SVENSKKOLLEN: "Kalle Staket" hyllas: "Blivit en markant profil på rekordtid"

Svenskkollen (Herr)

Det var en fin vecka för Danmarks-svenskarna.
Allra mest glänste Karl-Johan Johnsson som nu hyllas i dansk press.
Här är veckans Svenskkollen.

OBS! Siffrorna efter spelarnas namn och klubblag anger tävlingsmatcher(cup/liga) och antalet gjorda mål. För målvakter är det antalet hållna nollor istället för mål. För att vara med i Svenskkollen ska man spela i en högstaliga, eller i en andraliga i England, Italien, Spanien eller Tyskland. Spelare som är låsta till ett annat landslag är inte med på listan.

AUSTRALIEN

Ola Toivonen, Melbourne Victory – 9/5
Äntligen seger, lagets andra efter åtta ligaomgångar. 1-0 mot Perth Glory. Toivonen spelade hela matchen.

BELGIEN

Isaac Kiese Thelin, Anderlecht – 9/1
Hoppade in sista halvtimmen, i tvåmålsunderläge, mot Oostende (2-3). Anderlecht ligger på elfteplats i ligan efter 17 omgångar. 18 poäng till förstaplatsen.

Benjamin Nygren, Genk – 4/1
Inte i truppen i veckans två matcher. Har inte spelat i ligan på fyra månader, och han har under tiden bara spelat en cupmatch.

Mikael Lustig, Gent – 23/0
Startade mot Saint-Étienne i EL (0-0), sent inhopp i ligan mot Kortrijk (2-0).

Gustav Engvall, KV Mechelen – 6/2
Fortsätter att försöka spela sig i form efter skadan. 10-15 minuter långt inhopp mot Royal Antwerpen (0-1).

Erdin Demir, Zulte Waregem – 0/0
Fortsatt petad ur matchtrupperna.

BOSNIEN

Bahrudin Atajic, Mladost Doboj Kakanj – 16/1
Inte med mot Zrinjski (1-1), oklart varför.

Valmir Berisha, Velez Mostar – 11/3
Hoppade in sista minuterna mot FK Radnik Bijeljina (1-0). Hans blott andra ligamatch sedan slutet på september.

CHILE

Erik Figueroa, Unión La Calera – 13/0

Fortsatt inga matcher i Chile på grund av protesterna i landet.

CYPERN

Linus Hallenius, Apoel – 15/4
Från start mot Dudelange (2-0) i EL, kvar på bänken mot Omonia Nicosia (0-0) i ligan. Segern mot Dudelange gör att Apoel går vidare från gruppspelet.

Nahir Besara, Pafos – 11/1
Vidare i cupen mot Ayia Napa (3-0), men ny förlust i ligan (0-1 mot Doxa). Besara startade bägge matcherna.

DANMARK

Patrik Carlgren, Randers FC – 17/6 nollor
3-0-seger mot Sönderjyske. Carlgren höll nollan och fick 3/6 i betyg hos BT.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn – 24/1
90 minuter mot Lugano (1-0) i EL följdes upp av 90 minuter mot Bröndby (2-1) i ligan. Ekstrabladet gav 3/6 i betyg för ligamatchen, BT 4/10.

Sotirios Papagiannopoulos, FC Köpenhamn – 26/0
Startade veckans bägge matcher: Lugano (1-0) och Bröndby (2-1). Ekstrabladet gav 4/6 i betyg för Bröndbymatchen, BT 6/10.

Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn – 18/6 nollor
Fin vecka. Höll nollan mot Lugano (1-0) och var en av de bästa på plan i Köpenhamnsderbyt (2-1 mot Bröndby). Ett par riktigt starka räddningar, där han fick 5/6 i betyg hos Ekstrabladet och 9/10 hos BT (bäst i laget). Ekstrabladet kallade svensken för "Kalle Staket" i rubrik och hyllade målvakten med att skriva att han "på rekordtid blivit en markant profil i FCK".

Joel Andersson, FC Midtjylland – 19/0
Startade och gjorde en assist i 2-1-segern mot Silkeborg. 3/6 i betyg hos Ekstrabladet.

Jens Cajuste, FC Midtjylland – 14/1
Kvar på bänken i lagets sjunde raka seger (2-1 mot Silkeborg).

Simon Tibbling, Bröndby – 12/1
Inhopp sista tio minuterna mot FCK (1-2).

Simon Hedlund, Bröndby – 25/3
En assist till 1-0-målet, men 1-2- förlust mot FCK. Hedlund hade ett 2-1-mål i nät, men det blev tvivelaktigt, eller felaktigt, bortdömt för offside. 4/6 i betyg hos Ekstrabladet, 7/10 hos BT.

Johan Larsson, Bröndby – 8/0
Fick cirka 70 minuter på sin vanliga höger vingbacksplats, men hade ännu en gång svårt att imponera. 2/6 i betyg hos Ekstrabladet, 4/10 hos BT. Vald till matchens sämsta hos Tipsbladet.

Jacob Rinne, Ålborg BK – 18/6 nollor
Vilades i cupen (3-0 mot Köge), startade mot Hobro (1-1). Släppte in ett mål efter hörna, och fick 3/6 i betyg hos Ekstrabladet.

Niklas Backman, Århus – 15/0
Bra start av Backman mot Esbjerg (2-1). 3/6 i betyg hos Ekstrabladet, 7/10 hos BT.

William Eskelinen, Århus – 12/6 nollor
Femte raka starten, femte raka segern för Eskelinen, denna gång mot Esbjerg (2-1). 4/6 i betyg hos Ekstrabladet, 6/10 hos BT.

Shkodran Maholli, Silkeborg – 14/2
Har haft skadeproblem hela hösten och kommer nu inte att spela de avslutande matcherna 2019.

Anel Ahmedhodzic, Hobro (Utlånad från MFF) – 17/1
Bäst på plan mot Ålborg (1-1) enligt Ekstrabladet, som gav svensken 5/6 i betyg. Räddade bland annat en boll på mållinjen. Han berättade för Fotbollskanalen att han nog stannar kvar i Hobro i vår, trots intresse från andra klubbar och ägande klubben MFF, såvida det inte kommer ett väldigt bra alternativ.

EGYPTEN

Amor Layouni, Pyramids – 5/1
Två inhopp: mot Aswan (2-2) i ligan och mot Enugu Rangers (3-1) i CAF Confederations Cup, Afrikas motsvarighet till Europa League. Gjorde matchvinnande 2-1-målet mot Enugu Rangers i minut 83, när han kom löpande i straffområdet och drog in bollen i bortre hörnet.

ENGLAND

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United – 15/1
Vilades mot Astana (1-2) i CL, startade och blev målskytt mot Aston Villa (2-2) i ligan. Fick femmor och sexor i betyg hos de flesta brittiska medier, på en tiogradig skala.

Pontus Dahlberg, Watford – 0/0
Inte nära matchtruppen.

Emil Krafth, Newcastle – 7/0
Trots DeAndre Yedlins skada är Krafth kvar på bänken. 2-2 mot Manchester City.

Kristoffer Nordfeldt, Swansea – 3/1 nollor
Reservmålvakt i veckans bägge matcher.

Kristoffer Peterson, Swansea – 9/1
Anses nu ha acklimatiserat sig och får starta för Swansea i ligan, både mot Huddersfield (1-1) och Fulham (1-2). Utbytt med 20 respektive 30 minuter kvar. Han fick 5/10 i betyg av Wales Online för insatserna.

Pontus Jansson, Brentford – 19/0
En vecka med kontraster. Först 0-1 mot Blackburn, sedan 7-0 mot Wigan. Jansson startade bägge matcherna.

Niclas Eliasson, Bristol City – 16/1
Inhopp i halvtid i tvåmålsunderläge mot West Brom (1-4), och fick 6/10 i betyg hos Bristol Post. Gjorde sedan en riktigt fin start mot Huddersfield (5-2). Ett mål, en assist, och inblandad i ett självmål framåt – allt i första halvlek. Bäst på plan. 9/10 i betyg hos Bristol Post. Har på 677 minuters speltid i ligan gjort ett mål och sju assist.

Kerim Mrabti, Birmingham City – 8/0
Inte i truppen i någon av veckans matcher.

Ken Fagerberg, TB Tvöroyri - 11/0
Ligan på Färöarna är färdigspelad för i år.

FRANKRIKE

Jack Lahne, Amiens – 1/1
18-åringen fick göra Ligue 1-debut i lördags. Forwarden hoppade in i den 82:a minuten borta mot Marseille, vid ställningen 1-4. Lahne reducerade fyra minuter senare, och blev då säsongens yngste målskytt i den franska högstaligan (18 år och 37 dagar gammal).

Jakob Johansson, Rennes – 0/0
Mittfältaren har ådragit sig en ny korsbandsskada och kommer bli borta i flera månader.

GIBRALTAR

Iljas Ahmedov, Europa Point FC 7/0
Startade när Europa Point åkte på en riktig snyting mot St Joseph's FC i lördags. Laget föll med 5-0.

GREKLAND

Mattias Johansson, Panathinaikos – 11/0
Högerbacken spelade hela matchen när Panathinaikos slog Asteras Tripolis med 1-0 i söndag. Blev varnad i den 80:e minuten.

Niklas Hult, AEK Aten – 6/0
Vänsterbacken missade senaste matchen men var tillbaka mot Ofi i lördags. Dock fick Hult nöja sig med en bänkplats.

Pontus Wernbloom, Paok – 0/0
Jobbar för att ta sig tillbaka från en långtidsskada. Var inte med i truppen i senaste matchen.

Rasmus Sjöstedt, Panetolikos – 7/1
Tillbaka efter avstängning, men fick nöja sig med en bänkplats i 3-0-förlusten mot Panionios i lördags. Spelade i tisdagens cupmöte med Ialisos, seger 5-1.

Admir Bajrovic, Panetolikos – 10/4
Forwarden fick hoppa in i den 61:a minuten i ligamatchen mot Panionios. I tisdagens cupmöte med Ialisos stod Bajrovic för dubbla mål i 5-1-segern, och laget gick vidare till åttondelsfinal med totalt 9-1.

Daniel Larsson, Aris – 13/2
Larsson fick göra sin första start för säsongen efter målet senast - och tackade för förtroendet på bästa sätt. Forwarden satte Aris enda mål i 1-1-mötet med Lamia.

Daniel Sundgren, Aris – 14/0
Högerbacken var tillbaka efter sin sjukdom men satt på bänken under hela matchen mot Lamia.

ISLAND

Sebastian Starke Hedlund, Valur – 29/0
Den isländska ligan är slutspelad.

Marcus Johansson, IA – 25/0

ISRAEL

Sylvin Kayembe, Hapoel Ironi Kiryat Shmona – 0/0
Utanför truppen när hans lag föll med 1-0 hemma mot Maccabi Tel Aviv i lördags.

ITALIEN

Robin Olsen, Cagliari (utlånad från Roma) – 12/3
Avstängd och missade matchen mot Sampdoria (seger med 4-3) i måndags.

Dejan Kulusevski, Parma (utlånad från Atalanta) – 15/3
19-åringen spelade hela matchen när Parma föll med 1-0 hemma mot Milan i söndags.

Riccardo Gagliolo, Parma – 13/0
Svensk-italienaren spelade vänsterback, och hela matchen, mot Milan.

Albin Ekdal, Sampdoria – 15/0
Mittfältaren startade i 4-3-förlusten mot Cagliari i måndags men blev utbytt i den 74:e minuten.

Mattias Svanberg, Bologna – 8/0
Mittfältaren fick hoppa in i den 63:e minuten i bortasegern mot Napoli i söndags. Var på planen när Sansone skickade in det avgörande 2-1-målet.

Ken Sema, Udinese (utlånad från Watford) – 12/1
Mittfältaren är skadad just nu.

Svante Ingelsson, Pescara (utlånad från Udinese) – 4/0

Mittfältaren satt på bänken, och blev inte inbytt, när Pescara föll med 3-1 mot Perugia i söndags.

Samuel Gustafson, Cremonese – 3/0
Mittfältaren satt på bänken under hela matchen när Cremonese kryssade (0-0) mot Livorno i lördags.

Samuel Armenteros, Benevento – 10/2
Forwarden stod utanför truppen när Benevento slog Venezia med 2-0 på bortaplan i lördags. Laget leder Serie B med nio poäng.

Marcus Rohdén, Frosinone – 7/0
Mittfältaren startade i 4-0-segern över Empoli i lördags och bjöd på en assist. Blev utbytt i den 74:e minuten.

JAPAN

Emil Salomonsson, Sanfrecce Hiroshima – 26/2
Utanför truppen mot Shonan Bellemare (1-0-förlust). Sanfrecce Hiroshima ligger på sjätteplats med en omgång kvar av ligaspelet.

KANADA

Alexander Achinioti Jönsson, Forge FC, 0/0
Den kanadensiska ligan är färdigspelad.

Simon Adjei, York9 FC, 0/0
Säsongen är över för York9 FC. Kan möjligen ha avslöjat att han blir kvar i klubben nästa säsong. "Ser fram emot att vara tillbaka 2020", skrev han på Instagram.

NEDERLÄNDERNA

Sam Larsson, Feyenoord – 22/5
Hoppade in i den 69:e minuten när Feyenoord vann med 1-0 mot Zwolle. I torsdags svarade han för en assist innan han blev utbytt med dryga 20 minuter kvar i 2-2-matchen mot Rangers i Europa League. Laget ligger på sjundeplats i Eredivisie.

Simon Gustafson, Utrecht – 15/4
Spelade 90 minuter och tilldelades en varning när Utrecht föll med 1-0 mot RKC Waalwijk.

Sebastian Holmén, Willem II – 11/0
Mittbacken spelade hela matchen när Willem II vann med 4-0 mot Spara Rotterdam. Willem II är nu ligafyra.

Joel Asoro, Groningen (Utlånad från Swansea) – 7/2

Utbytt i den 79:e minuten när Groningen förlorade med 1-0 mot Fortuna Sittard.

Ramon Pascal Lundqvist, Groningen – 9/2
Ersatte svenske lagkamraten Joel Asoro i 1-0-förlusten mot Fortuna Sittard.

Gabriel Gudmundsson, Groningen – 8/1
Bytts in i den 79:e minuten när Groningen föll mot Fortuna Sittard.

Pawel Cibicki, Ado den Haag (Utlånad från Leeds) – 4/0
Utanför truppen mot Heracles Almelo. Ado den Haag ligger näst sist i ligan.

Tesfaldet Tekie, Fortuna Sittard - 8/0
Mittfältaren spelade 90 minuter när Fortuna Sittard vann med 1-0 mot Groningen.

NORGE

Douglas Bergqvist, Haugesund (utlånad från Östersunds FK) – 26/1
Spelade 90 minuter när Haugesund vann med 4-1 mot Odd i den sista ligaomgången. Laget slutade sjua i Eliteserien, men har en match kvar att spela den här säsongen. På söndag möter man Viking Stavanger i en norsk cupfinal.

Liridon Kalludra, Kristiansund – 27/4
Mittfältaren spelade hela matchen när Kristiansund förlorade med 2-1 mot Strømsgodset i den sista matchen för säsongen.  Laget slutade på sjätteplats i Eliteserien.

Daniel Gustavsson, Lillestrøm – 23/5
Det var knappast klang och jubel för Lillestrøm efter den sista ligaomgången. Med Daniel Gustavsson i startelvan kryssade man mot Sarpsborg och resultatet innebar att man slutade på kvalplats. Inför kvalet har LSK valt att göra sig av med den svenske tränaren Jörgen Lennartsson. "Vi har kommit in i en ond spiral och inte klarat av att ta de poäng vi vill ha. Som huvudtränare tar jag detta ansvar fullt att vi inte varit bra nog under hösten", skrev Lennartsson i en kommentar på klubbens hemsida. I kvalet ställs man mot IK Start.

Andreas Linde, Molde – 16/7

Fick förtroende mellan stolparna när Molde slog Bodø/Glimt med 4-2.

Mattias Moström, Molde – 22/2
Hoppade in med dryga 20 minuter kvar när den redan klara norska mästaren slog Bodø/Glimt med 4-2.

Marcus Sandberg, Stabæk – 29/10 nollor
Startade i vanlig ordning och stod hela matchen när Stabæk kryssade mot Tromsø. Matchen slutade 1-1 och Stabæk slutade på åttondeplats i ligan.

Erik Israelsson, Vålerenga – 7/0
Utanför truppen mot Mjøndalen. Vålerenga slutade på tiondeplats i norska ligan.

Pontus Silfwer, Mjøndalen – 15/0
Mittfältaren blev utbytt i den 72:e minuten när Mjøndalen vann med 1-0 mot Vålerenga och därmed fixade nytt kontrakt i Norges högsta serie. Matchens enda mål gjorde den tidigare AIK-anfallaren Fredrik Brustad.

Jacob Bergström, Mjøndalen – 8/0

Utbytt med fem minuter kvar av matchen mot Vålerenga som Mjøndalen vann med 1-0. Segern innebar att man säkrade nytt kontrakt.

Eric Smith, Tromsø (Utlånad från Gent) - 11/0
Smith spelade 85 minuter innan han blev utbytt när Tromsø förlorade mot Odds BK med 2-1 i en match med som spelades i snö och med orange boll. Vädret var dock inte den ända som var bistert för Tromsø. I och med förlusten åkte man ut norska ligan.

NORDMAKEDONIEN

Filip Trajanovski, Borec Veles ­– 6/0
Var med på bänken när Borec Veles vann med 1-0 mot Renova.

RYSSLAND

Kristoffer Olsson, FC Krasnodar – 23/1
Olsson byttes ut efter 73 minuters spel i 1-0-vinsten mot Basel i Europa League i torsdags. I måndagens ligamöte med Tambov fick mittfältaren hoppa in med 20 minuter kvar. Matchen slutade 0-0.

Viktor Claesson, FC Krasnodar – 0/0

Claesson skadade knät i samband med Sveriges EM-kvalmöte med Spanien i början av juni. Vad det rör sig om för skada är ännu inte kommunicerat. När Sverige mötte Spanien på Friends Arena i oktober hade Claesson inte någon prognos att ge om när han kan tänkas vara tillbaka. "Det är för tidigt att säga, det var en svår knäskada", sa han till TV4.

Marcus Berg, FC Krasnodar – 21/5
Anfallaren bänkades i Europa League-mötet med Basel (1-0). I ligamatchen mot Tambov startade Berg, men byttes ut efter 82 minuter. Matchen slutade 0-0.

"Jag är frustrerad över att vi inte gjorde mål. Allting hade varit mycket enklare om vi hade gjort ett mål i början av matchen, då skulle motståndaren behövt öppna upp sig. I andra halvlek var det ännu svårare att göra mål. Vi hade ingen tur", sa han enligt sportbox.ru efter Tambov-mötet.

Dennis Hadzikadunic, FK Rostov – 10/0
Mittbacken spelade hela matchen i det helt mållösa mötet med Ural.

Jordan Larsson, Spartak Moskva – 18/7
Anfallaren spelade 90 minuter när Sankt Petersburg förlorade med 1-0 mot serieledande Zenit Sankt Petersburg. "Vi hade lägen, men gjorde tyvärr inte mål. Det här är fotboll, det är sådant som händer", sa Larsson efter matchen enligt sovsport.ru.

Carl Starfelt, Rubin Kazan – 1/0
Bänkad i 1-1-matchen mot Akhmat Groznyj. Mittbacken har totalt spelat 45 minuter i tävlingssammanhang sedan han kom till klubben i somras. Enda framträdandet var i en cupmatch mot Khimki i slutet av september.

Filip Rogic, FC Orenburg – 8/1
Spelade inte i helgen. Mötet mellan och Orenburg och Sotji sköts upp med anledning till av att flera spelare och ledare i Sotji drabbades av ett rotavirus. Efter att Sotji tillfrågat Orenburg så kom parterna överens om att spela matchen vid ett senare skede.

Oscar Hiljemark, Dynamo Moskva – 4/0
Utanför truppen i 2-1-vinsten mot Lokomotiv Moskva. Den gångna veckan köptes han också loss av Dynamo Moskva från Genoa, vilket den italienska klubben meddelade på sin hemsida.

SAUDIARABIEN

Carlos Strandberg, Al-Hazem (Utlånad från Malmö FF) – 7/4
Al-Hazem har inte spelat den gångna veckan.

SCHWEIZ

Alexander Gerndt, FC Lugano – 10/2
Utanför truppen i både Europa League-mötet med FCK och ligamatchen mot Servette.

Mattias Andersson, Sion – 3/0
Efter förra veckans comeback var mittbacken nu utanför truppen mot Thun. Före matchen rapporterade sport.ch att Andersson var ett frågetecken till att komma till spel.

Emil Bergström, Basel (Utlånad från Utrecht) – 5/0
Mittbacken spelade 90 minuter i 1-0-förlusten mot Krasnodar i Europa League. I helgens ligamatch mot Young Boys, som Basel vann med 3-0, ströks han sent ur truppen på grund av illamående.

SKOTTLAND

Filip Helander, Rangers – 14/2
Helander kom i förra veckan till spel i 90 minuter i två matcher. Först var svensken med och spelade 2-2 mot Feyenoord i Europa League-gruppspelet och sedan var han med och vann med 5-0 mot Hearts i ligaspelet. Rangers toppar sin grupp i Europa League och är tvåa i skotska högstaligan. Förre Rangers-spelaren Kris Boyd gav än dock i veckan Helander kritik och kallade svenskens partnerskap med Connor Goldson i mittlåset som ”sårbart”. Detta efter Rangers möte med Feyenoord.

Melker Hallberg, Hibernian – 13/1
Hallberg är ordinarie i Hibernian och gjorde i helgen 90 minuter på planen mot Kilmarnock (2-2). Dessutom blev han varnad på stopptid. Hibernian är sexa i den skotska högstaligan.

Osman Sow, Kilmarnock (utlånad från Dundee United) – 7/0

Sow gjorde i helgen första starten sedan i slutet av september, men lämnade planen mållös efter 60 minuter mot Hibernian (2-2) i skotska högstaligan. Kilmarnock är på femteplats i den skotska ligan.

SPANIEN

John Guidetti, Deportivo Alavés – 5/0
Guidetti satt i helgen på bänken i 90 minuter för tredje matchen i följd i La Liga. Den här gången blev det, efter två trepoängare, 2-1-förlust mot Real Madrid på hemmaplan. Alavés är på 14:e-plats i La Liga.

Alexander Isak, Real Sociedad – 15/2
Isak fick i helgen börja på bänken för fjärde matchen i följd och hoppa in med 24 minuter kvar av 4-1-segern mot Eibar i La Liga. Konkurrenten Willian Jose stod åter för ett mål och befäste möjligen sin plats än mer som startanfallare i laget. Isak, som efter mötet med Rumänien i EM-kvalet vittnade om att han blev utsatt för rasism under matchen, fick också stöttning med två banderoller från Real Sociedad-supportrarna mot Eibar. På ena banderollen stod det ”stoppa rasism”, medan det på andra banderollen stod ”älska fotboll, hata rasism. ”La Real” är fyra i ligan.

THAILAND

Rasmus Jönsson, Buriram United – 13/1
Säsongen är över. Rasmus Jönssons Buriram United blev tvåa i den thailändska högstaligan. Jönsson fick under säsongen varierat med speltid, då han både fick hoppa in och starta i ett par matcher under säsongen.

Niran Hansson, Chonburi FC – 11/0
Säsongen är över och Hanssons Chonburi blev sjua i den thailändska högstaligan. Hansson fick under säsongen varierat med speltid, men avslutade som startman.

Kevin Sangsamanan, Chiangmai (utlånad från Chiangrai) – 1/0 nollor
Sangsamanan var den här säsongen utlånad från Chiangrai till Chiangmai, men fick ont om speltid när laget i slutändan blev jumbo i år i thailändska högstaligan.

TJECKIEN

David Moberg Karlsson, Sparta Prag – 6/0
Moberg Karlsson var i helgen, efter tre raka ligamatcher utanför matchtruppen, tillbaka på bänken, men utan speltid i 1-0-segern mot Pribram i ligan. Sparta Prag är på fjärdeplats i den tjeckiska högstaligan. Moberg Karlsson är i lagets frysbox.

TURKIET

Abdul Khalili, Kasimpasa – 14/2
Khalili är ordinarie i Kasimpasa och spelade i helgen från start mot Sivasspor, men blev utbytt efter 45 minuter vid 2-0-underläge i halvtid, vilket också blev slutresultatet. Även portugisiske fixstjärnan Ricardo Quaresma blev utbytt för Kasimpasa i halvtid. Khalilis lag är på 15:e-plats i den turkiska högstaligan.

Jimmy Durmaz, Galatasaray – 7/0
Durmaz missade i veckan Galatasarays Champions League-möte med Club Brügge, då han inte blev uttagen i lagets Champions League-trupp, men fick däremot 45 minuter på planen mot Trabzonspor (1-1) i ligaspelet. Svensken, som suttit på bänken i 90 minuter i två raka ligamatcher, blev inbytt i halvtid. Galatasaray är på åttondeplats i ligan. Nyligen sa Durmaz så här till Fotbollskanalen om den knappa speltiden: ”Det är tuff konkurrens, chansen kommer att komma. Det är fotboll”.

Mattias Bjärsmyr, Genclerbirligi – 3/0
Bjärsmyr är långt ifrån ordinarie i Genclerbirligi. Mittbacken är just nu en bänknötare och satt i helgen åter på bänken i 90 minuter när Genclerbirligi spelade 3-3 mot Malatyaspor på hemmaplan i ligan. Genclerbirligi är på 13:e-plats i Süper Lig.

TYSKLAND

Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach – 15/2
Wendt är i fin form. Vänsterbacken gjorde i veckan 90 minuter mot Wolfsberger i Europa League-gruppspelet och stod för ett fint inspel i straffområdet till matchens enda mål i 1-0-segern. Däremot satt han sedan i helgen på bänken utan speltid i 4-2-segern mot Freiburg i Bundesliga. Mönchengladbach toppar fortsatt den tyska högstaligan med en poäng ner till Emil Forsbergs RB Leipzig på andraplats i tabellen. I förra veckan uttalade sig även Wendt, för GP, om att han trivs väldigt bra i Tyskland, men att han i framtiden vill återvända i någon typ av roll till Blåvitt. Wendt sa, i intervjun, bland annat så här: ”Jag vill tillbaka till Blåvitt. Helst som spelare. Om det inte skulle gå, av okänd anledning, vill jag ändå ha något med IFK Göteborg att göra”.

Ludwig Augustinsson,
Werder Bremen – 2/0
Augustinsson gjorde i helgen andra raka matchen från start efter sin skada och stod dessutom för en assist i Bremens 3-2-seger mot Wolfsburg i Bundesliga. Det var en efterlängtad trepoängare för Bremen efter åtta raka matcher utan seger i ligan. Augustinsson poängterade också just det efteråt för Weser Kurirer: ”Den sista kvarten kändes som den längsta jag någonsin spelat. Det var så många långbollar och frisparkar. Segern är oerhört viktig och välförtjänt efter åtta raka utan seger”. Augustinsson fick med, två av sex, näst högst betyg av alla spelare i laget. Bremen är placerat på tolfteplats i Bundesliga.

Robin Quaison, Mainz – 13/4
Quaison spelade i måndags åter från start för Mainz mot Eintracht Frankfurt i Bundesliga när det blev seger med 2-1 på hemmaplan. Anfallaren blev utbytt i 92:a minuten. Mainz har därmed lyft lite i tabellen och är nu tolva.

Emil Forsberg, RB Leipzig – 16/7
Forsberg är i fin form och blev i förra veckan stor hjälte för Leipzig i Champions League. Svensken stod i slutet av matchen för två mål till 2-2 mot Benfica och därmed blev det tyska laget klart för åttondelsfinal i turneringen. Efteråt njöt svensken i en intervju i Viasats sändning: ”Det är en fantastisk känsla. Det är den här typen av ögonblick du jobbar hårt för och drömmer om och att uppnå det är en fantastisk känsla. Jag är stolt över det laget har uppnått”. Däremot missade svensken sedan helgens möte med Paderborn (3-2-seger) i ligan på grund av muskelproblem.

Sebastian Andersson, Union Berlin – 14/7
Efter tre mål på två ligamatcher lämnade Andersson i helgen planen mållöst i 2-1-förlusten mot Schalke 04 i ligan och dessutom med ett gult kort på samvetet. Union Berlin är elva i Bundesliga-tabellen. Enligt Kicker vill Union, efter en fin inledning av säsongen av Andersson, förlänga svenskens avtal. Andersson har i dagsläget avtal med den tyska klubben fram till nästa sommar.

Viktor Gyökeres, St. Pauli (utlånad från Brighton & Hove Albion) – 11/2
Gyökeres gjorde i helgen tredje raka matchen från start, men fick lämna planen efter 67 minuter i 1-0-förlusten mot Hannover i tyska andraligan. St. Pauli på 15:e-plats i ligatabellen.

Sebastian Ohlsson, St. Pauli – 8/0
Ohlsson satt i helgen på bänken i 90 minuter när det blev 1-0-förlust mot Hannover hemma i tyska andraligan. St. Pauli är på 15:e-plats i ligatabellen.

Mikael Ishak, Nürnberg – 8/0
Efter två raka inhopp fick Ishak i helgen nöta bänk i 90 minuter för tredje matchen i följd i 2-0-förlusten mot Wehen Wiesbaden i tyska andraligan. Nürnberg är på 16:e-plats i ligatabellen.

Linus Wahlqvist, Dynamo Dresden – 12/0
Wahlqvist har under senaste tiden fått varierat med speltid och satt i helgen på bänken i 90 minuter i 2-1-förlusten mot Holstein Kiel i tyska andraligan. Dresden är fortsatt jumbo i ligaspelet och under måndagen fick tränaren Cristian Fiel lämna klubben. Därmed är det fjärde tränarbytet sedan Wahlqvist kom till klubben för ett och ett halvt år sedan.

Alexander Jeremejeff, Dynamo Dresden – 12/3
Jeremejeff är ordinarie i Dresden och gjorde i helgen 90 minuter på planen när det blev 2-1-förlust mot Holstein Kiel i ligaspelet. Dresden är jumbo i tyska andraligan. Under måndagen fick tränaren Cristian Fiel lämna klubben efter en svag resultatrad.

Branimir Hrgota, Greuther Fürth – 13/4
Hrgota lämnade i helgen planen mållös för andra matchen i följd mot Heidenheim (1-0-förlust) i tyska andraligan. Greuther Fürth är på elfteplats i ligatabellen.

Joakim Nilsson,
Arminia Bielefeld – 15/1
Nilsson gjorde i helgen åter 90 minuter på planen när det blev 3-1-seger mot Darmstadt i tyska andraligan. Arminia Bielefeld toppar tyska andraligan.

Emil Hansson,
 Hannover – 11/0
Hansson började åter på bänken och fick hoppa in med 17 minuter kvar av full tid i 1-0-segern mot St. Pauli i tyska andraligan. Hannover är på 14:e-plats i ligan.

USA

Zlatan Ibrahimovic, LA Galaxy – 31/31
Ibrahimovics säsong är över efter att Galaxy åkte ut mot Los Angeles FC i kvartsfinalen i MLS-slutspelet. Ibrahimovic har sedan tidigare meddelat att han inte kommer att spela vidare med Galaxy och uppges vara aktuell för en flytt till flera italienska klubbar, däribland Bologna och Milan. Enligt engelska tidningen The Telegraph är det dock nu klart att det blir återkomst för Ibrahimovic till Milan Enligt tidningen är parterna överens om grunderna i ett avtal över den här säsongen ut.

Axel Sjöberg, Colorado – 8/0
Sjöbergs säsong är över, då Colorado blev nia i den västra divisionen och åter missade slutspel. Sjöberg kan summera en tuff säsong för egen del, då han aldrig har fått spela så få matcher under en säsong som i år sedan han skrev på för klubben i januari 2015. Sjöberg har kontrakt med Colorado över 2020.

Robin Jansson,
Orlando City – 32/1
Janssons säsong är över, då Orlando blev nästjumbo i den östra divisionen och missade slutspel. För Janssons del får det däremot ändå sägas vara en bra säsong som ordinarie startman i laget under hela året.

Gustav Svensson,
Seattle – 26/1
Svensson bärgade i år första titeln i USA. Mittfältaren blev utsedd till matchens lirare när Seattle vann finalen mot Toronto med 3-1. Svensson har även meddelat att han nästa år kommer att spela vidare med Seattle i MLS.