Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågults experter om Englands piller: Förvånande - har ingen effekt

Sverige

Engelska landslagets äter koffeintabletter inför matcher. Sveriges läkare och kostansvarige förvånas.
- Det har ju ingen effekt, vad jag vet. Utöver att man inte kan sova, säger läkaren Leif Swärd till fotbollskanalen.se

När Englands VM-kvalmöte med Polen sköts upp ställde det till det för de engelska stjärnorna. Enligt the Guardian blev det problem eftersom de engelska spelarna hade ätit koffeinpiller och nu tvingades äta sömntabletter för att få den nödvändiga sömnen så att man var utvilad dagen efter.

Rätt eller fel har diskuterats lite grann i engelsk press och Rio Ferdinand reagerade via Twitter. Så här skrev han:
"Vad är allt snack om koffeintabletter/sömntabletter? Spelare har använt dem i åratal + efter matcher utan något tjafs..."

Men svenska landslagsläkaren Leif Swärd, som dessutom jobbade med engelska landslaget under Sven-Göran Erikssons tid, kände inte till användningen.

Annons
- Jag har jobbat där och har ingen uppfattning om att det var så. Det är klart att någon kanske äter en koffeintablett, men inte på det utbredda sättet. Och i det svenska landslaget är det ingen som gör det. Jag blir lite förvånad över att man gör så. Jag har aldrig hört talas om det, varken i Sverige eller England, säger han till fotbollskanalen.se.

Finns det några fördelar?

- Det är väl för att bli piggare men det har ju ingen effekt, vad jag vet. Utöver att man inte kan sova.

Även Henning Svendsen som är landslagets kostexpert är tveksam.
- Alexander Gerndt fick det när han kom till Holland. Och är man inte van vid det så kan man få problem med magen. Vi är ju inte vana vid det i svenska klubbar så att börja med det på landslagssamlingar vore inte bra. Speciellt eftersom det inte finns någon dokumenterad positiv effekt för spelare, säger han.
Annons

- Det är olika i olika länder och olika klubbar. Det vet vi genom de spelarna som vi har runt om i Europa. Men att spelare skulle bli effektivare eller spela bättre fotboll på grund av koffeintabletter tror inte vi. Och det är ingen av de spelarna som har provat som tycker det. Vi har kaffe för dem som vill. Det är bättre än koffeintabletter, eftersom du inte alltid vet vad det är i tabletterna. Sen om det är någon som inte kan sova så pratar de med Leif och får sömntabletter. Men det är ingen som gör det.

Hur ser du på att spelar äter tabletter generellt?
- Det vi vet är att spelare behöver extra mycket antioxidanter, som till exempel frukt och mandlar. Det beror på att fotbollsspelare andras mer än andra och får då i sig lite väl mycket syre. Vi är ju inte byggda för det. Då behöver man mycket antioxidanter, men också några olika vitaminer. Det får vi i oss via kosten istället för att ta en tablett som man aldrig riktigt vet vad det är i.
Annons

- Många spelare får olika tabletter i sina klubbar som de ska äta och ibland tar de med sig tabletterna till mig så får jag kolla vad det är. Det kan vara allt från antibiotika till andra saker. Men det är väldigt få som vill äta tabletterna när de inte är med sina klubbar utan när vi är med landslaget satsar vi på att få i oss allting den naturliga vägen.

Många spelare har till och med inskrivet i sina kontrakt att de måste äta de piller som klubben lägger fram, hur ser du på det?

- Du får göra som Jack Nicholson i Gökboet och gömma tabletterna under tungan. Men det finns ju väldigt kostmedvetna spelare, som Rasmus Elm. Han ställer alltid frågan vad det är han stoppar i sig och det vanliga svaret är ’det är så vi gör här’. Men han står på sig och vill analysera vad det är, men de flesta tänker bara att om man får ut några hundra tusen kronor i veckan och någon säger att man ska äta gröna tabletter. Ja, då gör man väl det.
Annons
Publicerad 2012-10-18 kl 15:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto