Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Chatten med Olof Lundh: "Landslaget saknar en sådan som Chippen"

Olof Lundh chattade med fotbollskanalens läsare. Han pratade bland annat om varför "Chippen" inte är med i landslaget och hur han ser på Erik Hamréns spelfilosofi.

Olof Lundh: Är redo på matcharenan nu. Fuktigt, dimmigt och kallt men väldigt mycket folk. Smart att lägga ut landskamper och i Cesena är det stort att Italien möter Sverige, även om jag tappat räkningen på alla som frågat om Zlatan Ibrahimovic.

Olof Lundh: Är redo på matcharenan i Cesena nu. Fuktigt, grått, kallt och dimmigt men mycket folk. Smart av Italien att lägga ut landskamper i landet och i Cesena är det stort att se landslaget möta Sverige. Men jag har tappat räkningen på alla som frågat efter Zlatan Ibrahimovic.

Max: hur tror du att hamrén tänker om allt kring zlatans fiasko med landslaget osv?
Olof Lundh: Förstår inte riktigt hur du menar. Gissar att du undrar kring Zlatans tvekan och då tror jag knappast Hamrén är nöjd. Kanske måste han sitta ner med Zlatan och se om han kan övertyga honom. Fast i grunden har ju Hamrén rätt i att spelare måste vara motiverade - annars är det meningslöst.

mattias: hur skulle din startelva se ut i dagens match?
Olof Lundh: Rätt lik Hamréns, jag tror på 4-2-3-1. Kanske dragit ner Safari och plockat in Bajrami till vänster och möjligen hade jag haft Elmander längst fram och spelat Rasmus Elm som nummer tio.

Krummi: Vad tycker du om Hamrén, hur går det ikväll ?
Olof Lundh: Jag hade Hamrén som min favorit sett till hans resultat, erfarenheter från en lång karrriär och jobb i utlandet och att han är en energisk och positiv person. Mina intryck kring den nye förbundskaptenen är positiva och det är kul med nya tag på träningarna - men det hade varit roligare med VM. Tror Sverige klarar 1-1 mot ett B-betonat Italien där en del spelare dock är taggade av att stärka sina VM-chanser.

André Söderlund: Varför har Hamrén inte tagit med Chippen?
Olof Lundh: Hamrén tog bara ut en spelare på egen hand: Mikael Dorsin. Annars tog han bara de spelare som var med i VM-kvalen under hösten och där var inte Wilhelmsson med. Givetvis kommer Hamrén att inventera "Chippen" men jag tror att han får svårt att övertyga från Saudiarabien. Synd, för en sådan kvick djupledsspelare är något landslaget saknar.

romanista: vad tror du om hamréns tankar genom att sätta två "egna" spelare på ytterbacksplatserna?
Olof Lundh: Han är väl trygg med dem och vet att de kan hans spelsystem. Sedan är det inga jättesensationer. De har varit med förr.

Krummi: Nätar tobbe ikväll?
Olof Lundh: Inte omöjligt. Han är i ett stim och det syns även på träningen. Sedan tror jag att det kommer att öppna sig lägen för honom.

Jonathan: Tjenare Olof. måste bara fråga vilket lag håller du på i allsvenskan?
Olof Lundh: Inget.

Sebastian: Tror du att Hamrén i framtiden plockar ut backen Jonas Olsson i laget? Hur ser du själv på Jonas?
Olof Lundh: Är svag för honom sett till att han utvecklats rejält i först Holland och sedan i England. Han kommer säkert att bli studerad, om han sedan får chansen hänger ihop med vilka mittbackar som satsar på landslaget.

Damon: Vad tycker du om att Safari ska spela vänsterytter på mittfältet, är det defensivt drag av Hamrén i helhet?
Olof Lundh: Ett förvånande drag och Hamrén ser det inte defensivt, det är väl knappast Behrangs styrka, utan snarare vill han utnyttja hans speed och vänsterfot och han vill att spelaren där ska våga och utmana. Det var typiskt att Hamrén bröt träningen när Safari spelade bak bollen i stället för att utmana. Det ville inte den nya förbundskaptenen se.

Selge: Vad har du för förväntningar på kvällens match med tanke på att många namnkunniga spelare saknas på båda sidorna?
Olof Lundh: Jag har stora förväntningar på att se Sverige uppträda i ett nytt spelsystem. Det ska bli spännande att se hur spelarna tagit till sig det. Visst, det handlar om att ge det tålamod och tid men ändå ska det bli kul att se något nytt som bygger på att Sverige ska våga mer. Har inga större förväntningar på Italien, men glöm inte att det finns många spelare i det laget som vill imponera på Lippi.

saman: Skulle du vilja se Cassano i Italien?
Olof Lundh: Absolut. Jag är inte ensam om det. Stora delar av Italien, men jag förstår att Lippi tvekar kring honom.

Morgan: Tror du att Toivonen får speltid?
Olof Lundh: Inte omöjligt, Hamrén talade väl om Toivonen och hans insatser i U21 på en plats som nummer tio, det vill säga släpande forward. Beror nog på matchens utveckling och Hamrén lyfte fram att Toivonen kanske var bättre mot ett motstånd där Sverige förväntades dominera. Tyvärr är väl inte Toivonens form på topp, fyra mål till trots.

Nenad: När intervjuade du Zlatan för första gången?
Olof Lundh: År 2000.

Marre: Vem blir största stjärnan i Sverige när Ibra "slutar"
Olof Lundh: Han har ju inte slutat än, och det är svårt att peka ut största stjärnan. Det är väl Kim Källström sett till klubbtillhörighet och Champions League. I framtiden får vi hoppas att Rasmus Elm tar ett kliv eller två. Sedan är det viktiga att få ihop ett lag...

Nisse Kristians: Om jag säger att Jasmin Sudic är vår nästa stora stjärna - kommer att bli en världsback inom tre år....vad säger du då?
Olof Lundh: Världsback om tre år ser jag inte, men han har potential att bli bra. Holland om tre år kanske om han fortsätter att jobba och utvecklas.

..: hej olof! tycker att alltför många vill ha in bjärsmyr i landslaget. han är för trög,seg o dålig. kan du förklara varför så många vill ha in honom?
Olof Lundh: Många har väl sett att han gjorde det bra i U21 och i IFK Göteborg. Han har dessutom etablerat sig i Panathinaikos som går bra i grekiska ligan. Han måste ju få chansen att visa sig i landslaget. Håller inte med om att han är trög.

Kamph: Vilket är egentligen ditt favoritlag i Premier Leauge?
Olof Lundh: Inget. Jag håller på Leeds sedan mitten på 1970-talet och klubben är först nu på väg ur hålet League 1. Snart är vi tillbaka i Premier League. Ska bara bli av med Ken Bates på vägen.

Wilhelm: vilket lag tippar du på i CL i år?
Olof Lundh: Har inte tippat slutsegrare, ser att det står mellan Chelsea, Real, Barca och United - hänger lite på lottningen.

Max: Hur är Hamrén som tränare till skillnad från Lagerbäck anser du?
Olof Lundh: Eftersom jag inte haft någon av dem är det svårt, men de är olika som personer. Hamrén är mer energisk och positiv. Lagerbäck är mer tillknäppt och tyst.

leo: vad tycker du om elvan
Olof Lundh: Som jag skrev nedan så kanske jag hade velat se R Elm som tio, där kan man även se V Elm och kanske Elmander längst fram. Hade nog inte spelat Behrang som vänsterytter heller.

frillpén: är det klart att sverige ska göra några byten redan i halvlek?
Olof Lundh: Det kommer säkert Sverige att göra, men Hamrén ville i går inte avslöja vilka spelare som han blivit ombedd att spara. Sverige får göra sex byten och har alla spelarna på bänken.

DIF: Tja Olof! Vilket lag tror du vinner SM-Guld 2010?
Olof Lundh: Haha, det är för tidigt att svara på det. Ska jag tippa nu är det IFK Göteborg i kamp med Elfsborg för jag tror AIK tappar mycket i form av Örlund, Jonsson och troligen Obolo.

Nisse Kristians: Är det inte ett problem att vi i Sverige har haft en tendens att överskatta våra spelare. Otaliga är de "stjärnor" som passerat revy, men som inte platsat i medelmåttiga lag i större ligor. Elmander blir väl ingen stjärna bara för att Zlatan inte spelar?
Olof Lundh: Problemet är kanske snarare att vi trott att Zlatan som är superstjärna ska göra allt och att det på något spritt sig i laget. Om Sveriges spelare jobbar ihop går det att uppnå resultat. Bäst såg vi det när Sverige slog Spanien hösten 2006 och efter det har det varit ont om bra landskamper.

Alexander: Hej, tror du att Bajrami snart kan slå sig in i startelvan? Han gjorde ju en supermatch i u21
Olof Lundh: Han kommer garanterat att bli uttagen på vinterturnén och då får han chansen att visa det. Tror också att han tar den. Dessutom är han van vid 4-2-3-1 från Elfsborg.

Giovanni: Halloj Olof! Vad tror du att det kommer bli för matchbild? Vilka kommer att föra spelet dvs. Italien matchar ju med så gott som ett helt reservlag men ändå många namnkunniga spelare som har kvalité och ljus framtid framför sig.
Olof Lundh: Klart att det italienska laget kommer att ta kommandot. Man spelar hemma och många av spelarna vill imponera på Lippi. Tror på mer motivation i detta italienska laget. Sverige får nog inrikta sig på försvar och sedan kontringar.

C-bass: Vad tyckte du om anfallstvisten Allbäck kontra Zlatan? Var det inte så att när Zlatan inte var med på plan, att det fanns mer glöd och hjärta i spelet. Att man spelade för varandra i stället för en snubbe? Finns det inte en chans att vi är ett bättre landslag utan Zlatan?
Olof Lundh: Sverige är bättre utan en omotiverad Zlatan, men med en motiverad Zlatan är vi det inte. Visst har det ibland saknats hetta och hjärta när Zlatan varit med landslaget och det är väl rätt att låta honom slippa vänskapsmatcherna precis som Ljungberg fick.

-: kör lite hockey på fotbollskanalen, vad tycker du om rögle? ;)
Olof Lundh: Jag håller på Brynäs och Philadelphia Flyers. Slut på käppakrig.

Hepp: vad vill du se av sverige idag(förutom vinst då)?
Olof Lundh: Vill ju se vilja, mod, attityd och att spelarna direkt greppat 4-2-3-1.

Olof Lundh: Några frågor till bara. Ingen bra uppkoppling, kör på mobilen och det kostar...

Henrik: Tror du att hamrén plockar in någon helt ny spelare till nästan match? Typ bajrami, ekdahl osv.
Olof Lundh: Knappast Ekdal men däremot blir det nya spelare till vinterturnén och sedan säkert även en del nytt till matchen i mars.

kojin: skulle mittfältet se starkare ut med källström? varför?
Olof Lundh: Källström hade mycket väl kunnat fylla rollen som en av två defensiva och till och med som nummer tio. Starkare blir det väl sett till hans kvaliteter ändå tagit honom till Europas topp och att han med 4-2-3-1 slipper att behöva bli bortmanövrerad lika lätt mot lag med numerärt överläge centralt.

Cocopopsmmmvago: Om du hade fått frågan om jobb som Sveriges förbundskapten, vad hade du svarat?
Olof Lundh: Jag hade skrattat och sedan börjat kolla efter dolda kameror från TV3:s Blåsningen.

diffare: Tjena Lundh! även om du inte skulle lirat safari som v-ytter måste du väll hålla med om att han är 10 gånger bättre än holmén?
Olof Lundh: Inte tio gånger. Däremot tror jag han är bättre att komma runt och slå inlägg.

Emil: Tjena Olof! Tror du Sverige kvalificerar sig till EM 2012 och i så fall, hur går det där. Lyckas Hamrén med sin dröm om medalj??
Olof Lundh: Jag tror att Sverige tar en plats i EM. Väl där: ut i semifinal.

Ludvig Nilsson: När tror du Gustav Svensson, som har ännu en fantastisk säsong bakom sig som defensiv mittfältare (slår Anders Svensson i Allsvenskan) kan ta en plats i det svenska landslaget? Är det inte dags att satsa på framtiden i en mellanperiod som denna?
Olof Lundh: Det är ingen mellanperiod, det handlar om att spela ihop ett landslag på fyra-sex matcher inför nästa hösts EM-kval. Gustav Svensson får slå ut de andra och han är ju med här.

Bladh: Vilka spelare tror du helt kommer få lämna truppen tills nästa år?
Olof Lundh: Jag undrar om Olof Mellberg är motiverad. Kan inte riktigt se vem han ska peta i det här läget.

moderator: Nu kör vi en fråga till innan vi slutar.

Martin: Varför tror du Hamrén petat Rasmus Elm? För han kom sent från U21-lägret eller annan orsak?
Olof Lundh: Han vill se andra spelare och är kanske inte lika övertygad om hans storhet som Lars Lagerbäck var. Rasmus har ju haft en svajig höst och var inte lika bra i landslaget även om Lagerbäck ville ha honom.

Martin: Tja Olof, hur ser du på Isaks plats i landslaget efter Lagerbäcks avgång. Är han lika säker, eller är det dags att plocka upp någon av dom unga (påstår in att han är gammal men det är väl lika bra att dom unga får känna lite?)
Olof Lundh: Jag tror på Isaksson, han är bra i landslaget och en målvakt bli ofta bättre med tiden och han är bara 28 år.

moderator: Då tackar vi Olof Lundh för att han tog sig tid. Och glöm inte Sverige-Italien om en knapp timme. /fotbollskanalen

Olof Lundh: Tack för mig och tack för alla frågor. Ledsen att jag inte kan svara på alla men det hinns inte med. /Olof

Publicerad 2009-11-18 kl 20:15
Annons
Annons
Annons