POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Björn Eriksson sågar regeringen: "Medan gräset gror dör kon"

Foto: Scanpix

Regeringen utreder frågan om polisnotor – ännu en gång.

En dyr väntetid för klubbarna.

- Medan gräset gror dör kon, säger Björn Eriksson till fotbollskanalen.se.

På fredagen kom beskedet från justitieminister Beatrice Ask. Det blir ingen proposition om en lagändring kring de omstridda idrottsaktiebolagen. Därmed får klubbar som Hammarby, AIK och Djurgården fortsätta att betala för polisens kommendering vid sina matcher även under 2013, vilket bara för AIK handlade om sju miljoner kronor under 2012.

- De som berörs av detta drabbas mycket hårt. I AIK och Djurgårdens fall kan det handla om summor i storleksordningen tio miljoner per år vardera. Då ska man veta att idrottsrörelsen som helhet betalar 90 miljoner till polisen. Det blir nog väldigt svårt för dem att över tid hålla jämna steg med klubbar som benämns som ideella föreningar, säger Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld.

Bakom regeringens överraskande beslut finns flera resonemang. Ett av dem handlar om att man tänker belysa frågan om polisens bevakning ur ett bredare perspektiv. I stället för att begränsa sig till idrottsrörelsen vill Beatrice Ask att även andra publika evenemang med vinstsyfte ska omfattas – till exempel konserter, marknader och festivaler.

Uppdraget att göra den nya utredningen går till före detta justitierådet Bo Svensson, och hans arbete väntas vara klart någon gång nästa vår.

- Jag uppfattar det som att regeringen kom på lite sent att man vill titta på andra frågor än idrotten. Det var synd att jag inte fick göra det inom ramen för min utredning, säger Björn Eriksson.

I sitt delbetänkande "mindre våld för pengarna" tog han upp kostnaden för polisbevakningen – och uppmanade regeringen redan i höstas att lägga fram ett förslag om en lagändring.

- Som anhängare av snabba ryck tycker jag att det hade varit önskvärt, säger Eriksson.

Nu tycker han att Beatrice Ask ska införa ett så kallat moratorium, ett utrymme i lagen som skulle friskriva idrottsaktiebolagen från betalningsansvar under tiden utredningen pågår.

- Till att börja med hoppas jag att polis och beslutsfattare enas om moratoriet för spelsäsongen 2013. Det blir oerhört tungt för klubbarna att betala fullt pris för 2013 och kanske även 2014. Det här är komplicerade saker som kan ta tid att komma till rätta med, säger Eriksson.

Huruvida det blir någon form av kostnadsreducering återstår dock att se. Åtminstone i Stockholm. Tidigare i höstas beslutade ju länspolismästare Mats Löfving att den rabatt på 75 procent som tidigare gällt skulle slopas. I sin tolkning av lagen fann Löfving inget stöd för ett sådant tillvägagångssätt.

- Jo, han tyckte det, den gode Mats Löfving. Men jag är av en annan uppfattning. I läget som rådde då ansåg han att allt skulle vara som förr, men nu säger ministern (Ask) att vi på sikt ska införa ett nytt system, där kostnaderna ligger någonstans mellan noll kronor och där de är i dag. Då råder nya förutsättningar. Så jag tycker att Mats Löfving ska ta en ny funderare alternativt att regeringen talar om för honom att han ska göra det, säger Eriksson.

Är det lösningen på sikt?

- Under utredningstiden hoppas jag i alla fall det. Det finns ju ett gammalt talesätt som säger att "medan gräset gror dör kon". Det går inte att återkomma om två tre år med ett svar, om klubbarna redan nu lider skada. Men om man utreder och ger ett moratorium under utredningens gång, då drabbar det ingen fattig. Jag som pragmatiker skulle starkt rekommendera det.

Publicerad 2012-12-14 kl 12:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå