toppklass på Olssons sätt att hantera bollen och att han i år får en mer offensiv roll på mittfältet, i och med Enock Kofi Adus intåg, kommer göra AIK gott. Kan bli ett av allsvenskans stora utropstecken under 2018. Kanske säljs han redan i sommar?

Bra inramning för att vara cuppremiär
Statusen på svenska cupen har höjts något enormt sedan gruppspelsfasen på våren infördes och i dag kom 8000 personer till Tele2 Arena för att se den här matchen. Även om det finns en charm i ett fullsatt och kylslaget Skytteholms IP i cupgruppspelet är det ändå de större arenorna som klubbarna måste försöka sälja ut för att lyfta cupen ännu mer - och dagens publiksiffra och inramning är ett tecken på att det arbetet går framåt. Vi snackar så klart inte om att det var Stockholmsderby-elektricitet på läktarna, men de svartgula supportrarna höll igång ganska bra och för att vara en cupmatch mot ett division 1-lag var det här ett arrangemang värdigt cupen.

Publicerad 2018-02-17 kl 16:38