Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Då kan U23 bli ett tävlingslandslag: "Ska ha möten i vår"

Sverige

U23 är ett träningslandslag.
Nu siktar man mot att göra det till ett tävlingslandslag.
- Hoppas att det går igenom så att vi kan börja i höst, säger Yvonne Ekroth för landslag U23 och Flick Elit till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Det finns en lucka mellan svensk A-landslagsfotboll och ungdomslandslagsspel på flicksidan. Det är nämligen så att F19-landslaget räknas som ett tävlingslandslag, men nästa steg precis innan "det riktiga" landslaget, U23 räknas som ett träningslandslag.  

Det innebär att de spelare som kallas till samlingarna med förbundskapten Martin Qvarmans Möller inte tävlar.  

Men nu kan det bli en ändring på det.  

-  Sedan 2019 har vi arbetat för att det ska bli ett tävlingslandslag. Uefa och många nationer med oss anser att det är ett viktigt steg för att utveckla europeisk fotboll. Att täppa igen det här glappet mellan F19 och A-lag. Det behövs jämna och tuffa tävlingsmatcher för att man ska vara ännu bättre förberedd för att kliva in i ett A-landslag, säger Yvonne Ekroth, chef för landslag U23 och Flick Elit till Fotbollskanalen.  

Annons

Det handlar om åtta nationer, Nederländerna, Norge, Sverige, Belgien, England, Spanien, Italien och Portugal, som samarbetat i två år i ett spelformat som de nu vill utveckla genom att börja räkna poäng internt, tills U23 blir ett tävlingslandslag.  

- Vi vill ju få in tävlingsmomentet. Matcher spelas i fem fönster och varje match blir viktig för att kora en segrare - det är ett steg i rätt riktning.  

Svaret från Uefa menar Ekroth är positivt.  

- De tycker att det är ett mycket bra initiativ. Nadine Kessler (Chef för damfotboll på Uefa) som vi pratar med stöttar det. Och förstår att vi måste ta nästa steg i Europa för damfotbollen, säger hon och fortsätter:  

- Det är ett viktigt strategiskt arbete. Ska man starta igång ett Europamästerskap så krävs det pengar. Men vi är ett antal länder som tycker att det är en högt prioriterad satsning inför den nya strategin 2024.  

Annons

Och när kan det komma att bli en ändring i formatet då?
- Vi ska ha möten i vår, utvärdera gångna året och sätta förutsättningarna för 2023-2024. Jag hoppas att det går igenom så att vi kan börja i höst, avslutar hon.  

Det innebär dock inte att man förväntar sig att EM ska spelas redan i höst, utan endast att landslagen börjar räkna poäng internt. 

Publicerad 2023-01-27 kl 19:41
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto