Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Avslöjar: Förbundskaptenerna ser ut att få sänkta löner: "Har stor förståelse för situationen"

46v

SvFF söker statligt stöd för att kapa lönekostnader.
Dessutom får Janne Andersson och Peter Gerhardsson av allt att döma sina löner sänkta – och med betydligt mer än bara några tusenlappar.
- Våra förbundskaptener har väldigt stor förståelse för situationen, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Under måndagen gick Svenska Fotbollförbundet ut med att 90 anställda ska gå ner i arbetstid. Det innebär i korthet att personalen går ner med antingen 20, 40 eller 60 procents arbetstid, samtidigt som staten kan, om ansökan till Tillväxtverket beviljas, stå för en stor del av arbetsgivarens kostnad samtidigt som den anställde får behålla en stor del av sin lön. Permitteringarna ska gälla fram till den 31 maj.

Hur många av de 90 som går ner i arbetstid som SvFF kommer att söka ekonomiskt stöd för är inte klart.

ANNONS

I pressmeddelandet förkunnande SvFF att även förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson kommer att omfattas.

- De går ner 40 procent i arbetstid, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

En minskning i arbetstid med 40 procent innebär för arbetstagaren en löneminskning på sex procent, dock bara upp till lönetaket på 44 000 kronor. Förutsatt man söker och får stöd för Janne Andersson och Peter Gerhardsson skulle det i så fall bara innebära att man blir av med drygt 2600 kronor. Janne Andersson tjänade 2018 5,4 miljoner, värt att notera är dock att Sverige 2018 gick till kvartsfinal i VM, vilket i sin tur lär ha genererat en bonus till Andersson. Förbundskaptenens grundlön nu, givet att det inte spelas några matcher, får antas vara lägre. Peter Gerhardsson tjänade i fjol 1 225 000 kronor.

Förbundet å sin sida sparar i det fallet in 15 800 i månaden för Andersson och lika mycket för Gerhardsson. Men lönen därutöver får SvFF stå för.

- Ja, det här hänger ihop med det regelverk och de stödåtgärder som det finns möjlighet att söka hos Tillväxtverket, säger Sjöstrand.

ANNONS

I Norge har förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Martin Sjögren sänkt sina löner med 20 procent och i England går Gareth Southgate ner med 30 procent. Svenska Fotbollförbundet å sin sida genomför just nu en större översyn av sina finanser för att kunna kapa kostnader under coronakrisen och enligt uppgifter till Fotbollskanalen förs även långt gångna diskussioner med Janne Andersson och Peter Gerhardsson om deras löner vilket även hänger ihop med att man diskuterar ett nytt avtal med Peter Gerhardsson i och med att EM på damsidan kommer att flyttas fram, vilket också påverkar.

Att det är lönesänkningar på gång för förbundskaptenerna vill dock inte Håkan Sjöstrand bekräfta.  

Hur ser du på den moraliska aspekten, att ni ansöker om att ta hjälp av staten för att få in 15 000 i månaden på Janne Anderssons lön när han har hög lön? I Norge går exempelvis Lars Lagerbäck och Martin Sjögren ner 20 procent.
- Det är inte alls säkert att vi kommer att söka stöd för Janne och Peter. Nu har vi sett över vår verksamhet utifrån den stödapparat som finns för alla verksamheter och organisationer och som just finns för att man ska kunna söka, vi får se vilka medarbetare vi söker stöd för och sedan avgör inte vi om vi får ta del av det. Det är vad vi kan kommunicera nu. Sedan kan jag inte föregå den fråga du lyfter förrän vi har något konkret att kommunicera mer än att våra förbundskaptener har väldigt stor förståelse för situationen som sådan och vilja att hjälpa till.

ANNONS

Generellt sett, hur hårt drabbas förbundet av den här situationen?
Det är svårt att göra den exakta bedömningen men det är klart att det påverkar oss väldigt mycket, framför allt om det drar ut på tiden. Kortsiktigt hanterar vi det på ett bra sätt men vi måste också hantera det ur ett längre perspektiv. Håller det i sig och att vi exempelvis får spela höstens matcher i Nations League utan publik så är det klart att det påvekar oss ekonomiskt. Det gäller att vi vidtar olika åtgärder i tid, bland annat har vi ju redan ställt in Fotbollsgalan som skulle varit till höst, för att helt enkelt ta ett långsiktigt ansvar för vår verksamhet. 

Om man ser till de 90 personerna som permitteras, ponera att ni söker och får subvention av Tillväxtverket för samtliga, hur mycket pengar bedömer ni då att ni sparar under den här perioden ni har sagt att det ska gälla?
- Jag har svårt att i dag exakt uppskatta det vi håller på att titta på det också.

Publicerad 2020-04-06 kl 18:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto