POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Avslöjar: SvFF måste spara och drar in tio tjänster: "För att satsa mer på det sportsliga"

Foto: SCANPIX

Ett ekonomiskt pressat SvFF drar in tio tjänster, ser över lokalerna och jagar ytterligare kostnader.
Håkan Sjöstrand agerar efter ett halvår på nya jobbet.
- Det handlar om att frigöra resurser för att ta fotbollen till nästa nivå, säger SvFF:s generalsekreterare till fotbollskanalen.se.

Det är ingen hemlighet att fotbollsförbundets ekonomi varit pressad på senare år efter att Friends Arena slukat flera hundra miljoner kronor i förluster. Dessutom har herrlandslaget missat VM både 2010 och 2014 vilket inneburit att både direkta intäkter i prispengar uteblivit och indirekta i form av sponsoravtal minskat.

Under onsdagen fick personalen på Svenska Fotbollförbundet besked om att det väntar tuffare tider. Runt tio tjänster av 125 ska bort, man ska dessutom kompetensväxla och även se över lokalerna som man sitter i men inte flytta. Ändå har man inte granskat den sportsliga verksamheten än.

- Vi måste se om vi kan utnyttja det vi har ännu effektivare, som hur vi sitter och jobbar, och det finns i mitt DNA säger Håkan Sjöstrand, som är generalsekreterare i förbundet och leder arbetet och med ett förflutet som marknadsdirektör på både Ica och Svenska Spel.

- Jag har presenterat en övergripande struktur över hur det ser ut och vi kommer att gå ner med runt tio tjänster, men då har vi inte sett över den sportsliga delen än utan det här handlar om stödfunktionerna runt om kring den som marknad, kommunikation och annat.

Det var i november som Håkan Sjöstrand tillträdde jobbet som generalsekreterare och med hjälp av konsulter har han under våren gått igenom den verksamhet inom förbundet som inte berör det sportsliga. Resultatet av genomlysningen leder nu till konkreta åtgärder.

- Det är några uppenbara skäl, dels det ekonomiska läget och vi måste få till en bättre lönsamhet, dels handlar också om att jobba med kulturförändring och att kompetensväxla så vi har rätt kompetens för att ta fotbollen till nästa nivå, säger Sjöstrand.

Vad har konsulterna tillfört?
- Vi har haft ett processtöd i det här när vi lyft på stenar och vänt och vridit på dem. Om man inte har den hjälpen är det risk att man bara bekräftar de strukturer som finns, särskilt om man som jag är ny och kommer utifrån.

Vad skulle det betyda för förbundet och dess ekonomi om landslaget missar EM 2016?
- De pengarna som stora mästerskap genererat har inte gått in i verksamheten på det sättet och det viktiga är att vi implementerar de här förändringarna.

Vad betyder Friends Arena fortsatta förluster?
- Det ryms inom driften för vår verksamhet men vi vill minska vårt ägande ytterligare för att frigöra resurser till det sportsliga. Det är det viktiga med allt, att vi ska kunna satsa mer på det sportsliga.

När ska ni se över de sportsliga delarna av verksamheten?
- Nu handlar det om att implementera det här och sedan kommer vi att börja med faktainsamling under hösten men det är inte realistiskt att tro att det kommer i gång förrän nästa vår.

Publicerad 2015-06-24 kl 20:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto