HIF vidare till svenska cupen-gruppspel - Muhsin dubbel målskytt mot Rosengård

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Helsingborgs IF tog sig planenligt vidare i svenska cupen.
FC Rosengård 3-0-besegrades på bortaplan efter ett ledningsmål av Amin Al Hamawi och två fullträffar av Amar Muhsin.

Division 2-laget FC Rosengård tog emot superettans krislag Helsingborg hemma på Malmö IP i svenska cupens andra omgång. HIF ställde upp med delar av sin ordinarie startelva och tog efter en trög matchstart ledningen i den 22:a minuten.

Simon Bengtsson spelade fram Amin Al Hamawi och anfallaren avslutade behärskat inifrån straffområdet. Wilhelm Loeper var nära att utöka ledningen ett par minuter senare men Jesper Andersson sträckte ut och räddade vänsteravslutet.

FCR-målvakten parerade också Loepers frispark en stund senare, och på returen sköt Amar Muhsin över från öppet läge. Hemmalagets bästa målchans i första halvlek hade Jonathan Ekendahl på en lurig frispark som Kalle Joelsson tippade till hörna.

Ett par minuter innan pausen fick Muhsin ett nytt jätteläge, men lättade bollen över ribban. HIF stod knappast för en övertygande halvlek men behöll ledningen till halvtidsvilan.

Sedan gick tog det bara 90 sekunder av den andra halvleken innan 0-2-målet kom. Muhsin visade elegans och kyla i straffområdet när han med ryggen mot mål satt bollen i nät. Några minuter senare hade Muhsin ytterligare en målchans men skottet gick strax över ribban. HIF spelade upp sig och började dominera mot tröttkört Rosengård, som spelade match så sent som i söndags.

Loeper och Adam Hellborg hade varsitt skott som gick burgaveln, innan Muhsin gjorde sitt andra mål för kvällen i den 69:e minuten. Under de avslutande 20 minuterna hade HIF flera klara målchanser och en frispark i ribban från Charlie Weberg, medan FCR åstadkom ett stolpskott i slutskedet.

Resultatet skrevs till 3-0 i Helsingborgs favör. Det innebär att Skåneklubben är klar för svenska cupens gruppspel nästa år.

- Bra jobb. Vi sa innan matchen att vi vet att de (HIF) åkt ut i snarlika lägen för ofta. Den här omgången är alltid lite "krigig", säger HIF-tränaren Stuart Baxter.

- Vi tar ledningen med 1-0, sedan är det lite slött. Vi stänger av lite grann, tar inte vara på chansen att spela ut ordentligt. Vi ändrar på ett par saker till andra halvlek och jag tycker att vi gör ett bra genomfört jobb i den, fortsätter han.

Behövde du höja rösten i paus?
- Lite. Men det är bara för att jag tycker att vi är bättre än de andra 20 minuterna. Jag tycker att vi är bättre och vi visade att vi är bättre. En som jag tyckte var mycket bättre i andra halvlek var "Gaggi" (Ervin Gigovic). Han är riktigt bra där, tycker jag.

HIF-kaptenen Kalle Joelsson:

- Det var en bra match från vår sida. Vi hade ett jobb - att vinna - så vi kan spela i cupen nästa år. Det tycker jag att vi gjorde med bra kontroll, säger Joelsson och fortsätter om Baxters halvtidskritik:

- Andra halvlek tycker jag att vi kontrollerar på ett bra sätt och kommer till många målchanser - kan nästan vinna med fler mål. Men som du säger var första halvlek lite sisådär, men i andra halvlek tycker jag att vi bevisar att vi har kontroll på det.

FC Rosengård: Andersson - Roos (utbytt 62'), Grimbe, Fridlund, Mawana, Yeboah Addae, Ekendahl (K) (utbytt 77'), Avdic (46'), Backaliden (62'), I. Olsson, Abdulla (70').

Byten: Carlsson (46'), Legiec, Bernasko Appu (62'), Berisha (70'), Raic (77').

Helsingborgs IF: Joelsson (K) - Landgren, Weberg, Hellman - Loeper, Gigovic, Jönsson, Hellborg, Bengtsson (utbytt 72') - Al Hamawi (46'), Muhsin (72').

Byten: Ring (46'), D. Olsson, Lima (72').

Gula kort: Yeboah Addae (29').