POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVENSKA CUPEN

Klassiska klubben missar svenska cupen två år i rad - efter slarv och "bugg" i systemet: "Bra att du väckte oss"

Foto: Bildbyrån.

Slarv från den egna klubben – och ett regelverk som inte är anpassat till nutiden.
Åtvidabergs FF spelar inte svenska cupen i år, men inte heller 2019/2020.
- Det var bra att du väckte oss, säger Tjonne Andersson, tävlingsansvarig på Östergötlands FF, till Fotbollskanalen.

I dagarna har den andra omgången av svenska cupen spelats. I den rundan har elitlagen från allsvenskan och superettan klivit in – och vinnaren tar sig vidare till gruppspelet.

I omgången innan, omgång 1, deltog 64 distriktslag från landets olika distrikt. Men ett noterbart lag saknades under årets turnering. Klassiska Åtvidabergs FF, ”Bruket” kallat, som så sent som 2015 spelade i allsvenskan och i fjol åkte ut ur superettan, kom inte till start. Och faktum är att man inte får spela nästa år heller.

Anledningen är en kombination av slarv från ÅFF och att Östergötlands FF:s system att kvalificera lag till den första omgången inte är anpassat till det nuvarande sättet man spelar dagens svenska cupen.

I Svenska Fotbollförbundets tävlingsföreskrifter för svenska cupen 2018/2019 står att:

”Samtliga föreningar i Allsvenskan och Superettan år 2018 (SEF-lag) samt 64 föreningar som utses av SDF:en (SDF-lag) har rätt att delta i Svenska Cupen, herrar, 2018/2019.”

Alla olika SDF, specialidrottsdistriktsförbund, har olika antal platser att fördela på lag som går in i den första omgången. I Östergötlands fall är det tre lag. De tre lagen tas fram genom Danske Bank Cup, ett typ av distriktsmästerskap för lagen i division ett och neråt, och det är föregående års cupresultat som ligger till grund för vilka lag som får spela svenska cupen det nästkommande året.

Alltså: De tre främsta lagen i Danske Bank Cup 2017 kvalificerade sig för svenska cupen 2018/2019. Och de tre främsta lagen i årets Danske Bank Cup kvalificerar sig för svenska cupen 2019/2020. Åtvidaberg, som förra året spelade i superettan, hade alltså behövt spela Danske Bank Cup redan i fjol, för att vara på den säkra sidan om man åkte ur serien och därmed miste sin direktplats.

Det gjorde inte ÅFF, som är sist i division ett södra, vilket inte är speciellt märkligt. Men man har heller inte anmält sig till årets cup, vilket gör att man inte kan spela i svenska cupen nästa år heller.

Krångligt? Det beror på att Östergötlands FF själva inte ställts inför situationen tidigare – och efter många samtal till personerna på kansliet står klart att regelverket kan behöva att skrivas om för att samspela bättre med svenska cupen.

- Det var bra att du väckte oss. Vi får titta över och se om vi kan hitta någon annan framkomlig väg, säger Tjonne Andersson, tävlingsansvarig på Östergötlands FF, till Fotbollskanalen.

- Åtvidaberg har ingen friplats till årets svenska cupen eftersom de inte har en plats i superettan längre och då de själva valde att inte spela vårt distriktskval förra året. Det släpar ju ett år, det blir lite tokigt det där.

Så även om de spelade i superettan förra året så skulle de spelat i Danske Bank Cup? För årets pågår ju nu, det spelas ju inte efter säsongen.
- Om de ville spelat i svenska cupen så skulle de ju egentligen varit med i Danske Bank Cup, ja.

Det låter som någon slags fel i systemet.
- Det kan det vara och vi har aldrig ställts inför det här. Vi brukar ju inte ha så mycket Östgötalag som åker ur den andra högsta serien. Å andra sidan har inte Åtvidaberg visat något större intresse för att vara med i distriktscupen.

Hade de stannat kvar så hade de haft en direktplats, och då hade de fått spela Danske Bank Cup mest ”utifall att”.
- Just det. Det är en liten bugg där som vi får titta över. Men det är inget vi kan göra åt nu.

När Fotbollskanalen först kontaktade Åtvidabergs FF för att få svar på frågan varför de inte spelade i svenska cupen i år gavs svaret att man helt enkelt glömt att anmäla sig.

- Det är sorgligt. Det kommer aldrig att hända igen, konstaterade Ingvar Gustavsson, som är ordförande.

Men skulden går alltså inte att lägga helt på ÅFF. En kombination av en ”bugg” i kvalificeringssystemet – och slarv under året, gör alltså att ÅFF missar svenska cupen två år i rad.

- Det var ju tråkigt att höra, naturligtvis, säger Gustavsson.

Hur tänker du kring att ni på något sätt faller mellan stolarna för årets turnering?
- Det är ju också bedrövligt. Om nu någon gjort en miss ska vi inte lida för det ett år till, det tycker inte jag. Det är förskräckligt.

Publicerad 2018-08-24 kl 18:35
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto