FEM SPANINGAR: "Tanken av att inte låta AIK gå vidare räckte som bränsle"

Både AIK och Djurgården är utslagna ur svenska cupen.

2:48

Avbryt
Försök igen

ALLT SKULLE AVGÖRAS
Hammarby, AIK och Kif Örebro kunde alla ta sig vidare till semifinal i svenska cupen.

Förutsättningarna var följande. Hammarby toppade grupptabellen på fyra poäng, följt av Kif Örebro och AIK på tre poäng där Örebro hade bättre målskillnad.

Hammarby tog emot Kif Örebro på hemmaplan. Vid Bajen-seger skulle fjolårets mästare kvalificera sig till slutspel. Vid kryss eller förlust hade AIK chansen att ta sig vidare. Men AIK kunde bara ta sig vidare genom en seger mot redan utslagna Djurgården. Om Kif Örbro skulle slå Hammarby samtidigt som AIK vann mot Djurgården skulle det avgöras på målskillnad.

Trots att AIK gjorde många rätt räckte det inte hela vägen till semifinal. Hammarby slog Kif Örebro med 5-2 vilket innebär att det är "Bajen" som tar sig vidare från grupp tre.

ETT FYSISKT DERBY
Det saknades inte känsla och passion när Djurgården mötte AIK på Grimsta. Trots att Djurgården redan hade gått miste om chansen att ta sig vidare i svenska cupen så tycktes tanken av att inte låta AIK gå vidare räcka som bränsle.

AIK å andra sidan hade allt att spela för. Trots ett tidigt baklängesmål fortsatte man testa nya anfallsvägar och efter 18 minuter kom kvitteringen och sedan gick man för segern.

Men i det stora hela var det en jämn drabbning. Inte helt förvånande eftersom Djurgården precis klarade sig undan nedflyttningskval i fjol och AIK kammade hem elitettan.

Det small ordentligt på sina håll och stenhårda dueller fanns det gott om. I pausintervjun tyckte Djurgårdens Therese ”Sessy” Åsland att AIK körde citat ”fulspel”.

MATCHENS HÄNDELSE
Moa Sjöström hade testat något skott tidigare under matchen men siktet var inte helt rätt inställt. Men i matchminut 18 slog hon till. Det var inte vackert - men ack så viktigt. Bollen skulle bara in och det såg Sjöström till att fixa.

Kvitteringen höll matchen vid liv och gjorde att AIK:s cupdröm kunde leva lite längre. Vid samma tidpunkt i matchen låg Hammarby under på Kif Örebro på Kanalplan.

FRÅGETECKNET
Hur gick det med Stinalisa Johansson?

Djurgårdens Stinalisa Johansson skadade sig efter knappt tio minuter. Exakt vad som hände var svårt att se, men det var i samband med en närkamp med AIK:s lagkapten Jenny Nordin som Johansson föll till marken.

Hon tog sig om foten och det såg ut att göra ordentligt ont. Johansson är en viktig spelare för Djurgården och har även varit frekvent i det svenska U23-landslaget.

MATCHENS SPELARE
3. Moa Sjöström. Kvick och inblandad i så gott som alla anfallsspel. Krigade in kvitteringen i första halvlek vilket blev viktigt för AIK.

2. Therese ”Sessy” Åsland. Liksom tidigare cupmatcher drog Åsland ett tungt lass på innermittfältet. Gav hundra procent i varje duell.

1. Matilda Plan.  Djurgårdens lagkapten tog inte bara stort ansvar i försvarsspelet. Hon visade stor vilja på fasta situationer offensivt och tryckte dit 2-2 i slutet av andra halvlek.