Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Cetinkaya talar ut om anklagelserna: "Kommer anmäla för förtal"

Sverige

Hasan Cetinkaya styr i svensk fotboll med gängmän, enligt en granskning av Expressen och fotbollsthlm.se.
Agenten talar nu ut om anklagelserna - och slår tillbaka.
- Jag kommer anmäla dem för brottet förtal, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/IBL Bildbyrå/TT.

Förra onsdagen publicerade Expressen och fotbollsthlm.se en granskning av Hasan Cetinkaya. Fotbollsagenten är en dominant i svensk fotboll med rader av landslagsmän i sitt stall som värderas till över fyra miljarder kronor. 

Under måndagen tog Cetinkaya kontakt med mig och ville att jag skulle göra en intervju med honom. Vi hade telefonkontakt och det enda förbehållet kring frågor och innehåll var att han fick läsa igenom sina citat. Det gick inte att träffas och Cetinkaya önskade att intervjun skulle vara skriven. Vilket innebar att det blev en telefonintervju sent under måndagskvällen.

De tre personer som är anonymt utpekade i granskningen ville också träda fram med namn, enligt Cetinkaya, och de har varit i kontakt med mig och gett klartecken.

Annons

Här följer Hasan Cetinkayas syn på granskningen, anklagelserna, kritiken och spelarnas stöd.

Du är i centrum för en stor granskning som fotbollsthlm.se och Expressen gjort. Varför gör du inte en intervju med de medier som trots allt sitter på allt källmaterial och har annan insyn i detaljer och annat?
- Anledningen till det är att jag blev kontaktad av Nina Svanberg från Expressen, och att hon håller på med en granskning. Jag svarade då att jag inte var intresserad av någon intervju, för jag har inte tid för sådana intervjuer alls. Och då skickade hon i stället materialet kring den här granskningen för att jag skulle kunna bemöta det här. Så jag svarade henne på den här frågan hon hade, för det lät som att det var väldigt konstiga saker. Så jag svarade henne och klargjorde för henne väldigt tydligt att dessa personer inte är kriminella, att dessa personer inte har en anställning hos mig, de jobbar inte hos mig. Jag upplyste henne om det på ett väldigt trevligt sätt och dessutom så talade jag om för henne att det här är ingen intervju. Men hon lyssnade inte och har citerat de här sakerna som en intervju. Där har de redan brutit mot lagen kring källskydd också. Så att det är därför att jag gör intervjun med dig.

Annons

Senast du och jag hade kontakt var 2010 då vi granskade en part (som Cetinkaya samarbetade med, reds. anm) och du ringde mig och var lite hotfull kring Jonas Bonnier, koncernchef på Bonnier som ägde TV4, och sa att jag skulle få det jobbigt och liknande. Hur ser du på det idag?
- Nej, men det var väl inget snack om det. Det var väl en grej som handlade om Oliver Cabrera som inte stämde, som du skrev om. Det var väl mer det som var ämnet. Det var väl ingenting om Bonniers som vi pratade om.

Fast han kände ju Bonnier.
- Ja, ja, det kommer jag inte ens ihåg. Vad Oliver Cabrera hade för vendetta med dig, det får ni sköta.

Varför vill du ens göra en intervju?
- Det är väl för att man ska kunna bemöta de här sakerna, de här anklagelserna som Expressen har kört ut. Så att svenska folket får höra sanningen kring det.

Annons

Artikeln fortsätter efter faktarutan.

Fakta

Hasan Cetinkaya-granskningen

Granskningen från Expressen och fotbollsthlm.se rör personer som medierna beskriver som agenter knutna till Hasan Cetinkayas agentur HCM. Två av personerna uppges bland annat ha verkat som scouter åt agenturen och försökt rekrytera klienter till den. 

Av granskningen framgår det att polisen bedömt att en av de två agenterna har en bakgrund inom det kriminella nätverket Backagänget. Vidare har medierna uppgett att den andre av de två agenterna har en bakgrund med koppling till två personer som beskrivs som centralfigurer i den uppmärksammade Foxtrotkonflikten. 

En av agenterna dömdes 2018 för ringa narkotikabrott och den andre dömdes 2013 för bedrägeribrott, enligt Expressen och fotbollsthlm.se.

Hasan Cetinkaya som driver HCM Sports Management representerar en rad svenska landslagsmän, svenska utlandsproffs, allsvenska spelare samt internationella spelare. Agenturen uppges, enligt Transfermarkt, representera 94 spelare som värderas till runt fyra miljarder kronor.

Granskningens rubrik var ju att "Du styr i svensk fotboll med gängmännen". Hur ser du på det?
- Vilka är de här gängmännen då, enligt Expressen? Det kan vi ju prata om. 

Hur ser du på hela stämpeln som du får?
- Alltså det är ju en kriminell artikel, för det första. Så ser jag på det. För att jag inte styr någonting med gängmedlemmar eller gängkriminella. Jag har aldrig haft med gängkriminalitet att göra. Eller känner några gängkriminella.

Det är ju tre personer som ju pekas ut i den här artikeln. Vad har de personerna haft för roll konkret i samband med kontraktsskrivningar och övergångar?
- Vi kan ju gå igenom de här personerna. Det är ju agent 1, agent 2, agent 3 och sen är det någon advokat som är med. Så vi kan ju prata om agent 1. Vad jag har för relation till honom. Det är en kille som heter Stefan Zivkovic, som jag aldrig har träffat i mitt liv, eller ens pratat i telefon med och som är från Göteborg. Han känner min samarbetspartner som heter Jonathan Chalkias. Och när det här namnet kom (i samband med granskningen, reds. anm) så ringde jag faktiskt Jonathan och frågade vad han har för relation till honom. Den relationen är att han har varit med och tipsat om unga spelare till Jonathans stall och hjälpt honom via den vägen. 

- Stefan har ingenting som är kriminellt i sitt brottsregister, enligt Jonathan. Då är frågan vad har jag med Stefan Zivkovic att göra? Som Hasan Cetinkaya och HCM. Vad är min gängkoppling till det här när den här killen inte ens är med i ett brottsregister, eller är gängmedlem och inte tillhör mig eller har haft kontakt med mig. Jag känner inte killen.

Polis pekade ut honom som nätverkskriminell och en del av Backagänget i en utredning 2017.
- Jag läste att han fick en ringa narkotikadom 2017 (domen föll 2018, reds. anm). För sju år sedan. Betyder det att han är gängmedlem 2024? Han har hjälpt min samarbetspartner med en spelare. Och vad har det med Hasan Cetinkaya att göra? Vad är gängkopplingen till mig och min verksamhet när det gäller den här personen?

I Expressen är det en allsvensk klubbledare som beskriver honom som scout åt HCM som ju är ditt bolag. Att han har försökt rekrytera spelare till agenturen. Vad tänker du om det?
- Vad en annan person från en allsvensk klubb säger, det angår inte mig. Han har ingen anställning hos mig. Jag känner inte personen. Jag har aldrig träffat honom. Han har hjälpt min samarbetspartner Jonathan Chalkias. Men vad är den kriminella kopplingen till den här personen och gängen?

Det är väl då att polisen har pekat ut honom som nätverkskriminell och som en del av Backagänget från 2017 och att han delat en lägenhet med en av Backagängets frontfigurer.
- Ja, det stämmer. Jag läste även hans dom och han blev frikänd (från misstankar om grövre brott, reds. anm) och fick ett skadestånd också. Han är dömd för ringa narkotikabrott.

När en ung allsvensk spelare skrev ett avtal med ett skoföretag berättade han om det via Instagram. Han tar då i hand med Zivkovic på en bild i samband med att kontraktet skrevs på, och taggar HCM. Hur förklarar du det?
- För att Jonathan (Chalkias) är min samarbetspartner och det är en stor agentur som samarbetar med honom. Då har han väl gjort det. Vad är det konstiga med det? Vad är det gängkriminella med den här anknytningen? Vad är kopplingen till gängkriminalitet i det här?

Vet du om han är aktiv i Backagänget idag?
- Jag vet inte vad Backagänget är för något, för det första. Om jag ska vara ärlig. Vad är Backagänget?

Det är ju ett kriminellt gäng i Göteborg.
- Jag känner inte till Backagänget.

Vad vet du om hans bakgrund?
- Jag har aldrig pratat med Stefan. Jag har inte hans telefonnummer. Jag känner inte honom. Han tillhör inte min verksamhet på något sätt. Jag har ingen i Sverige som är anställd av mig på något sätt. Jag har en samarbetspartner som heter Jonathan Chalkias.

Hur kan du vara säker på han inte har med dig att göra, eftersom han taggar HCM via sociala medier?
- Om alla gängkriminella skulle tagga HCM, som inte har ett Instagramkonto, betyder det att jag tillhör gängkriminella eller har ett samarbete med dem?

Hur problematisk är hans bakgrund för dig om du tittar på det du känner till?
- Eftersom han inte känner mig, eftersom jag inte har med honom att göra, så kan jag liksom inte uttala mig om det med tanke på att han har en relation med en samarbetspartner till mig. Han har ingen relation till mig. Jag känner inte honom och jag vet fortfarande inte var gängkopplingen kommer till mig. Vad är han dömd för? Han har ju inget brottsregister.

Han är väl dömd för ringa narkotikabrott.
- Ringa narkotikabrott, okej. Då vet vi att han är dömd för ringa narkotikabrott för sju år sedan. Vad är gängkriminaliteten i detta och vad har det med HCM och med mig att göra?

Om vi går till Agent 2, Adnan Atci, så är ju han dömd 2013 för bedrägeribrott. Som även en Foxtrotmedlem var del i och orkestrerade, enligt åklagaren, och han var bekant med den här Foxtrotmedlemmen. Han har även suttit i samma bolagsstyrelse som en person som enligt Expressen är nära allierad till en av ledarna i Foxtrotkonflikten. Vad har Adnan Atci för roll kopplat till HCM?
- Adnan Atci är väldigt nära tre klienter till mig som spelar i (en allsvensk klubb) och är väldigt nära deras familjer. Han är nästan ansvarig för deras barn kan man säga. Det är väldigt unga spelare med invandrarbakgrund och han har hjälpt dem med privat träning. Han har hjälpt att scouta deras träningar, matcher och har närvarat när de har skrivit sina ungdomskontrakt. Vad han har gjort för 13 år sedan, eftersom han har gjort det här 2011 (dom föll 2013, reds. anm). Och om en person (Foxtrotmedlemmen, reds.anm) 13 år senare tillhör ett gängnätverk, vad har Adnan med det här att göra? 

- Och sen nästa fråga, vad har jag med det här att göra? Vad har jag och HCM med det här att göra, om han har varit involverad i en mobilhärva med en kille som blir gängmedlem 13 år senare? Det är som att säga att Emil Forsberg för 15 år sedan har två klasskompisar som blir gängmedlemmar. Och Emil tar en bild med dem. Är Emil Forsberg gängmedlem då?

Det är väl ändå så att han var dömd för att bedrägeribrott. Som även en Foxtrotmedlem var del i och orkestrerade, enligt åklagaren. Det är väl det som blir kopplingen.
- Jag har också en fråga. Existerade Foxtrot 2011?

Bra fråga. Kan jag inte riktigt svara på.
- Om han har varit inne i en mobiltelefonhärva 13 år tidigare, vad har den här killen med gängkriminalitet att göra? Och vad har jag med det här att göra?

Vad har han för roll kopplat till HCM?
- Han har ingen roll, för han ska ta Fifa-licensen nu snart och starta eget bolag och försöka bli Fifa-agent. Han kanske kan bli en samarbetspartner i framtiden om han börjar göra affärer kring de här spelarna. Men det är ju väldigt unga spelare så det har ju aldrig skett en affär där.

Det finns ju också den här kopplingen med den andra personen som ju är allierad till en ledare i Foxtrot-konflikten. Adnan satt i samma bolagsstyrelse som den personen fram till 2020. Det är ju ändå betydligt närmare i tid.
- Alltså, vad han har suttit i för bolag och vad han har haft för bolagsroll, vad har det med gängkriminalitet att göra om den här andra killen sedan har blivit gängkriminell? Det är som om jag gick i skolan och flera killar blev gängkriminella och jag blev en fotbollsagent. Vad har det med mig att göra?

En allsvensk klubbledare beskriver ju att Adnan jobbat som scout åt HCM och Expressen menar att han försöker rekrytera spelare till agenturen. Vad tänker du kring det?
- Men om Adnan inte tillhör något gäng och Adnan har blivit dömd för en mobilhärva för 13 år sedan. Ja, han blev dömd 2013 men det måste ju ha skett 2011. Vad är liksom problemet i det här? Ska killen vara dömd hela livet och ska han inte få jobba med fotboll för att han var inne i en mobilhärva 2011. 13 år senare blir en kille gängmedlem och för att han blir gängmedlem så ska Adnan inte få jobba med fotboll?

Det cirkulerar ju också en bild när Adnan sitter med någon spelare som skriver på ett avtal med en allsvensk sportchef.
- Det är kanske spelarna som vill att han ska närvara för att titta så att allt går rätt till. Han behöver ju inte ha någon roll. Det är ju väldigt unga spelare så det är inga arvoden, det är ingenting, det är väl lärlingskontrakt det handlar om i så fall.

Hur har du gått till väga för att reda ut vad som gäller kring Adnan att du kan vara säker att han inte är aktiv kring de här gängmedlemmarna eller gängkopplade personerna?
- Jag har begärt ut hans belastningsregister och tittat på det och han har ingenting i sitt brottsregister (domar gallras vid olika tillfällen beroende på brottets straff, reds. anm). Jag har sett ett dokument från Svenska Fotbollförbundet där de har godkänt honom för att göra ett Fifa-prov.

Finns kopplingen kvar mellan Adnan och de här personerna idag?
- Det kan inte jag svara på. Vilka kopplingar har han till sina gamla vänner för 13 år sedan? Eller om det ens var en vän?

Hur problematisk är hans bakgrund för dig?
- Att han var med i en mobilhärva 2011?

Ja, det är ju både det och att han är ju satt i samma bolagsstyrelse som en centralfigur i Foxtrotkonflikten.
- Som sagt, han jobbar inte för mig, han är inte anställd av mig. Men skulle han ta licensen och öppna ett bolag så kommer inte jag ha några problem att göra en affär med honom, om han har en dom på sig från 2013 kring en mobiltelefonhärva.

Om vi går vidare till Agent 3, Ruben Sanchez. Han satt i en bolagsstyrelse fram till 2021 där flera personer på bolaget dömts för brott. Vad har Ruben för roll kopplat till HCM?
- Ruben Sanchez är en barndomsvän till två av mina klienter, Viktor Gyökeres och Isac Lidberg. Jag lärde känna Ruben i Dubai när han var på en resa tillsammans med mina klienter. Han var med när vi åkte ner till Sporting för att skriva Viktors kontrakt. Jag har en bild med honom i ett privatjet. Då har de (Expressen och fotbollsthlm.se, reds. anm) tagit den bilden och lagt upp. Ruben är en anhörig till familjen Gyökeres. Han har ingenting med min verksamhet att göra. Vad är det kriminella i det här? Och som har med HCM att göra?

- Han har ju varit agent till en rapartist som hamnade fel i sitt liv flera år efter att deras samarbete var över. Men vad har det med Ruben att göra? Och vad har det med mig att göra?

Förstår du att man kan få uppfattningen att han är en del av agenturen utifrån hur han lägger upp bilder?
- Hur kan han vara en del av agenturen när han är en barndomsvän till Viktor Gyökeres och Isac Lidberg och följer med på en transfer? Och vad har han för roll i HCM? Han har ingen roll i HCM. Bara för att han har gillat en hashtag som heter HCM så är han inte anställd hos mig. Har de bevis på det här, ett underlag, en transaktion, som visar att Ruben är anställd så får de ju jättegärna ta fram det och publicera det. Och om de gör det så är inte Ruben en gängmedlem, han är en vän till mina klienter.

Om vi går vidare till ett annat fall, den här dömde advokaten Ekrem Güngör, som ju har bilder på några av dina klienter, men det är väl framförallt Victor Nilsson Lindelöf som han hjälpte i tvisten om hans kontrakt. Hur ser du på kopplingen till honom som sedermera dömts för att ha hjälpt gängkriminella, att han hjälpte även dina klienter?
- Han hjälpte Victor Nilsson Lindelöf 2016 kring ett avtalsbrott mot sin förra agent, det stämmer. Min samarbetspartner Jonathan Chalkias har avvecklat ett bolag enligt svensk lagstiftning hos hans advokatbyrå.

Och det är allt?
- Ja, det är allt, det är det här de kommer med. Jag har aldrig anlitat honom, jag har aldrig jobbat med honom. Victor har anlitat honom och Jonathan har anlitat honom, men vad har det med mig att göra? Eller vad har det med Victor och Jonathan att göra när han då var en av Advokatsamfundets utnämnda advokater.

Just att han är på bild med även Emil Forsberg och Robin Olsen, är det bara tillfälliga bilder? De har inte jobbat med honom?
- Han har säkert bilder med en massa andra stjärnor i svenska landslaget med tanke på att han representerade Victor. Han har kanske passat på att göra reklam för sin advokatbyrå då. Om han sedan hamnar snett i sitt liv sju eller åtta år senare (sex år, reds. anm) och blir dömd för något, vad har Victor Nilsson Lindelöf med att göra? Eller Jonathan? Eller vad har jag med det att göra? Det är som att tala om Ikeas ägare som har en massa anställda och någon anställd har ett case och anlitar advokat. Sen blir advokaten dömd för ett brott. Vad har Ikeas ägare med det att göra? Vad har jag med det här att göra?

Om du ser till allt, borde du inte sett till att några av de här personerna som ni samarbetat med licensierat sig och att allt var öppet kring hur ni jobbar och hänger ihop?
- Alltså, Adnan Atci har ju ansökt om att skaffa licens och han har blivit antagen, så jag hoppas att han klarar av att ta licensen. Sen när det gäller Ruben Sanchez så jobbar inte han med fotboll, som jag vet. Han jobbar inte med någonting, han bor på Kanarieöarna med sin mormor. När jag frågade Viktor (Gyökeres) sa han så. När det gäller Stefan så kan jag inte uttala mig, för jag har inget band med honom. Jag känner inte honom, vad han vill göra med sitt liv eller med fotbollen. Det kan inte jag svara på.

Hur ser du att de har använt din hashtag, eller hashtaggen för din agentur?
- För det första så jobbar ingen av dem här med mig. För det andra så är de inte gängmedlemmar. För det tredje så kan inte jag rå för att en advokat hamnar snett i sitt liv. Jag kan inte rå för att en anhörig till en spelare är med på en transfer och har jobbat med en rapartist. Jag kan inte rå för att min samarbetspartner har ett samarbete med någon. Jag kan inte svara på de här frågorna, för jag har inga band till det här.

Men även om de här två, Adnan och Stefan, bara bistår dina klienter, som du säger, har du inte ett ansvar att se till att de…
- Vilken klient bistår de här? Vilken klient pratar vi om, när du menar Stefan? (Den ovan nämnde allsvenske spelaren) representeras av Jonathan Chalkias. Och det får du ju fråga Jonathan om. Stefan är ju ingen gängmedlem, han har inget brottsregister heller. 

- Var kommer min koppling in i hela det här? Var är den gängrelaterade kontakten i det här? Var är transaktionen till gängmedlemmar? Var är bilden med gängmedlemmar? Vad är gängmedlemstemat när det gäller Hasan Cetinkaya? Vad Jonathan har för relation med Stefan kan jag inte svara på. Jag känner inte Stefan. Ruben är Viktor Gyökeres bästa vän. Ekrem Güngör, att han har hamnat snett i sitt liv, jag har inget med det att göra.

Känner du eller har du nått yrkesmässigt samröre med någon människa som är en del av gängkriminalitet?
- Jag kan tala om för dig, väldigt tydligt, i den här intervjun att min samarbetspartner Jonathan Chalkias har en väldigt nära och kontinuerlig kontakt med svensk polis kring de här ämnena. Så vi jobbar jättemycket emot det här. För att få bort sådana här personer. I toppen av mitt yrke så har jag aldrig hört talas om att det finns gängkriminella.

Vad är din bild av hur organiserad brottslighet tagit sig in i agentbranschen i Sverige, vilket ju polisen säger?
- Jag jobbar ju internationellt och jag har aldrig hört talas om att det finns en enda gängrelaterad eller kriminell person på den nivån jag är med. Jag tror att de är upptagna med sitt. De enda gängkriminella som jag känner till, det är ju från 80-talet. Det var ju när Diego Maradona hängde med Cosa Nostra-grabbar och festade. Det är väl det enda kriminella jag kan komma på när det gäller den internationella delen. 

- Sen vad som händer i Sverige har jag väldigt dålig inblick i. Jag har knappt varit i Sverige under 15 år. Och Jonathan har, som jag sa, väldigt nära kontakt med svensk polis på väldigt hög nivå kring de här ämnena. Så vi jobbar emot sådana här saker i min verksamhet och med mina kontakter, som samarbetspartners.

Du säger att det inte finns samröre, kan du med handen på hjärtat säga att du har haft rena papper i alla affärer?
- Alltså, vad menar du? Menar du att det är gängkriminella personer i affärer?

Nej, men mer att du har gjort affärerna “by the book”? Följt regelverket?  
- Ja, jag har gjort allting “by the book” under 15 år enligt Fifas regler, där Fifa går igenom allting. Och dessutom så har jag tagit mig till en nivå där ingen svensk agent någonsin har varit och kommer vara. Det har jag gjort genom att vara en bra person. Jag har jobbat med de bästa klubbarna i världen och med de bästa spelarna på grund av att jag har ett bra och gott rykte. Jag tror inte det finns någon spelare i Sverige som hade jobbat med någon person som har anknytning till gängkriminella. Eller någon klubb i Europa. Det tror jag inte faktiskt.

Var går din gräns för att göra en affär?
- Alltså, vad menar du med affär?

Jag menar, finns det någon gräns där du kan tänka dig att göra någonting för att få en affär att funka?
- Jag har aldrig varit i en sådan situation. Det har bara flutit på väldigt fint, på ett väldigt professionellt sätt. Eftersom det är väldigt stora klubbar jag jobbar med i världen, som har väldigt gott rykte. Väldigt stora klubbägare, presidenter. Det är Chelsea, Barcelona, Juventus. Där har allting skötts på väldigt bra sätt. På min sida och på deras sida också.

Det är ju ingen som har missat att dina klienter har öppet gått ut med sitt stöd på Instagram (efter att granskningen publicerats). Har du bett dem att göra det?
- Jag har inte bett någon att göra det. För det är inte alla som har gjort det. Hade jag bett dem att göra så hade nog varenda spelare gjort det.

 Ändå var det väldigt mycket samma bild som gick runt.
- Ja, men det är väl den de har tagit från min telefon, som jag har som Whatsapp-profil.

Varför var det viktigt att spelarna gick ut?
- De har väl gått ut och markerat att jag är emot gängkriminalitet. För de vet om att jag är emot gängkriminalitet. I Sverige finns det något som heter yttrandefrihet. Om någon anhörig eller nära blir utsatt eller uthängd, då har man rätt att försvara den personen. Men enligt vissa journalister i Sverige så får man inte det.

Hur många spelare har hört av sig till dig och undrat och ställt frågor kring det här och dina eventuella kopplingar?
- Spelarna har hört av sig och velat attackera dessa journalister verbalt.

Har de inte undrat (kring anklagelserna)?
- Det finns inga spelare som har undrat det minsta, eller någon förälder. För de känner mig. De vet att jag är emot den här typen av saker. De känner mig och de vet vilken nivå jag är på och de har varit irriterade. Då sa jag till dem att göra det här till en parodi. Den här artikeln är en kriminell parodiartikel. Det är därför de har gjort ett paroditema av det.

Hur ser du på kritiken mot att spelarna gått ut i stöd för dig?
- Det är sinnessjukt. Det är personer som tror att vi lever i Nordkorea som ska vägleda andra personer från att skydda sina anhöriga. Det är på den nivån. I Sverige finns det något som heter yttrandefrihet. Om du känner att dina nära blir uthängda, då har du rätt att skydda dem, men enligt dem så ska det inte vara så. För att Expressen har gjort en artikel och kopplat deras agent till gängkriminella så ska alla vara emot en. Vad är det för jävla mentalitet de här människorna har? Vilken värld lever de här i?

Om du vill markera avstånd till att du verkligen inte har något med kriminella att göra, då kan jag ändå undra varför dina kollegor anspelar på Gudfadern och massa sådant i sociala medier?
- De gör en parodi av ämnet som Expressen håller på med och driver med Expressen. Det är på den nivån.

Fast det är ändå inte ett dumt sätt att driva med just Gudfadern-parodin?
- Absolut inte. Eftersom det är en artikel som är kriminell så tycker de att det är ett väldigt bra tema att ha det. Det är på den nivån.

Dina kollegor har ju lovat att det kommer mer och det har lanserats ett Instagramkonto, HCM Media. Vad är det mer som kommer?
- Jag vet inte vad mina kollegor har gjort, men däremot kan jag tala om att jag inte ens visste vad en hashtag var och att hashtaggen #HCM fanns. Jag har inte varit så involverad i sociala medier. Jag har aldrig haft Facebook, jag har aldrig haft sociala medier som Twitter eller Instagram. Så jag har inte varit insatt i den världen. Men nu kommer jag ju givetvis skapa mina egna mediakanaler. För det måste man göra i dagens Sverige.

Varför måste man det?
- För att det finns kriminella artiklar som lanseras för att folk jagar snabba pengar. Klick, som Expressen. Då måste man se till att ändra på mediakartan. Jag har ändrat på fotbollskartan i Sverige och jag kommer se till att ändra på mediakartan också. Sådana här människor ska inte existera inom svensk journalistik.

Du har ju 94 spelare enligt Transfermarkt, en hel del i Sverige. Hur fungerar det då att du byggt upp detta spelarstall både i Sverige och internationellt om du bara har en samarbetspartner i Sverige?
- Jag har andra samarbetspartners ute i Europa. Och jag har en samarbetspartner i Sverige som heter Jonathan Chalkias. Så vad är frågan, jag förstår inte riktigt?

Jo, men att du har så många spelare, rimligtvis borde det vara svårt att hinna med allting?
- Jag har jobbat i princip varje dag i 15 år. Jag har offrat min familj för att komma dit jag är och jag har en agentur som är en av de största i världen. Jag är den största svenska agenten genom tiderna och det kommer aldrig komma någon agent som är på min nivå. Jag har genom hårt arbete tagit svenska spelare till en nivå som ingen kommer kunna göra och jag kommer fortsätta göra det. Jag kommer pumpa svenska klubbar med miljoner och ta dem till en nivå. Sådana här människor som är ute efter att förstöra svensk fotboll kommer inte ha en chans mot mig.

Om man ser till det här med Gudfadern-temat i sociala medier, så är Michael Kallbäck med på en bild, precis som Kenan Mert. Är de kopplade till dig?
- Kenan Mert är jättekopplad till mig. Han är en samarbetspartner till mig, till 100 procent. Han är en broder till mig.

Men är inte han i Sverige också då (utöver Jonathan Chalkias)?
- Nej, han bor inte i Sverige. Han har varit utskriven från Sverige sedan tio år tillbaka.

Och Kallbäck är också en samarbetspartner, eller?
- Ja, Kallbäck är mer en broder, en lillebror som är en väldigt nära vän till mig. En fantastiskt fin människa. Men vad han gör på sina sociala medier kan jag inte uttala mig om. Han jobbar ju mestadels med damspelare, Kallbäck, han jobbar inte så mycket med herrspelare.

Har du andra medhjälpare i form av scouter och liknande för att rekrytera spelare?
- Jag har väl haft lite folk som kollar på spelare, men nu är det ju nya Fifa-regler som kommer in. Och där finns det folk som jag har kontakt med som tipsar mig, och nu ska de göra de här proven. För det är ju något nytt och jag hoppas verkligen att de klarar det här. Det är bland annat Rasmus Bengtsson, min gamla spelare, som scoutar åt mig och hjälper med att tipsa mig i Skåne.

Så han är ytterligare en du har ett samarbete med i Sverige?
- Det finns olika typer av samarbete. Det finns folk som kan scouta åt dig och tipsa. Det behöver inte betyda att det ska generera en ekonomisk ersättning på den nivån. Men om han tar sin Fifa-licens och öppnar sitt bolag, då kan man utveckla det till en annan nivå. Så det är väl i det stadiet vi är med Rasmus, till exempel.

Det finns i den här världen mycket uppgifter om gåvor i form av klockor och pengar till spelare eller anhöriga. Hur ser du på de uppgifterna?
- Det var väl exakt det här de här personerna som ligger bakom de här granskningarna mot mig spred tidigare. Förr i tiden hette det att "Cetinkaya mutar folk med klockor", alltså då Emil Forsberg och Victor Lindelöf och så vidare. Då skulle jag ju ha åkt upp till Sundsvall, knackat dörr hos Leif Forsberg och sagt: "Här har du en Rolex, ge mig din son". Eller åkt upp till Västerås, knackat dörr hos Ulrika Lindelöf med en säck cash och hon bara gav mig Lindelöf. Det var på den nivån då. Du förstår? 

- Det är ju bullshit rakt igenom. Det är ju idioter som är misslyckade i den här branschen som mår dåligt som håller på och sprider sådant. Nu när man har börjat jobba med spelare med invandrarbakgrund, då börjar de koppla mig till gängkriminalitet. Så det är väldigt mycket fördomar, avundsjuka och personer som mår dåligt över det här monopolet jag har.

Har du någonsin erbjudit mutor?
- Aldrig i mitt liv.

I bägge intervjuerna med Erik Niva talar du om att du inte heter Kalle eller Anders utan Hasan och att du ses på som en turkjävel som lyckats i ett land där SD snart är största partiet. Är det så?
- Det har varit så hela vägen för mig sen jag började med agentbranschen. Jag kan säga så här. Du har nämnt några killar här som inte jag jobbar med och inte är gängkriminella, men om man hade vänt på det och sagt att de här grabbarna var gängkriminella för tio år sedan och ville lägga gängkriminaliteten bakom sig och att jag skulle ge dem en andra chans, undra hur samhället hade sett på det? Och de här journalisterna? Vad hade de gjort med mig? 

- Och då skulle folk ha tyckt att det inte borde finnas en möjlighet till det här, att se till att få de här människorna att komma tillbaka från gängkriminalitet. Så ”fucked up” är det här svenska samhället. Man har dubbelmoral rakt igenom. På alla plan. Så när det gäller mig tror jag inte att jag hade blivit utsatt för det här om jag hette Kalle eller Martin. Då hade det ju varit guld och gröna skogar. Man hade fått hyllningar. Jag tror att jag måste prata om Viktor Gyökeres karriärsplanering, men då har de hittat Viktor Gyökeres kompis och kopplat honom till mig, att han jobbar för mig och till gängkriminalitet. Så är Sverige tyvärr just nu. Det är väl den nivån.

Både i intervjuer och även nu när jag pratar med dig, när du pratar om din nivå och att ingen kommer att nå den, så är du ju rätt hård och tuff. Det är rätt många hårda uttalanden. Varför är det viktigt?
- Blir du utsatt för en häxjakt av personer som bedriver en agenda som driver klick, då ska du ha den här tonen tycker jag. Annars är det något fel om du gör en intervju.

Du har ju många landslagsspelare, många av de bästa i allsvenskan. Hur ser du på din makt i svensk fotboll?
- Jag går inte runt och tänker på att jag har makt i svensk fotboll. Jag tänker mer på att jag ska ta svensk fotboll till nya nivåer. Det finns ingen agent som är i närheten av de karriärsplaneringar jag genomfört med svenska spelare. Kolla var de är någonstans. Och kolla på var deras (konkurrerande agenter, reds. anm) spelare är någonstans. Jag känner mer en stor avundsjuka än att jag går runt och känner att jag har makt. Har man makt då har man också påverkan på saker. 

- Jag är inte en person som påverkar på det här sättet. Jag bygger upp spelarna så att de har bra karriärsplaneringar, hamnar rätt och är på en väldigt hög nivå. Och vi har lyckats väldigt bra med det här. Och det har inte skett genom gängkriminalitet eller kontakter med undre världen. Som en krönikör gick ut med häromdagen.

Om man ser till positionen du har, du pratar ju själv om att ingen kommer nå den nivå du själv har nått, vilket ansvar följer med att ha den positionen? Du har ansvar för många både unga spelare och tongivande spelare. 
- Ansvar har du i allt. Du har ansvar i trafiken, du har ansvar i familjelivet, du har ansvar med vänner. Du har ansvar i allt du gör. Du har ett stort ansvar för dina grabbar och brinner för dem. Jag har alltid haft det här som en agenda, ett DNA, att jobba för spelarna och skydda deras intressen och det kommer jag att fortsätta göra.

Varför är det viktigt att trycka ner andra agenter? Du haussar dig själv på något sätt och trycker ner andra.
- Jag trycker ner de andra för att det är de här andra agenterna som ligger bakom mycket av den här skiten. Andra agenter som jagar marknadsandelar då. 

När man läste Erik Nivas intervju med dig från 2019 så sa ju du att det var du som tog beslut att Emil Forsberg lämnade landslagssamlingen (i mars 2019). Du är ju rätt kritisk mot Janne Andersson också. Hur ofta hade du synpunkter till Janne Andersson om vilka spelare som skulle vara med i startelva i trupp?
- Jag hade en jättefin relation till Janne när det svenska landslaget var på topp. Vi pratade ofta om spelarna och det gick väldigt bra. Problemet började väl när de här spelarna tog sig till lite andra nivåer. När Lindelöf kom till United, Emil var på toppen i Leipzig, Robin Olsen gick till Roma. Då kände jag inte att landslaget och Janne skyddade de här spelarna tillräckligt mot svensk media och det var väl det som jag inte tyckte om. Sen har jag aldrig påverkat Janne kring laguttagningar och sådant. Vi har aldrig haft den dialogen han och jag och jag skulle aldrig göra något sådant. Det var mer för att skydda spelarna mot media.

Du framförde inte att du tyckte att han bör ta ut den här spelaren i truppen?
- Nej, vi har aldrig haft en sådan dialog, jag och Janne. Ta till exempel Malmö FF de senaste tio åren. Vad jag har gjort tillsammans med Daniel Andersson. Allting har skötts via min agentur tillsammans med Daniel. Det var ju precis som Daniel sa när han fick frågan om det här: "Det (samarbetet, reds. anm) är jättebra" sa han. "Vi och HCM ska vara vaksamma i framtiden". Så Daniel kan du också fråga om hur samarbetet har varit de senaste tio åren. Men det är ingen som pratar om det, det är ingen som pratar om Gyökeres karriärplanering, Hugo Larssons, de andra spelarnas och de internationella affärerna. I stället har man hittat Ruben Sanchez, Gyökeres kompis, och ska bygga mig som någon gängmedlem i stället. Det är den nivån det är i Sverige just nu. Det är pinsam nivå.

En del uppgifter som jag också får är ju att en del av dina spelare rekryterar i omklädningsrummet. Hur ser du på det? Att man på så sätt byter agent?
- Det är väl självklart att spelare sitter och pratar med varandra om agenter. Om du som agent har sett till att din spelare inte varit nöjd, då får du rannsaka dig själv. Om spelarna sitter i ett omklädningsrum och pratar med varandra. Gör du något dåligt för den spelaren så sprids det. Om jag tar Victor Lindelöf till United, Robin Olsen till Roma. Om jag tar de här spelarna till nya nivåer. Självklart blir andra spelare nyfikna. Förstår du vad jag menar? Det är väl ganska normalt. Är det något som är fel eller?

Nej men det kan kanske skapa problem i omklädningsrummet i både klubblag och landslag om det blir mycket så. Eller?
- I ett omklädningsrum, jag har själv varit elitspelare, så pratar man om allting. Det är inte bara om agenter man pratar i ett omklädningsrum. Det lovar jag dig.

Får en spelare som plockar in en klient till dig en bonus?
- Absolut inte. Det är ingen som har fått någon bonus. Det är ingen som har gått och direkt rekryterat en spelare. Det kan vara att en spelare har kommit fram och talat om för en att en annan spelare är nyfiken och har frågat om det, och frågar om det finns möjlighet. Vad är det konstiga i det? Vad är det kriminella i det?

Hur ser du på bilden som finns av agentbranschen? Dels med höga arvoden som publiceras årligen och diskuteras, dels med tuffa tag?
- Jag ska vara ärlig: jag jobbar mycket internationellt så jag följer det i Sverige mycket via media. Ute i Europa så har agenter en enormt hög status. Vi är väldigt respekterade. Jag var nere i Lissabon i en vecka. Det var som om jag var en rockstjärna. För att jag hade hämtat Gyökeres till dem och inte till Premier League. Då hyllade Sporting-fansen mig för karriärsplaneringen, men i Sverige är det bara negativt. Man ser på agenter som personer som tjänar pengar och inget annat. Det finns en jättekonstig bild av agenter i Sverige. På grund av agenter själva, som har skapat det. Svenska agenter som är helt misslyckade i princip.

Om man ser kring vad som hände i Lissabon kring Sporting var det ändå några som kritiserade dig för att du talade om att Gyökeres kunde lämna Sporting om tränaren bytte klubb. Hur ser du på det?
- Det var ju ingen från klubben. Det var en ex-spelare som tyckte att tajmingen var fel med min intervju. När jag fick frågan om Gyökeres kommer att stanna eller inte. Det är inget konstigt. Det är sådant som ingår i den här branschen.

Hur har granskningen påverkat dig?
- De kommer att få se en ny Hasan Cetinkaya som också kommer att ändra på mediekartan i Sverige. Nina Svanberg kommer att förstöra väldigt mycket för svenska sportjournalister framöver.

Hur då?
- Det kommer ni se framöver. Så som jag ändrade fotbollskartan kommer jag ändra mediekartan i Sverige och då kommer ni att få tacka Nina Svanberg för det.

Kan du ge något exempel?
- Det kommer att komma framöver. Då kommer ni få se allting.

Hur många klubbar har du hört från efter att granskningen kom ut?
- Jag pratar bara med Malmö FF i Sverige. Jag har inte kontakt med andra klubbar i Sverige förutom Malmö. För det är min klubb liksom och den klubben jag hjälper mest i Sverige. Jag pratar med Daniel (Andersson). Han skrattar åt det. Han vet precis vem jag är, vilka jag jobbar med och vilken nivå. 

Har du hört av fotbollsförbundet?
- Varför ska fotbollsförbundet höra av sig till mig när de också vet att det är en kriminell artikel?

Sett till din kritik, kommer du att agera gentemot Expressen?
- Ja, jag har anlitat jurister. Jag kommer anmäla dem för brottet förtal och jag kommer även att anmäla dem via mina jurister till Medieombudsmannen.

Vad vill du få ut av det?
- Om någon gör en kriminell artikel om mig så måste jag ju kunna anmäla det. Det är väl en rätt en svensk medborgare har och det är det jag ska få ut. För att visa vad det här är för personer, vad de sysslar med.

Publicerad 2024-04-16 kl 16:30

fotbollsthlm.se och Expressen svarar

Fakta

Klas Granström, chefredaktör på Expressen:

Cetinkaya hävdar att ni citerat honom under ett samtal som han talat om att han inte ansåg vara en intervju och ni därmed ”brutit mot lagen kring källskydd”.
"Vi har varit tydliga med vilka vi är och varför vi hör av oss. Det kan inte funnits några oklarheter kring vilka han kommunicerat med när han svarat på frågorna.”

Cetinkaya säger att han har anlitat jurister för att anmäla Expressen för förtal samt anmäla till medieombudsmannen.
"Det står honom fritt att agera precis som han vill."

Cetinkaya kallar artikeln i sin helhet ”kriminell parodiartikel” då han uppger att han aldrig haft med gängkriminalitet att göra, känner några gängkriminella, än mindre ”styr” något med gängkriminella.
"Vi är trygga med våra uppgifter i publiceringen."


Oskar Månsson, chefredaktör för fotbollsthlm.se:
”Vi är trygga i vår publicering som får tala för sig själv.”

Fakta

Jonathan Chalkias svar, till Expressen, kring Stefan Zivkovic

”Ang 31-åringen som du frågar om så har han aldrig haft något som helst samröre med mitt bolag, han har aldrig varit anställd eller fått någon löneutbetalning från mig, en slutsats som jag utgår ifrån att du som granskade journalist också kommit fram till då allt sådant är öppet i Sverige.”

”Om jag ska kolla upp alla personer jag pratar fotboll med eller ännu längre vilka personer familjer till spelare jag representerar pratar fotboll med, ja då tror jag du också förstår att jag inte hade hunnit ägna mig åt något annat då jag är i kontakt med väldigt många personer.”

”Däremot så är jag den typen av person som tycker att människor som begått brott och sedan sonat för det förtjänar en andra chans, vad man har gjort i sin ungdom ska inte behöva stämpla dig för resten av livet, för alla kan göra misstag och ingen är felfri.”

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto